Ένα νέο κοινωνικό πρόβλημα προκύπτει λόγω οικονομικής δυσπραγίας;
Το σφράγισμα 3 ανελκυστήρων
στην πόλη αποφάσισε ο Δ. Δράμας
Για πρώτη φορά συνδημότες μας δεν προχωρούν στη συντήρηση ανελκυστήρων
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΟ σφράγισμα τριών ανελκυστήρων αποφάσισε να προβεί ο Δήμος Δράμας, έπειτα από σχετικό έγγραφο που ανέβασε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ σχετικά μ’ αυτό.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα, η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, προχώρησε στην εντολή της διακοπής λειτουργίας τριών ανελκυστήρων στην πόλη της Δράμας σε τρεις πολυκατοικίες αντίστοιχα. Η αιτιολογία, όπως αναφέρεται, «επειδή δεν κατατέθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πριν απ’ αυτό, υπήρξε η παραίτηση του αδειοδοτημένου συνεργείου ανελκυστήρων, καθώς οι ιδιοκτήτες των οικοδομών δεν προχώρησαν στις σχετικές οδηγίες πιστοποίησης.
Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε ο «Πρωινός Τύπος», για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στην πόλη της Δράμας, και ο ομώνυμος Δήμος εκδίδει για πρώτη φορά μια όμοια απόφαση διακοπής λειτουργίας ανελκυστήρων.
Σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, εκτός από την τακτική συντήρηση που πρέπει να γίνεται περιοδικά στους ανελκυστήρες, θα πρέπει περιοδικά να ελέγχονται και από πιστοποιημένους φορείς, που κάνουν τους ελέγχους και πιστοποιούν την ασφαλή λειτουργία τους. Οι εταιρείες αυτές, προτείνουν στους ιδιοκτήτες να κάνουν διάφορες εργασίες, ώστε να επιτευχθεί αυτή η λειτουργία.
Όπως σημειώνουμε και παραπάνω και όπως διαφαίνεται από τα σχετικά έγγραφα του Δήμου Δράμας που δημοσιεύονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το αδειοδοτημένο συνεργείο που ασκούσε τους ελέγχους δήλωσε την παραίτησή του και έτσι η υπόθεση τελικά προχώρησε.
Όπως μαθαίνουμε, από την υπηρεσία του Δήμου δόθηκε σχετικό χρονικό διάστημα ώστε να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες στις ενέργειες πιστοποίησης, αλλά αυτό δεν έγινε. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, το αδειοδοτούμενο συνεργείο συντήρησης έχει το δικαίωμα της παραιτήσεως. Το αποτέλεσμα ήταν οι συγκεκριμένοι ανελκυστήρες να μείνουν χωρίς συντηρητή.
Η υπηρεσία του Δήμου Δράμας ειδοποίησε πριν από αρκετό καιρό τους ιδιοκτήτες (συγκεκριμένα στα μέσα Σεπτεμβρίου 2020) να βρουν νέο συντηρητή και να προχωρήσουν στη συντήρηση των ανελκυστήρων, παρ’ όλα αυτά δεν έγινε.
Οικονομικές δυσχέρειες
Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό. Μια συντήρηση και πιστοποίηση για παλιούς ανελκυστήρες, αλλά και της προσαρμογής τους στις σύγχρονες προδιαγραφές, φαίνεται πως είναι αρκετά κοστοβόρα. Για τους σύγχρονους ανελκυστήρες όμως, το κόστος είναι πολύ χαμηλό ή ακόμα και μηδαμινό.
Το συνεργείο για τον έλεγχο για τις πολυκατοικίες, πηγαίνει κάθε 5-6 χρόνια. Για άλλα κτίρια όπως δημοσίου ενδιαφέροντος, ο έλεγχος από τους πιστοποιημένους φορείς γίνεται κάθε χρόνο. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι, την τελική ευθύνη για το κλείσιμο των ανελκυστήρων απέκτησαν οι Δήμοι από τότε που πέρασαν στο νόμο του «Καλλικράτη» και αυτή ασκείται παράλληλα με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας.
Γεγονός είναι πάντως, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχουν και άλλα τέτοια όμοια περιστατικά και μάλλον θα ακολουθήσουν και άλλες διακοπές λειτουργίας. Φαίνεται ότι, αν και πέρασε η οικονομική κρίση της περασμένη δεκαετίας, παρ’ όλα αυτά, η πανδημία του κορωνοϊού μάλλον φέρνει νέες καταστάσεις.
Το πρόβλημα ομολογουμένως είναι πολύ σοβαρό. Και μάλλον η κυβέρνηση το γνωρίζει, καθώς όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα, ακούγεται ότι τα αρμόδια υπουργεία αναμένεται να προχωρήσουν σε γενναίες επιδοτήσεις προς ιδιοκτήτες, προκειμένου να προβούν στη συντήρηση ανελκυστήρων.