Home > νέα > «Σήκω ψυχή μου!…» για την ταυτότητα και τις μουσικές των προσφύγων του 1922

«Σήκω ψυχή μου!…» για την ταυτότητα και τις μουσικές των προσφύγων του 1922

Ανοιχτή για το κοινό μέχρι και 16 Οκτωβρίου

«Σήκω ψυχή μου!…» για

την ταυτότητα και τις μουσικές

των προσφύγων του 1922

Έκθεση φωτογραφίας και μουσικής από το Ίδρυμα της Βουλής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας αλλά και μουσικής, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, άνοιξε τις πύλες της το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η έκθεση έχει τίτλο, «Σήκω ψυχή μου!..» και παρουσιάζει εικόνες και μουσικές των προσφύγων του 1922 και διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Δήμο Δράμας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και θα παραμένει ανοικτή καθημερινά τις ώρες από 08.00 έως 20.00 μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια έκθεση, η οποία αναφέρεται στην ταυτότητα των προσφύγων, τα σύμβολα και τη ζωή τους και τις μουσικές τους. Την γενική επιμέλεια της έκθεσης είχε ο γνωστός τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής.

Σημαντικό είναι ότι, η περιφορά της έκθεσης ανά την Ελλάδα, ξεκίνησε ήδη για πρώτη φορά από τη Δράμα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Καβάλα, καθώς πρόκειται για δύο περιοχές, στις οποίες είχε εγκατασταθεί εκείνα τα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των προσφύγων.

Χατζηβασιλείου: «Το πλέον τραυματικό γεγονός»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο Δραμινός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου επισημαίνει: «Το Ίδρυμα της Βουλής, σ’ αυτή την 100ετηρίδα του πλέον τραυματικού γεγονότος στην Ελληνική Ιστορία θέλησε να τιμήσει τους ανθρώπους, καθώς και την ταυτότητα των ανθρώπων αυτών και τα σύμβολά τους, με μια έκθεση που πράγματι ξεφεύγει λίγο από τα συνηθισμένα που δεν είναι έκθεση για τους θεσμούς και την αποκατάσταση. Είναι μια έκθεση που αφορά τα σύμβολα και την ταυτότητα, όχι μόνο των ανθρώπων που έφυγαν από εκεί, αλλά και των δικών τους στη συνέχεια, με τα δικά τους σύμβολα και τη δική τους ταυτότητα, των ανθρώπων σήμερα».

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηβασιλείου, «εμείς σήμερα είμαστε οι κληρονόμοι αυτού του μεγάλου γεγονότος, που ειδικά εδώ στις δικές μας περιοχές μάς έχει καθορίσει, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε και προσφυγική καταγωγή.

Επομένως, μ’ αυτές τις σκέψεις, το Ίδρυμα της Βουλής, θέλησε να κάνει κάτι που να υπερβαίνει λιγάκι τις συνηθισμένες του δραστηριότητες, αλλά και να δείξει με ένα τρόπο – αν θέλετε – ήρεμο και νηφάλιο, ότι η Βουλή είναι δίπλα στον Έλληνα πολίτη, δίπλα στο μέσο άνθρωπο και σέβεται τη ζωή του, το παρελθόν του και το μέλλον του».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η έκθεση αυτή βρίσκεται μόνιμα σε λειτουργία στα γραφεία του Ιδρύματος στην Αθήνα για ένα χρόνο τουλάχιστον, ενώ υπάρχουν αντίγραφα της έκθεσης τα οποία μεταφέρονται σε όλη την Ελλάδα. Ξεκινάμε από τη Δράμα, θα πάμε στην Καβάλα που είναι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό εγκατάστασης προσφύγων, μετά στη Θεσσαλονίκη για 3 μήνες περίπου και έχουν προγραμματιστεί και άλλοι προορισμοί σε όλη την Ελλάδα».

Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων, οι Δήμοι Δράμας και Καβάλας θα πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία μετά την έλευση των προσφύγων στα μέσα Νοεμβρίου.

«Το Ίδρυμα της Βουλής δεν είναι ένα αθηναϊκό Ίδρυμα, αλλά ένα Ίδρυμα που ανήκει σε όλο το ελληνικό έθνος», σημειώνει ο ίδιος.

Μητροπολίτης Ξάνθης: «Ιδιαίτερη σημασία για τη Δράμα»

Σε δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου και τοποτηρητής Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας κ. Παντελεήμων, σημείωσε ότι «είναι μια εκδήλωση μνήμης και ένα μνημόσυνο για τους παππούδες μας, τους προγόνους μας που μαρτυρικά τελείωσαν τη ζωή τους, που άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τις προγονικές εστίες, αφήνοντας χρήματα, περιουσίες, μνήμες, παίρνοντας όμως μαζί τους ευαγγέλια, εικόνες, λειψανοθήκες και λίγο χώμα.

Λέει ο λαός μας μέσα στην απλότητά του και στη σοφία του, ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνούμε. Και αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης, επιβεβαιώνουν ότι δεν τους ξεχνάμε.

Όμως η Μικρασιατική Καταστροφή, θα πρέπει να μας κάνει να αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες και να λάβουμε υπόψη μας ότι, κάθε φορά που ήμασταν ενωμένοι σαν λαός, πραγματοποιήσαμε θαύματα.

Η έκθεση αυτή έχει μια ιδιαίτερη σημασία στην πόλη της Δράμας, γιατί η Δράμα με την Σμύρνη έχει ένα δεσμό πνευματικό. Γιατί ο Μητροπολίτης Σμύρνης ιερομάρτυρας Χρυσόστομος, υπήρξε ο Μητροπολίτης Δράμας, ο οποίος για μια οκταετία σε δύσκολα χρόνια, άφησε ανεξίτηλα δείγματα από το πέρασμά του».