Home > νέα > Σημαντικά προβλήματα στα Νοσοκομεία της ΑΜΘ που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος των Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Κατσίλης

Σημαντικά προβλήματα στα Νοσοκομεία της ΑΜΘ που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος των Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Κατσίλης

Σύσκεψη των Νοσοκομειακών Γιατρών της ΑΜΘ στο Νοσοκομείο Καβάλας

Σημαντικά προβλήματα

στα Νοσοκομεία της ΑΜΘ

που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος των Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Κατσίλης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΕΡΑΣΤΙΟ είναι το πρόβλημα λειτουργίας όλων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τα οποία αυτή την ώρα βρίσκονται υπό κατάρρευση. Το θέμα αναδεικνύουν δημόσια πλέον οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών των Νοσοκομείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, μετά από σύσκεψη που είχαν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο της Καβάλας.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Κατσίλης, «στην Καβάλα έγινε μια συνάντηση, προκειμένου να μιλήσουμε ο καθένας για τα προβλήματα του Νοσοκομείου του και να αναγνωρίσουμε ουσιαστικά, το πώς το πρόβλημα του ενός Νοσοκομείου επηρεάζει το άλλο».

Όπως εξήγησε ο κ. Κατσίλης, «αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να σταθούμε όλοι μαζί απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα. Θα πρέπει να πούμε ότι τα προβλήματα στα Νοσοκομεία μας είναι κοινά και δεν τίθεται ζήτημα να είναι το καθένα μόνο του».

Ειδικότερα ο κ. Κατσίλης αναφέρθηκε στις μετακινήσεις ιατρών που γίνονται από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο, προκειμένου να καλυφθούν κενά, όπως για παράδειγμα η ΜΕΘ της Δράμας λειτουργεί επειδή μετακινούνται ιατροί από την Καβάλα, ή ότι η Παθολογική Κλινική της Δράμας, λειτουργεί οριακά, επειδή ιατροί από άλλα Νοσοκομεία μετακινούνται για μερικές εφημερίες στη Δράμα και πάει λέγοντας.

Τα ίδια και παρόμοια προβλήματα παρουσιάζουν και άλλα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και όχι μόνο.

Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Κατσίλης, «αυτό που θέλουμε είναι να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και να γίνει το Νοσοκομείο πιο ελκυστικό για τους νέους γιατρούς, αλλά και για να μην καταρρεύσει η δημόσια υγεία».

Υπό κατάρρευση

Οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών των Νοσοκομείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, προχώρησαν μάλιστα και σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται αρχικά ότι «το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΕΣΥ θα αποκατασταθεί μόνο με την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων συνδυασμένη με την άμεση και δραστική αύξηση των μισθών μας στα επίπεδα προ του 2012 για να καταστεί το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους Γιατρούς».

Αναφέρουν μάλιστα, ότι «η απαράδεκτη αποζημίωση των τριών ευρώ ανά ώρα εφημέρευσης θα πρέπει να αποκατασταθεί στα επίπεδα που αρμόζει στο έργο που προσφέρει ο εφημερεύων Γιατρός ενώ είναι κόντρα στην κοινή λογική να υπερφορολογούνται οι επιπρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιούνται από τους Γιατρούς για να μην καταρρεύσουν τα Νοσοκομεία», ενώ ζητούν προστασία από τη Διοικήσεις των Νοσοκομείων, την ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας, «από τα φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας εις βάρος μας στους χώρους των Νοσοκομείων, ενώ θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο που αφορά τη βία στους Νοσοκομειακούς χώρους».

Υποστελέχωση

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν επίσης στην υποστελέχωση, καθώς «οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης δημιουργούν ένα ντόμινο μετακινήσεων που επηρεάζει τα Νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας. Στο σημείο αυτό πιστεύουμε ότι η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εγκυμονεί σοβαρούς πια κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και θα πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι για τη διασφάλισή της.

Αφενός οι Παθολογικές κλινικές Δράμας και Ξάνθης λειτουργώντας με έναν ή δύο μόνιμους Γιατρούς βρίσκονται κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφετέρου οι μετακινήσεις Γιατρών από τα Νοσοκομεία Καβάλας, Κομοτηνής αποδυναμώνουν τις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται ενώ τους υποχρεώνουν να υπερβούν το νόμιμο όριο εφημέρευσης τους καθώς ήδη κάνουν  το μέγιστο αριθμό εφημεριών προκειμένου να στηρίξουν τις κλινικές τους. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών καθώς οι παρεχόμενες παροχές υγείας απέχουν πολύ από αυτές που θα έπρεπε να είναι».

Τονίζουν τέλος στην κοινή τους αναφορά: « Δηλώνουμε όλες οι Ενώσεις με μία φωνή πως οι Νοσοκομειακοί Γιατροί  είμαστε ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα. Είμαστε και τα έξι Νοσοκομεία ένας ενιαίος Υγειονομικός χώρος, δεν υπάρχει πρόβλημα στο ένα Νοσοκομείο που να μην επηρεάζει τα υπόλοιπα, γι’ αυτό και το κάθε Νοσοκομείο το αντιμετωπίζουμε σα Νοσοκομείο μας. Τα προβλήματα και ο αγώνας για λύσεις θα είναι κοινός για όλους».

Κραυγή αγωνίας από τους Ιατρικούς Συλλόγους ΑΜΘ

Σε συνέχεια της σύσκεψης και της ανακοίνωσης των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών των Νοσοκομείων της Αν. Μακεδονίας –  Θράκης, σχετική κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, με την οποία «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, επισημαίνουν ότι «μέγιστη ευθύνη της πολιτείας είναι η στελέχωση του Συστήματος Υγείας με ιατρικό προσωπικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναβαθμιστεί το ιατρικό μισθολόγιο».

Όπως αναφέρεται μάλιστα, «η Ελλάδα έδιωξε χιλιάδες ιατρούς στο εξωτερικό και οδηγείται ολοταχώς σε ιατρική ερημοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» ενώ τέλος προτείνουν «για πολλοστή  φορά στο Υπουργείο Υγείας,  να δώσει επιπλέον κίνητρα (φοροαπαλλαγές, στέγαση, μοριοδότηση, κλπ) έστω και την ύστατη στιγμή, για να γίνουν ελκυστικά τα Νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας Α.Μ.Θ.»

Καταλήγοντας οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης, τονίζουν ότι «είναι υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας, της 4ης ΥΠΕ, των Διοικητών των Νοσοκομείων, των εκλεγμένων βουλευτών και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη στους πολίτες»  και καλούν «την ηγεσία του  Υπουργείου Υγείας  να συναντηθεί  άμεσα με τους προέδρους των  Ιατρικών Συλλόγων  Α.Μ.Θ. Στην αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας δεν μπορεί να απουσιάζει η ιατρική κοινότητα».