Home > Πρώτο Θέμα > Σημαντικές δράσεις σε 1.706 παιδιά Ρομά μέσω του Mobille School σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη► Δηλώσεις της προέδρου της Ένωση Κυριών Δράμας κας Αλ. Τσιαμούρα στον «Π.Τ.»

Σημαντικές δράσεις σε 1.706 παιδιά Ρομά μέσω του Mobille School σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη► Δηλώσεις της προέδρου της Ένωση Κυριών Δράμας κας Αλ. Τσιαμούρα στον «Π.Τ.»

Από την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας

Σημαντικές δράσεις σε 1.706

παιδιά Ρομά μέσω του Mobille

School σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη

► Τελετή λήξης για το πρόγραμμα «Mobille School»

► Δηλώσεις της προέδρου της Ένωση Κυριών Δράμας κας Αλ. Τσιαμούρα στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μέρα ήταν η χθεσινή για την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας της Δράμας, καθώς προχώρησε σε μια μεγάλη εκδήλωση, προκειμένου να κηρύξει τη λήξη του προγράμματος «Το Mobile School Ταξιδεύει».

Το έργο «Το Mobile School Ταξιδεύει» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizensfund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους 15 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Στόχος του προγράμματος, είναι η ενδυνάμωση και η ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.  Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, και άνοιξε με χαιρετισμό της προέδρου της Ένωσης Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ. κας Αλίκης Τσιαμούρα, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός της Α.Ε. Πρέσβεως της Νορβηγίας στην Ελλάδα κας.  Lajla Brandt Jakhellnth, της προέδρους του Ιδρύματος Μποδοσάκη κας Αθηνάς Δεσύπρη, και άλλων.

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε η προβολή σχετικού video μέσω το οποίου αναδεικνύεται η όλη δουλειά που έγινε με το πρόγραμμα όπως και διάφορα στοιχεία, ενώ τέλος, η Παιδική Χορωδία του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, απέδωσε υπέροχα τραγούδια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή, τόσο για τον αιφνίδιο θάνατο του ευπατρίδη και ευεργέτη της Δράμας Κώστα Αποστολίδη, όσο και στη μνήμη των αδικοχαμένων νεκρών στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών πριν από ένα χρόνο.

Οι δράσεις του προγράμματος

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Τσιαμούρα, αναφέρθηκε σε στοιχεία του προγράμματος, το οποίο υλοποιήθηκε σε 3 Νομούς (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης), απασχολήθηκαν 5 εργαζόμενοι για 45 μήνες, ενώ τις υπηρεσίες τους πρόσφεραν 25 εθελοντές.

Το πρόγραμμα επισκέφθηκε συνολικά 24 χωριά και οικισμούς και προχώρησε σε 556 παρεμβάσεις σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη όπου απασχολήθηκαν 1.706 μοναδικά παιδιά Ρομά.

Αναπτύχθηκαν 350 εκπαιδευτικά panels, 5 παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο, ολοκληρώθηκαν 10 βιωματικές δράσεις σε σχολεία της Δράμας και έγιναν 18 ενότητες ενδυνάμωσης του Φορέα Capasity Building.

Επίσης υλοποιήθηκαν περισσότερες από 150 ώρες γνώσης και μάθησης, περισσότερες από 10.000 φωτογραφίες και 194 δελτία Τύπου, καθώς και 29 δράσεις επικοινωνίας. Και τέλος υπήρξαν 972 προβολές του τραγουδιού στα social media και βγήκε ένα μοναδικό παραμύθι για τη φυλή των Ρομά, εικονογραφημένο από παιδιά Ρομά.

Τσιαμούρα: «Είμαστε περήφανοι…»

Μιλώντας στο «Π.Τ.» η κα. Τσιαμούρα, αναφέρθηκε αρχικά στον χαμό του προέδρου της Raycap Κώστα Αποστολίδη, λέγοντας ότι «είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ένωση Κυριών, μιας και χάσαμε τον άνθρωπό μας, τον άνθρωπο που μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια και που για μένα προσωπικά ήταν και οικογένειά μου».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του «Mobile School», σημείωσε ότι, «εδώ και 4 χρόνια υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα με το κινητό σχολείο. Πηγαίνουμε στους καταυλισμούς, προκειμένου να εκπαιδεύσουμε, να προσεγγίσουμε τα παιδιά και να μάθουν να πηγαίνουν σχολείο. Κι αυτό στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο. Μέχρι όμως που τελικά τα 5 στελέχη που εργάζονται στο πρόγραμμα μαζί με την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Χρύσα Κελαηδή, τα κατάφεραν, και το Mobile School, έκανε πραγματικά υπερήφανη την πρόεδρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη και φυσικά την πρέσβειρα της Νορβηγίας».

Δύο νέα προγράμματα

Όπως τόνισε η ίδια, «είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή για την Ένωση, γιατί, για να έχεις συνέχεια, πρέπει να έχεις συνέπεια. Αυτό κάνουμε τόσα χρόνια, γι’ αυτό ακριβώς ενεκρίθησαν άλλα δύο προγράμματα πριν από μερικές ημέρες. Με το ένα απ’ αυτά θα δουλέψουμε με τις γυναίκες Ρομά προκειμένου να τις ενημερώσουμε για τα δικαιώματά τους, για το γεγονός ότι δεν πρέπει να παντρεύονται από πολύ μικρές και να αποκτούν παιδιά σε νεαρή ηλικία. Το δεύτερο πρόγραμμα, περιλαμβάνει επισκέψεις σε όλους τους Δήμους του Νομού Δράμας, προκειμένου να μιλήσουμε με τις γυναίκες για το πρόγραμμα Ώρα να Μιλήσεις, για την έμφυλη βία».

Όπως σημείωσε, όλα τα προγράμματα γίνονται σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια, όπως στο έργο «Ώρα να Μιλήσεις» με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «ώστε όσα κάνουμε να είναι επιστημονικά και σωστά δομημένα, για να έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα».