«Μια περιπλάνηση στην Ηρωική Νήσο Κάσο»
Σημαντική διάκριση για τη Δραμινή
δημοσιογράφο Ρένα Τριανταφυλλίδου
σε δημοσιογραφικό διαγωνισμό
Η Δραμινή δημοσιογράφος Ρένα Τριανταφυλλίδου μιλάει στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ διάκριση κατέκτησε η Δραμινή δημοσιογράφος Ρένα Τριανταφυλλίδου σε δημοσιογραφικό διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, άρθρο της για το νησί της Κάσου, βραβεύτηκε ως το καλύτερο άρθρο, σε διαγωνισμό που είχε διοργανώσει η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου.
Αναλυτικότερα, η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Σ.Ε.Τ.), σε συνεργασία με το Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου, την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, την Ένωση Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων (ΕΠΕΤΑΔ) και τον Πανελλήνιου Συλλόγου Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ & Πολιτισμού (Π.Σ.Ε.Ε.ΔΗ.ΜΜΕ.Π), είχε διοργανώσει τον 1ο Δημοσιογραφικό διαγωνισμό συγγραφής άρθρου για την Κάσο.
Η ΕΣΕΤ, φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό, έχει ως στόχο την αρωγή στην προσπάθεια προβολής των μικρών νησιών. Ξεκίνησε από την ακριτική Κάσο και θα συνεχιστεί με την ένταξη και άλλων μικρών νησιών.
Η Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης στην οποία πρόεδρος ήταν η καθηγήτρια Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. κα Τέσσα Δουλκέρη με την συμβολή του επίτιμου Γεν. Γραμματέα της ΕΣΕΤ και συγγραφέα Γιάννη Σώκου αξιολόγησε τα άρθρα και επέλεξε την πρώτη 8αδα για την οποία δόθηκαν Έπαινοι Συμμετοχής.
Το άρθρο που αξιολογήθηκε και κατατάχθηκε στην 1η θέση είναι της δημοσιογράφου μέλους της ΕΣΕΤ κας Τριανταφυλλίδου Ειρήνης με τίτλο «Μια περιπλάνηση στην Ηρωική Νήσο Κάσο». Σύμφωνα με την κοινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου και του Δ.Σ. της ΕΣΕΤ, το βραβείο για την νικήτρια είναι η επίσκεψη και φιλοξενία στο νησί από την φροντίδα του Δήμου.
Τριανταφυλλίδου: Μια πρώτη γνωριμία για το νησί της Κάσου
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η Δραμινή δημοσιογράφος Ρένα Τριανταφυλλίδου εξηγεί ότι της κίνησε το ενδιαφέρον το διαγωνισμός «αν και δεν έχω καμιά σχέση με το νησί της Κάσου».
Όπως μας λέει πάντως, «το κείμενο αποτελεί ουσιαστικά μια προβολή για το νησί, ώστε όταν κάποιος το διαβάσει, να παρακινηθεί να επισκεφτεί την Κάσο. Από το πώς μπορεί να πάει, τι μπορεί να δει εκεί, να μάθει για τα ιστορικά στοιχεία, την παράδοση και τον πολιτισμό της. Στόχος του κειμένου είναι να υπάρξει μια γνωριμία του αναγνώστη, ενός μελλοντικού επισκέπτη με την Κάσο».
Όπως σημειώνει επίσης η ίδια, «είναι ο πρώτος διαγωνισμός που γίνεται, ενώ θα συνεχιστεί και με άλλα νησιά ή και άλλα ιδιαίτερα σημεία του τόπου μας, με σκοπό το τουριστικό και ιστορικό ενδιαφέρον».
Τα υπόλοιπα κείμενα
Τα άλλα άρθρα που επιλέχτηκαν κατά σειρά στην πρώτη 8άδα είναι:
– «Η άγνωστη Κάσος. Ένας μικρός παράδεισος» της Μιμίκας Παπαχαραλάμπους.
– «Κάσος, η μακρινή μα τόσο οικεία» του Περικλή Χατζηγιάννη.
– «Οι Θερμοπύλες του Αιγαίου» του Κωνσταντίνου Κούγκα.
– «Η βουτιά της γοργόνας» της Αναστασίας Πουλοπούλου.
– «Άνοιξη στην Κάσο» του Κυριάκου Παπαγεωργίου.
– «Ένας υπέροχος «χακί» προορισμός διακοπών» του Ηλία Προύφα.
– «Μια περιδιάβαση στον τόπο και στον χρόνο με φόντο την τουριστική της ανάπτυξη» της Έφης Βαλίλα.
«Μια περιπλάνηση στην Ηρωική Νήσο Κάσο»
Από το κείμενο της Ρένας Τριανταφυλλίδου με τον τίτλο: «Μια περιπλάνηση στην Ηρωική Νήσο Κάσο», μεταφέρουμε εδώ ένα απόσπασμα:
[Αν λατρεύετε την περιπέτεια, την ηρεμία που σου προσφέρει η παρθένα φύση, τις μοναχικές παραλίες, αλλά και το καλό παραδοσιακό φαγητό, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την Κάσο. Ένα μικρό νησί στον αφρό της θάλασσας ανάμεσα στην Κάρπαθο και τη Κρήτη. Ένα από τα πιο τρικυμιώδη περάσματα των Ελληνικών θαλασσών. Πιθανότατα εκεί να οφείλεται και το όνομά του, φοινικικής ρίζας, καθώς Κασ- σημαίνει αφρός της θάλασσας.
Σαν με το καλό πατήσετε το πόδι σας στο ακριτικό νησί της Κάσου, μοναδικά συναισθήματα θα πλημυρίσουν την ψυχή σας. Κάθε σκέψη και προβληματισμός μένει πίσω. Σαν να κλειδώνει το μυαλό και να ανοίγει η καρδιά. Άνθρωποι φιλόξενοι, φύση ανέγγιχτη στο χρόνο, παραλίες σμαραγδένιες, καταγάλανος ουρανός και ονειρικά γευστική τοπική κουζίνα. Ένας τέλειος συνδυασμός για όσους θέλουν να απολαύσουν μοναδικές διακοπές μακριά από την πολυκοσμία, τα δήθεν και τα πρέπει. Να ενωθούν με τις παραδόσεις να γίνουν ένα με τους λιγοστούς ντόπιους κατοίκους ακούγοντας μοναδικές ιστορίες με εξαιρετικούς μεζέδες και ποτό.] […]
[Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η συμβολή του στόλου στην επανάσταση του ελληνικού γένους και της ανεξαρτησίας της Κρήτης υπήρξε καθοριστικός, αιτία της μετέπειτα λυσσαλέας επίθεσης του Αιγυπτιακού πολεμικού στόλου κατά του νησιού. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου του 1824 όπου περίπου 1.000 Κάσιοι στάθηκαν γενναία απέναντι στις 7.000 Αιγυπτίων πολεμιστών. Από τις άγριες μάχες σκοτώθηκαν 220 κάτοικοι του νησιού ενώ αιχμαλωτίστηκαν περίπου 300 γυναίκες και παιδιά. Μετά τη συνθηκολόγηση όσοι είχαν χρήματα αναγκάστηκαν να εξαγοράσουν την ελευθερία των δικών τους ανθρώπων. Δυστυχώς στο νησί επιβλήθηκε και πάλι η τουρκική εξουσία με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν. Η αποφράδα εκείνη μέρα μνημονεύεται και τιμάται με μεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο, αρχές Ιου