Home > Πρώτο Θέμα > Σημαντική παρέμβαση από μαθητές του 3ουτ ΓΕΛ Δράμας κατά της κακοποίησης των γυναικών-Μιλάει στον «Π.Τ.» η εκπαιδευτικός κα. Ν. Γεωργιάδου

Σημαντική παρέμβαση από μαθητές του 3ουτ ΓΕΛ Δράμας κατά της κακοποίησης των γυναικών-Μιλάει στον «Π.Τ.» η εκπαιδευτικός κα. Ν. Γεωργιάδου

Μιλάει στον «Π.Τ.» η εκπαιδευτικός κα. Ν. Γεωργιάδου

Σημαντική παρέμβαση από μαθητές

του 3ουτ ΓΕΛ Δράμας κατά της

κακοποίησης των γυναικών

«Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη. Τώρα μπορείς να μιλήσεις»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ και μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Δράμας, δημιούργησαν ένα βίντεο με θέμα της κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών. Αν και το θέμα το είχαμε ήδη παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα, αυτή τη φορά το παρουσιάζουμε με δηλώσεις της εκπαιδευτικού, η οποία είχε την έμπνευση αυτής της υπέροχης δουλειάς.

Η κα. Νατάσσα Γεωργιάδου, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας στο 3ο ΓΕΛ Δράμας, είχε την ιδέα να δημιουργήσουν οι μαθητές ένα βίντεο κατά της βίας των γυναικών, ώστε να διδαχθούν για το θέμα αυτό, αλλά και να περάσουν ένα μήνυμα τόσο προς τους συμμαθητές τους, όσο και προς την κοινωνία της πόλης μας.

Σε μία περίοδο που όλο και περισσότερες καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης έρχονται στη δημοσιότητα, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι η σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί ή να ξεφύγει από μία κατάσταση που το καταπιέζει, το παρενοχλεί, το κακοποιεί και τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Τα παιδιά και κυρίως οι εφηβικές ηλικίες, έχουν ανάγκη από άμεση προστασία. Στην τρυφερή αυτή ηλικία, η σεξουαλική  κακοποίηση θα στιγματίσει τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή, με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Υπάρχουν αρκετοί φορείς, οργανώσεις, σωματεία, που προσφέρουν συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε παιδιά, έφηβους ή ενήλικες, μέσω τηλεφωνικών γραμμών 24ωρης λειτουργίας.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Γεωργιάδου, μας εξηγεί ότι στο βιβλίο αγγλικών της Γ΄ Τάξης του Λυκείου, υπάρχει ένα κεφάλαιο που λέγεται ανθρώπινα δικαιώματα. «Κάθε χρόνο την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, αλλά και την ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών και κατά του μπούλινγκ, αφιερώνω πάντα χρόνο για να μιλήσουμε με τα παιδιά γι’ αυτά τα θέματα. Επίσης βλέπουμε και αντίστοιχες ταινίες».

Η κα. Γεωργιάδου σημειώνει επίσης ότι, συνολικά όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει τέσσερα βίντεο με τους μαθητές της, και μάλιστα το 2015 ένα βίντεο για το μπούλινγκ, είχε βραβευτεί και από το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο.

Η κα. Γεωργιάδου σημειώνει ακόμα ότι η ίδια είχε ήδη σχεδιάσει τι ακριβώς θα γίνει και πώς, διάλεξε τους μαθητές της, ζήτησε τις σχετικές άδειες από τους γονείς, ώστε να συμμετάσχουν και όπως μας εξήγησε «τα παιδιά ενθουσιάστηκαν για τη διαδικασία» και έτσι ξεκίνησε.

Η κα. Γεωργιάδου εξηγεί ότι είχε προηγηθεί μια μεγάλη συζήτηση με τους μαθητές της για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία, ενώ μίλησαν αναλυτικά για το θέμα της βίας κατά των γυναικών και όπως μας λέει, «όταν τα παιδιά είδαν το τελικά αποτέλεσμα, ενθουσιάστηκαν και συγκινήθηκαν γι’ αυτό που έκαναν».

Όπως διευκρινίζει μάλιστα, «τα παιδιά αισθάνονται πολύ χαρούμενα, γιατί καταλαβαίνουν ότι έτσι στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους και πλέον ξέρουν τι μπορεί να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση. Ο πρώτος στόχος ήταν, βιωματικά να καταλάβουν τα παιδιά τι συμβαίνει και ο δεύτερος να ενημερωθούν και τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου για το γεγονός αυτό.

Ερωτώμενη πώς αντέδρασαν τα παιδιά σε όλη αυτή τη διάρκεια της διαδικασίας, η κα. Γεωργιάδου επισημαίνει ότι «τα παιδιά το δέχτηκαν πολύ καλά και μάλιστα έδειξαν μεγάλη  ωριμότητα. Ειδικά τα κορίτσια έδειξαν να τους αγγίζει ιδιαίτερα το θέμα, καθώς ταυτίζονται, μάλιστα και πονάνε πάρα πολύ όταν βλέπουν τέτοια περιστατικά, ενώ και στα αγόρια ακόμα είδα πολύ ώριμες απόψεις και έλεγαν ότι είναι απαράδεκτη η κακοποίηση της γυναίκας. Μάλιστα τα αγόρια εμφανίζονται αρκετά ενημερωμένα, κάτι που δε συναντούσαμε παλαιότερα σ’ αυτές τις ηλικίες. Γεγονός είναι πάντως πως όλο αυτό έγινε με πολύ όρεξη από τα παιδιά».

Τέλος, η κα. Γεωργιάδου, σημειώνει ότι είχε την απόλυτη συνεργασία και συμπαράσταση από τη διευθύντρια του σχολείου και τον  υποδιευθυντή και το ίδιο το σχολείο. «Εκείνοι μου άνοιξαν το δρόμο, δεν δημιούργησαν κανένα εμπόδιο και είχαμε πολύ καλή συνεργασία».

Μέρος της ομάδας των μαθητών που δούλεψε για το βίντεο. Η φωτογραφία δόθηκε με την άδεια της κας Γεωργιάδου.

Το βίντεο 

Στο  βίντεο, διακρίνεται μια παρέα μαθητριών και μαθητών στον αυλόγυρο του σχολείου και υπονοεί ότι υπάρχει μια σχέση που μόλις έχει χαλάσει. Στη συνέχεια βλέπουμε το κορίτσι να αθλείται και να παρακολουθείται από μερικά αγόρια, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. Παράλληλα, το βίντεο ακολουθεί και ένα άλλο κορίτσι, το οποίο επίσης παρακολουθείται από άλλα αγόρια.

Τελικά, σε διαφορετικές περιπτώσεις και σε διαφορετικές σκηνές, τα κορίτσια, κακοποιούνται σεξουαλικά από τα αγόρια. Ακολουθούν σκηνές κατά τις οποίες οι κοπέλες σκέφτονται για το τι πρέπει να κάνουν, μέχρι που αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια. Μέχρι που αποφασίζουν τελικά να απευθυνθούν στην Αστυνομία. Στις τελευταίες σκηνές, βλέπουμε μία κοπέλα να εισέρχεται στο αστυνομικό μέγαρο Δράμας και η τελευταία σκηνή δείχνει τρεις κοπέλες πιασμένες χέρι – χέρι να βαδίζουν μαζί στον αυλόγυρο του σχολείου!

Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο βίντεο, που αξίζει να το δείτε στο κανάλι του 3ου ΓΕΛ στο youtube και μέσω του Facebook: 3ο Γενικό Λύκειο Δράμας.