Home > Πρώτο Θέμα > Σημαντική θετική εξέλιξη για την κατασκευή της Μονάδας Βιοαποβλήτων στη Δράμα-Δηλώσεις του δημάρχου Δράμας στον «Π.Τ.»

Σημαντική θετική εξέλιξη για την κατασκευή της Μονάδας Βιοαποβλήτων στη Δράμα-Δηλώσεις του δημάρχου Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του δημάρχου Δράμας στον «Π.Τ.»

Σημαντική θετική εξέλιξη

για την κατασκευή της Μονάδας

Βιοαποβλήτων στη Δράμα

Μετά από διαπραγματεύσεις ο πρώτος ανάδοχος αποχώρησε και ετοιμάζεται να αναλάβει ο δεύτερος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ θετική εξέλιξη έχουμε όσον αφορά στο έργο της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, το οποίο ενώ είχε δημοπρατηθεί παλαιότερα, εντούτοις οι εργασίες του δεν ξεκίνησαν ποτέ, καθώς ο εργολάβος παρουσίαζε σχετική αδυναμία.

Φαίνεται όμως ότι τελικά, με τη νέα διοίκηση της ΔΙΑΑΜΑΘ και νέο πρόεδρο το δήμαρχο Δράμας κ. Παπαδόπουλο, το έργο επανέρχεται στο προσκήνιο και έτσι σύντομα αναμένεται να δούμε τις πρώτες εργασίες.

Για το θέμα είχε μιλήσει στα μέσα Απριλίου ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε πει ότι θα προχωρούσε σε ορισμένες ενέργειες, ώστε το έργο να μην απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και να μπορέσει να ξεκινήσει, έστω και με τον επόμενο υποψήφιο ανάδοχο που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με το δήμαρχο Δράμας και του έθεσε το ερώτημα για το αν υπάρχει εξέλιξη στο συγκεκριμένο έργο. Αυτό που απάντησε κατ’ αρχάς, είναι ότι μετά από τις σχετικές ενέργειες, τελικά στο επόμενο δίμηνο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της Μονάδας.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, «το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και 15 μήνες πριν αναλάβω τη διοίκηση της ΔΙΑΑΜΑΘ, δεν είχε καμιά εξέλιξη και ο εργολάβος το είχε εγκαταλείψει».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί ότι έγινε μια συνάντηση με τον εργολάβο «ζήτησε να του δώσουν παράταση και την απέρριψα. Με βάση τη νομοθεσία εξαντλήσαμε όλα τα ενδεχόμενα και πριν από 20 μέρες του ζητήθηκε να υποβάλλει έγγραφο με το οποίο να δηλώνει ότι αποχωρεί από το έργο. Μετά από σχετική διαδικασία με την Τεχνική Υπηρεσία που παρακολουθεί το έργο, ως ΔΙΑΑΜΑΘ πήραμε απόφαση και βρισκόμαστε ήδη σε επαφές με τον δεύτερο του διαγωνισμού, ο οποίος είναι σε διαπραγμάτευση να συνάψει σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο».

«Αυτό σημαίνει ότι σώσαμε ένα έργο 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο σε δύο μήνες από σήμερα θα αρχίσει να υλοποιείται. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο και θα ήμασταν αναγκασμένοι να μαζεύουμε τα βιοαπόβλητα και να τα στέλνουμε σε άλλο Νομό».

Σ’ αυτό το σημείο ερωτάται για το ζήτημα του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας και τον μπλε κάδο και επισημαίνει ότι «πλέον έχουμε εξελίξεις και σ’ αυτό το ζήτημα».

Επισημαίνει εδώ, ότι, «αυτή την ώρα συζητάμε και για τη διαχείριση του μπλε κάδου στη Δράμα και όχι να τα μαζεύουμε εδώ και να τα στέλνουμε στην Ξάνθη. Στόχος μας είναι να επαναλειτουργήσει το ΚΔΑΥ Δράμας, ώστε να δώσουμε δουλειά σε άλλες 15 -20 οικογένειες».

Η κατασκευή της ΜΕΒ είχε εξαγγελθεί με ανακοινώσεις, δηλώσεις και σχεδόν μέσα από μια πανηγυρική κατάσταση, τον Δεκέμβριο του 2021, είχαν πέσει οι υπογραφές σύμβασης με τον τότε πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Τσέπελη (τότε δήμαρχο Ξάνθης), τον τότε δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο και τον ανάδοχο εργολάβο. Προϋπολογισμός 2,5 εκατ. ευρώ. Στόχος, η κατασκευή μιας μονάδας επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων, που θα συγκεντρώνονταν μέσω του καφέ κάδου και  θα παρήγαγε το λεγόμενο οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας.

Αυτή η μονάδα επεξεργασίας θα διαχειριζόταν τα λεγόμενα βιοαπόβλητα, δηλαδή οργανικές ουσίες όπως υπολείμματα φαγητού. Σήμερα, όλο αυτό το υλικό πετιέται στον πράσινο κάδο και οδηγείται προς ταφή.

Παρ’ όλα αυτά, η κατασκευή της μονάδας αυτής δεν προχώρησε και σταμάτησε. Δύο χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο καφέ κάδος

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι, η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, αφορά στη συλλογή των τροφίμων, τα οποία όταν θα επεξεργάζονται στη Μονάδα, θα καταλήγουν σε βιολογικό λίπασμα άριστης ποιότητας.

Για να ξεκινήσει βέβαια και η περισυλλογή του σχετικού υλικού, χρειάζονται απορριμματοφόρα και βέβαια οι ανάλογοι καφέ κάδοι.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Δράμας σημειώνει ότι, «εμείς ως δημοτική αρχή έχουμε υποβάλει στο Interreg μια πρόταση πάνω από 2 εκατ. ευρώ ώστε να αγοράσουμε δυο απορριμματοφόρα (ένα μικρό και ένα μεγάλο) και μερικές χιλιάδες καφέ κάδους και να τους απλώσουμε στα 14 χωριά και πρωτίστως βέβαια στην πόλη. Πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία, στην οποία είμαστε εταίροι με ένα Δήμο της Βουλγαρίας», εξηγεί.