Home > νέα > Σημαντικό στοιχείο εναλλακτικού τουρισμού τα παραδοσιακά γεφύρια της ορεινής Δράμας

Σημαντικό στοιχείο εναλλακτικού τουρισμού τα παραδοσιακά γεφύρια της ορεινής Δράμας

Σημαντικό στοιχείο εναλλακτικού

τουρισμού τα παραδοσιακά

γεφύρια της ορεινής Δράμας

 

Η ΔΡΑΜΑ είναι μια περιοχή, η οποία κρύβει πολλά στοιχεία για εναλλακτικό και ορεινό τουρισμό. Και δεν είναι μόνο οι πλούσιες δασικές εκτάσεις, τα υπέροχα μονοπάτια στα βουνά, οι διάφοροι ορεινοί οικισμοί με τους ανθρώπους της, αλλά και τα παραδοσιακά γεφύρια που κρύβονται σε όλη την περιοχή. Πάντα κυρίως στα ορεινά μονοπάτια της Δράμας.

Καταπράσινα τοπία, περιποιημένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια και γεφύρια, θησαυροί του παρελθόντος, τα οποία κάποτε διευκόλυναν τη διέλευση ανθρώπων και μεταφορών από το ένα χωριό στο άλλο, μεταφέροντας προϊόντα και ζώα.

Παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια, τα οποία σήμερα στέκονται αγέρωχα στο διάβα του χρόνου, πεισματικά όρθια στη φθορά του χρόνου, ενώνουν όχθες ποταμών και χειμάρρων, αλλά και ιστορικές περιόδους και γενιές ανθρώπων.

Το ταξίδια στα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της ορεινής Δράμας, είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, στο παρελθόν, εκεί όπου η φύση και η παράδοση δένουν αρμονικά, προσφέροντας στιγμές ηρεμίας και ανακάλυψης.

Τέτοια γεφύρια υπάρχουν αρκετά στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, του Δήμου Παρανεστίου καθώς και ένα αρκετά σημαντικό στον Ξηροπόταμο Δήμου Δράμας.

Προς το παρόν, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου έχει προχωρήσει στην ανάθεση μια μελέτης για τρία γεφύρια στην περιοχή του, ενώ και οι άλλοι Δήμοι κάνουν προσπάθειες, ώστε να προχωρήσουν σε μελέτες για τη συντήρησή τους.

Γεφύρια που άλλοτε συνέδεαν τους παλιούς οικισμούς και τα οδικά δίκτυα, συναντά διάσπαρτα ο επισκέπτης μέσα στο ορεινό σύμπλεγμα του Παρανεστίου.

Τα λίθινα αυτά γεφύρια γενικότερα είναι ρωμαϊκού τύπου, καθώς η τεχνική τους είναι σχεδόν πανομοιότυπη. Η χρήση των γεφυριών φαίνεται να σταματά κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα όπου το οδικό δίκτυο της χώρας αναπτύχθηκε ραγδαία. Παρόλα αυτά, ορισμένες γέφυρες συνεχίζουν να είναι χρήσιμες μέχρι και σήμερα κυρίως σε δύσβατες και ορεινές περιοχές.

Για τη κατασκευή των πέτρινων γεφυριών εργάσθηκαν ειδικευμένοι τεχνίτες (πολλοί από τους οποίους μάλιστα φοίτησαν σε ειδικές σχολές της πέτρας στην περιοχή της Ηπείρου), όσον αφορά τον Ελλαδικό χώρο αλλά και τα Βαλκάνια.

Εντυπωσιακά μονότοξα γεφύρια στον ορεινό όγκο του Παρανεστίου συναντάμε στον οικισμό Κρήνης, στον οικισμό Πρασινάδας κάτω από το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο ρέμα της Πεύκης στην περιοχή Ζαρκαδιάς, στο Πεχάν και ειδικότερα στο ρέμα Θερμιών, στο Στραβόρεμα (πέντε γεφύρια), στο ρέμα Φαρασινού (τρία γεφύρια), στο Τσουκάλι ρέμα της περιοχής Διποτάμων ένα μονότοξο γεφύρι, στον ακατοίκητο Μαχαλά, και στον Κάτω Μαχαλά, στο Τραχώνι, ενώ στο Αρκουδόρεμα  βρίσκεται το πρώτο μονότοξο γεφύρι το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους του στην Ανατολική Μακεδονία.

Από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έχει ξεκινήσει μια καταγραφή τους, προκειμένου στη συνέχεια να χαρακτηριστούν ανάλογα και στη συνέχεια να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να συντηρηθούν και να διατηρηθούν.

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων κ. Πριγγόπουλος, «όλα τα παλαιά ιστορικά στοιχεία, κτίρια, κατασκευές και άλλα, χρήζουν διατήρησης». Σημαντική συμβολή στην όλη προσπάθεια στο πλαίσιο αυτό, αποτελούν και οι σχετικές ενέργειες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας.