Σήμερα η γιορτή του πολιούχου
Αγίου Δημητρίου στο Νευροκόπι
► Η δολοφονία των προκρίτων στο Νευροκόπι υπό των Βουλγάρων το 1903
► Δηλώσεις του προέδρου της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου κ. Χατζηκωνσταντίνου στον «Π.Τ.»
ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ σήμερα 26 Οκτωβρίου για το Νευροκόπι, καθώς εορτάζει αφενός τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο, αλλά ταυτόχρονα τιμά και την ημέρα μνήμης, για τη δολοφονία προκρίτων του χωριού το 1903 από τους Βουλγάρους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου εξέδωσε το σημερινό πρόγραμμα για την εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ενώ στη συνέχεια και μετά από τη δοξολογία, θα ακολουθήσει και το μνημόσυνο για τη δολοφονία των προκρίτων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ήδη από το βράδυ της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου χθες, έγινε η περιφορά της ιεράς εικόνας του Αγίου Δημητρίου με άγημα του Στρατού από το 518 Τ.Π και τη Φιλαρμονική του Δήμου Νευροκοπίου.
Επίσης, σήμερα ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, στις 07.00 θα γίνει πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Νευροκοπίου και Ζιχνών κ.κ. Ιερόθεου στον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ στις 10.00, θα ακολουθήσει μνημόσυνο των Προκρίτων στον Ιερό Ναό.
Στη συνέχεια και ώτα 10.30, επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μνημείου των εκτελεσθέντων κατά το έτος 1903 Προκρίτων του Δήμου και ομιλία για τους Μάρτυρες της ημέρας εκείνης από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο, τους βουλευτές, το αντιπεριφερειάρχη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κ. Νευροκοπίου, το Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Κ. Νευροκοπίου, το Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κ. Νευροκοπίου και συγγενών σφαγιασθέντων Προκρίτων.
Η τελετή θα λήξει με σιγή ενός λεπτού και Εθνικό Ύμνο.
Με το πέρας της τελετής θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τον Βασίλη Μπατή και άλλους καλλιτέχνες στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου καταθέτει στεφάνι την ημέρα μνήμης (Φωτογραφία αρχείου).
Χατζηκωνσταντίνου: Η δολοφονία των Προκρίτων
Για το ιστορικό της ημέρας μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, που είναι και ο κεντρικός ομιλητής σχετικά με το ιστορικό γεγονός της δολοφονίας των Προκρίτων.
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, «ένα από τα γεγονότα είναι και ο Μακεδονικός Αγώνας εναντίον της βουλγαρικής εξαρχίας, ελάχιστα γνωστός στο Πανελλήνιο, ένας αγώνας πολυαίματος, αδυσώπητος, άγριος και πολύχρονος. Ο Μακεδονικός Αγώνας, η μεγαλύτερη απελευθερωτική προσπάθεια της ελληνικής φυλής μετά το 1821, άρχισε ουσιαστικά από την ίδρυση της Εξαρχίας το 1870».
Σε άλλο σημείο αναφέρει επίσης ότι: «Οι Έλληνες του Νευροκοπίου και της περιοχής του ήταν απομονωμένοι, ζούσαν κοντά ή μέσα στα κέντρα εξόρμησης των βουλγαρικών κομιτάτων και ήταν αδιανόητο γι’ αυτούς να κάνουν ένοπλο αγώνα. Έτσι, το μόνο όπλο, το οποίο διέθεταν οι Έλληνες έναντι των Βουλγάρων ήταν η Εκκλησία και το Σχολείο. Η πίστη στο Θεό και στην Πατρίδα. Ο Γάλλος δημοσιογράφος Παγιερέ, γράφει «Οι Βούλγαροι μεταχειρίζονται τα όπλα και τα βασανιστήρια, ενώ οι Έλληνες παλεύουν με τα βιβλία και το σταυρό».
Ο Αγώνας διεξαγόταν γύρω από τα σχολεία και τις εκκλησίες.
Οι Βούλγαροι επένδυαν στα σχολεία και τις εκκλησίες τη δημιουργία εθνικής βουλγαρικής συνείδησης με κάθε αθέμιτο τρόπο. Για να πετύχει τον σκοπό της αυτό η βουλγαρική εκπαιδευτική και εκκλησιαστική προπαγάνδα, βοηθούμενη και από τις ένοπλες βουλγαρικές συμμορίες, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή του Νευροκοπίου αμέσως μετά την ίδρυση της Εξαρχίας, μεταχειρίστηκε τέσσερα οδυνηρά μέσα».
Αναφερόμενος στο γεγονός της ημέρας και τον τρόπο που συνελήφθηκαν και δολοφονήθηκαν, σημείωσε: «Οι πρόκριτοι του Ζιρνόβου είχαν προγραφεί στη λίστα των μελλοθάνατων. Αυτή δόθηκε στις 26-10-1903.
Ήταν Πέμπτη. Ημέρα κατά την οποία οι Ζιρνοβίτες γιόρταζαν την εορτή του Πολιούχου τους Αγίου Δημητρίου. Ο δάσκαλος Χρηστίδης, ο οποίος εκτελούσε και χρέη ιεροψάλτη και οι τρεις πρόκριτοι Νικόλαος Γέρμαν, Γεώργιος Ν. Γέρμαν και Ζαφείριος Ζαφειρίου (καπνομεσίτης), οι στυλοβάτες της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας Ζιρνόβου πήγαν στην εκκλησία, αν και κάποια σχισματική γυναίκα τους προειδοποίησε να μην πάνε, γιατί γνώριζε προφανώς ότι ήταν στόχος των κομιτατζήδων.
Την ώρα της Θείας Λειτουργίας συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου εξωμότες από τα γύρω χωριά καθώς και 30 με 40 ένοπλοι κομιτατζήδες άλλοι επαγγελματίες και άλλοι ερασιτέχνες δολοφόνοι. Ήταν στρατευμένοι του Μπανίτσαλη Στοημεν από τα περίχωρα του Ζιρνόβου.
Στις 10 η ώρα οι ιερόσυλοι κομιτατζήδες με ξίφη παλλόμενα μπήκαν στην εκκλησία. Αφού έβαλαν φρουρούς παντού στις πόρτες, άρχισαν ως λύκοι μαινόμενοι να αναζητούν τα θύματά τους Νικόλαο Γέρμαν, Γεώργιο Ν. Γέρμαν, Ζαφείριο Ζαφειρίου και τον δάσκαλο Χρηστίδη, ανάμεσα στο πλήθος των πιστών. Κάποια στιγμή τους εντόπισαν. Τους συνέλαβαν και τους έδεσαν με σχοινιά. Έπειτα τους έσυραν ως εδώ, στον τόπο του εγκλήματος, όπου τους κατακρεούργησαν».