Σήμερα η λιτανεία της εικόνας
της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα
και το έθιμο με τα καραβάκια
► Πώς καθιερώθηκε η Αγία Βαρβάρα ως πολιούχος της Δράμας
► Ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού στο Στρατόπεδο «Φωστηρίδη»
ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ της Αγία Βαρβάρας εορτάζει με όλες τις τιμές σήμερα και αύριο η πόλη της Δράμας. Όπως είναι γνωστό, παραμονής της εορτής, ξεκινούν οι θρησκευτικές και εθιμικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, μια εορτής που συνδυάζει ταυτόχρονα και μια σειρά από έθιμα, με τα οποία η πόλη της Δράμας τιμά ιδιαίτερα.
Έτσι, σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και ώρα 15.00, στο ναΐδριο της Αγίας Βαρβάρας, θα γίνει η παράκληση της Αγίας, και στις 16.00, θα ξεκινήσει η λιτανεία της Ιερά Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας, με την κατάθεση αυτών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στη συνέχεια.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, χιλιάδες πιστοί αναμένεται να βρεθούν σήμερα στην πόλη της Δράμας, προκειμένου να συνοδεύσουν την Ιερά εικόνα της Αγίας μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκεκριμένα, η λιτανεία θα ξεκινήσει από το ναΐδριο της Αγίας Βαρβάρας διασχίζοντας την ομώνυμη οδό, θα περάσει από την οδό Αγαθαγγέλου, δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, την οδό Γ. Σταύρου και μέσω της Εθνικής Αμύνης θα κατευθυνθεί στην πλατεία Ελευθερίας. Από εκεί θα ανέβει την οδό Βενιζέλου για να καταλήξει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.
Στις 17.00 θα ακολουθήσει ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός ενώ στις 21.30 – 00.30 θα τελεστεί αγρύπνια στο ναΐδριο της Αγίας Βαρβάρας.
Ο εορτασμός της Προστάτιδας του Πυροβολικού στο Στρατόπεδο «Φωστηρίδη»
Όπως είναι γνωστό, η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδα του Πυροβολικού. Για το λόγο αυτό, ανήμερα της εορτής στις 4 Δεκεμβρίου όπως και κάθε χρόνο, στο Στρατόπεδο «Φωστηρίδη» θα εορτασθεί η προστάτιδά του. Το Στρατόπεδο «Φωστηρίδη» θα ανοίξει τις πύλες του και θα υποδεχθεί τον κόσμο και να γιορτάσει μαζί του. Επίσης, κατά την ώρα των εκδηλώσεων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τους παραδοσιακούς λουκουμάδες που κερνάνε οι στρατευμένοι.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 11.45 π.μ το πρωί, πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων. Η προσέλευση των επισήμων θα γίνει στις 11.55 π.μ. Η Δοξολογία θα ξεκινήσει στις 12.00 μ.μ και η ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής στις 12.20. Πέρας τελετής στις 12.35. Ακολουθεί δεξίωση στις 12.45 και 13.15 αποχώρηση επισήμων.
Το έθιμο με καραβάκια
Αμέσως μετά τη λιτανεία, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στη λίμνη των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, όπου ρίχνουν στα νερά μικρά καραβάκια που έχουν κατασκευάσει τις προηγούμενες ημέρες μικροί και μεγάλοι.
Αν και με το πρόβλημα της λειψυδρίας που υπάρχει φέτος και είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή της Δράμας είχε πέσει σε μεγάλο βαθμό η στάθμη των νερών στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, εντούτοις ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΥΑΔ, φρόντισαν να ενεργοποιήσουν τρεις γεωτρήσεις στην περιοχή και να δώσουν αρκετό νερό στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, ώστε να μπορέσει να τηρηθεί το δυνατόν καλύτερα το έθιμο με τα καραβάκια των ευχών.
Το ζήτημα με την παρουσία του νερού στην Αγία Βαρβάρα, δεν είναι απλά και μόνο η τήρηση του εθίμου, αλλά και το ότι αρκετοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται την πόλη μας. Παράλληλα, το νερό θα υπάρχει επίσης και για την εορτή του Αγιασμού των Υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου 2025.
Τα καραβάκια είναι κατασκευασμένα από ξύλο ή φελιζόλ, εντυπωσιάζουν από το μέγεθος, το υλικό, τα χρώματα και τη διακόσμηση, και συναγωνίζεται το ένα με το άλλο σε πρωτοτυπία, φαντασμαγορία και τεχνογνωσία. Με το σκοτάδι τα καραβάκια θα πλεύσουν στα νερά της λίμνης, έχοντας πάνω τους αναμμένα κεράκια, σ’ ένα νοερό «ταξίδι» ελπίδας και προσμονής.
Το θέαμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με τα εκατοντάδες πολύχρωμα φωτισμένα καραβάκια να πλέουν στα νερά της λίμνης και τους «καπεταναίους» τριγύρω να περιμένουν με αγωνία πότε θα βυθιστούν, προκειμένου να «μεταφέρουν» τις ευχές στα ερείπια της βυθισμένης εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας.
Πώς ορίστηκε η Πολιούχος
Αξίζει να αναφέρουμε τέλος, ότι η Αγία Βαρβάρα καθιερώθηκε ως Πολιούχος της πόλης με ενέργειες του αειμνήστου προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δράμας, Βασίλη Καναρά το 1954 και συγκεκριμένα με πρότασή του προς τον τότε Νομάρχη και το σκεπτικό ότι «με το όνομα της οποίας (Αγίας Βαρβάρας) συνδέονται ονομαστές πηγές της πόλεως και υπάρχει φερώνυμος ναός.