Home > Πρώτο Θέμα > Σήμερα η κορύφωση των εκδηλώσεων της Σφαγής Δράμας Δοξολογία το πρωί στον Άγιο Νικόλαο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο σφαγιασθέντων

Σήμερα η κορύφωση των εκδηλώσεων της Σφαγής Δράμας Δοξολογία το πρωί στον Άγιο Νικόλαο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο σφαγιασθέντων

Σήμερα η κορύφωση των εκδηλώσεων της Σφαγής Δράμας

Δοξολογία το πρωί στον Άγιο Νικόλαο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο σφαγιασθέντων

 

 

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ σήμερα οι εκδηλώσεις για τις βουλγαρικές θηριωδίες του 1941 στην πόλη της Δράμας από το Δήμο Δράμας και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Αναλυτικότερα, σήμερα στις 07.30 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, μετά του Ιερού κλήρου της πόλης. Στις 10.00 προσέλευση επισήμων και στις 10.15 τέλεση μνημοσύνη. Θα ακολουθήσει ομιλία από το δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο για την επέτειο της ημέρας. Εν πομπή θα γίνει μετάβαση στο Μνημείο Σφαγιασθέντων, έναντι Ξενοδοχείου «Ξενία», με ενδιάμεση στάση και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη στην ομώνυμη οδό.

Επιμνημόσυνη δέηση  και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Σφαγιασθέντων.

Για τις σφαγές στην περιοχή της Δράμας έχουν γραφτεί πάρα πολλά, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν τα γεγονότα. Το τίμημα της ελευθερίας είναι μεγάλο, και πληρώνεται συνήθως ακριβά με αίμα και δάκρυ, με θάνατο και πένθος, με φρίκη και όλεθρο. Με τέτοιο ακριβό τίμημα πλήρωσε η μαρτυρική Δράμα και η περιοχή της την εξέγερση κατά των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 1941. Σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης, θα εκφωνηθούν σχετικές ομιλίες, θα γίνει προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος.

sfagi dramas1

Σχέδιο με κάρβουνο – κάρτα, από το αρχείο του αειμνήστου Βασίλειου Πασχαλίδη, Δικηγόρου, ιστορικού συγγραφέα και συνεργάτη του «Π.Τ.» Στο σχέδιο, εικονίζεται η πλατεία Ελευθερίας της Δράμας το 1941, και σε διάφορα σημεία της, βουλγαρικά αποσπάσματα εκτελούν Δραμινούς πολίτες.

Σύντομο ιστορικό

«Οι περισσότεροι από εκείνους που πήραν μέρος στην εξέγερση, την πρώτη αντιστασιακή ενέργεια στη σκλαβωμένη Ελλάδα, ήταν απλοί άνθρωποι από τη Δράμα και τα χωριά της φορτωμένοι με οδυνηρές μνήμες από τις δύο προηγούμενες βουλγαρικές κατοχές του 1912-13 και του 1916-18, άνθρωποι που δεν άντεχαν να βλέπουν τους ίδιους αδίστακτους κατακτητές να σφετερίζονται για τρίτη φορά μέσα σε μισό αιώνα τη γη και τις περιουσίες τους», σημειώνουν σε ένα σύντομο ιστορικό για τις ημέρες εκείνες, οι Δραμινοί συγγραφείς κ.κ. Δημήτρης Πασχαλίδης και Χρήστος Φαράκλας.

Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, «το βράδυ της Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου 1941 σε είκοσι δύο συνολικά οικισμούς σημειώθηκαν εξεγέρσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν σαρανταεφτά (47) Βούλγαροι και βουλγαρίζοντες. Άνεμος ελευθερίας έπνευσε προς στιγμήν στα χωριά του δραμινού κάμπου, όπου χτύπησαν οι καμπάνες και υψώθηκαν ελληνικές και ερυθρές επαναστατικές σημαίες και το όραμα της ελευθερίας μέθυσε τις καρδιές».

«Στη Δράμα από τα ξημερώματα της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου 1941 άρχισαν μαζικές συλλήψεις. Για τους Βουλγάρους όλοι ήταν ένοχοι. Οι καπνεργάτες που πήγαιναν στα καπνομάγαζα, οι μεροκαματιάρηδες που ξεκινούσαν για τις δουλειές τους, οι καταστηματάρχες που άνοιγαν τα μαγαζιά τους, οι χωρικοί που κατέβαιναν για το παζάρι (γινόταν τότε κάθε Δευτέρα), οι κάτοικοι που ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Γέμισαν τα στρατόπεδα και οι αστυνομικοί σταθμοί από ανύποπτους πολίτες, που δεν είχαν κα- μία απολύτως ανάμειξη στα γεγονότα. Την ίδια μέρα άρχισαν αθρόες ομαδικές εκτελέσεις. Πολύ αίμα χύθηκε στην περιοχή του Ινστιτούτου Καπνού, στους πρόποδες του Κορυλόβου, πίσω από το Γυμνάσιο Αρρένων, πίσω από το Πάρκο των Κομνηνών, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα νεκροταφεία της Στενημάχου. Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μόνο μέσα στην πόλη της Δράμας ήταν τουλάχιστον πεντακόσιες εξήντα δύο (562) ψυχές.»