Home > νέα > Σήμερα τηλεδιάσκεψη αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον κ. Χαρδαλιά-Ανησυχίες για ολικό lockdown τις επόμενες ημέρες

Σήμερα τηλεδιάσκεψη αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον κ. Χαρδαλιά-Ανησυχίες για ολικό lockdown τις επόμενες ημέρες

Ανησυχίες για ολικό lockdown  τις επόμενες ημέρες

Στις «κόκκινες περιοχές» η Δράμα

με ενδεχόμενο να επανέλθει

στην καραντίνα του Πάσχα

Σήμερα τηλεδιάσκεψη αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον κ. Χαρδαλιά

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ανησυχία προκαλούν στη Δράμα, οι νέες πληροφορίες ότι από χθες η Δράμα, εντάχθηκε εκ νέου στην ομάδα των πόλεων με τις «κόκκινες περιοχές». Το γεγονός έγινε γνωστό μετά από σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις και μάλιστα σήμερα ή αύριο, αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για τις πόλεις αυτές.

Αναλυτικότερα, ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στους κύκλους των ειδικών, καθώς το μεγάλο στοίχημα είναι να μην υπάρξει έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Ήδη, ορισμένες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο», γεγονός που έχει να κάνει τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο τοπικών lockdown όπου εντοπίζεται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι νομοί που εντάσσονται είναι οι εξής: Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας, Λάρισας.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο, μας είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι σήμερα Παρασκευή, θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χαρδαλιά.

Εφόσον λοιπόν ο Νομός Δράμας εντάσσεται στις «κόκκινες περιοχές», υπάρχει πιθανότητα να ανακοινωθούν πιο αυστηρά μέτρα από τον κ. Χαρδαλιά.

Σε δηλώσεις του χθες, πάντως, ο καθηγητής Μικροβιολογίας κ. Βατόπουλος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του  Υπ. Υγείας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν πιο αυστηρά μέτρα για τις περιοχές που εντοπίζεται αυξημένο φορτίο στα πρότυπα της πρώτης καραντίνας. Όπως πρότεινε, στις «κόκκινες» περιοχές χρειάζονται μέτρα όπως το Πάσχα του 2020 χωρίς μετακινήσεις και καλεσμένους εκτός οικογένειας, αφήνοντας να διαφανεί ότι θα επανεξεταστεί και το μέτρο για την παρουσία 9 ατόμων στα εορταστικά τραπέζια.

Επίσης, σε χθεσινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, αναφερόμενος στα νεότερα στοιχεία, σημείωσε ότι, «σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα  μέτρα. Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση».

Μείωση εισαγωγών στο Νοσοκομείο Δράμας

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός – όπως αναφέρουμε και σε άλλο ρεπορτάζ σήμερα – ότι οι εισαγωγές ασθενών στο Νοσοκομείο Δράμας έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Για το λόγο αυτό και η διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας, έχει αποφασίσει να σταματήσει τη λειτουργία της μίας από τις τρεις κλινικές Covid-19 που είχε ανοίξει, επαναφέροντας έτσι την Παθολογική Κλινική στην αρχική κατάσταση.

Πανελλαδικά στοιχεία

Σύμφωνα πάντως με όσα δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης από το κ. Πέτσα, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).

Oι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12).

O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12).

O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.

O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).

O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.

Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των διασωληνομένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.

Όσον αφορά το ζήτημα για το τι θα γίνει με τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι, «σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση. Αυτές τις διαφορετικές γιορτές, ας μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει. Ας κρατήσουμε κλειστό τον κοινωνικό μας κύκλο. Και κάθε οικογένεια, ακόμη και αν επιθυμεί να βρεθεί με μία άλλη στο γιορτινό τραπέζι, ας μείνει με μόνο μια συγγενική ή φιλική οικογένεια. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Κάνουμε έκκληση προς όλους, να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές».