Home > νέα > Σκέψεις και συζητήσεις για συγχώνευση της ΔΕΥΑΔ με το Δήμο Παρανεστίου «Δεν είμαστε θετικοί» δηλώνει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

Σκέψεις και συζητήσεις για συγχώνευση της ΔΕΥΑΔ με το Δήμο Παρανεστίου «Δεν είμαστε θετικοί» δηλώνει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑ Δράμας στον «Π.Τ.»

Σκέψεις και συζητήσεις

για συγχώνευση της ΔΕΥΑΔ

με το Δήμο Παρανεστίου

«Δεν είμαστε θετικοί» δηλώνει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ των συγχωνεύσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα. Αν και οι Δήμοι εξέφρασαν συνολικά το περασμένο διάστημα την άρνησή τους για αναγκαστικές συνενώσεις και συγχωνεύσεις, εντούτοις το Υπουργείο Περιβάλλοντος πέρασε τελικά σχετική νομοθεσία.

Μόνο που πλέον, αφήνει ελεύθερο το δικαίωμα στους Δήμους και στους δημάρχους, να επιλέξουν οικειοθελείς και όχι αναγκαστικές συγχωνεύσεις ανά Νομούς. Και για να γίνει αυτό, δίνει και ένα σημαντικό κίνητρο για την κάλυψη των ενεργειακών οφειλών που έχουν, αλλά και σημαντικά κίνητρα ώστε να προχωρήσουν σε έργα εκσυγχρονισμού των δικτύων και διαχείρισης του νερού.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαθέτει συνολικά ποσό 200 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των οφειλών ενέργειας. Όσες ΔΕΥΑ δεν θελήσουν να συγχωνευτούν, θα λάβουν ένα ποσοστό του 30% από τις οφειλές τους, ενώ όσες ΔΕΥΑ προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις με άλλες ΔΕΥΑ ή ακόμα και Δήμους που δεν διαθέτουν ΔΕΥΑ, θα επιδοτηθούν ακόμα και με ποσοστό 70% επί των οφειλών τους, καθώς και ένα μεγάλο διάστημα αποπληρωμής σε βάθος χρόνου.

Γεωργιάδης: Μεγαλύτερες επιδοτήσεις με τις συνενώσεις

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας,  κ. Γεωργιάδης, σημειώνει αρχικά ότι από τις 20 Δεκεμβρίου έχει βγει σε ΦΕΚ το ζήτημα των εθελούσιων συγχωνεύσεων «και εμείς εξετάζουμε το σενάριο να συνενωθούμε με ένα διπλανό Δήμο».

Όπως επισημαίνει, «τα κίνητρα είναι μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης για την κάλυψη του ενεργειακού χρέους. Στην ουσία τώρα δίνει δύο επιλογές. Πάλι θα υπάρξει μια μείωση χρέους στο 30% αν δεν συγχωνευτείς, αλλά αν συγχωνευτείς τότε η επιδότηση αγγίζει το 70%. Γι’ αυτό το λόγο κι εμείς επιδιώκουμε να συνενωθούμε με ένα όμορο Δήμο».

Ερωτώμενος σχετικά με ποιο Δήμο κάνει συζητήσεις η ΔΕΥΑΔ, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι «από την άλλη εβδομάδα θα έχουμε μια πρώτη διερευνητική συνάντηση με το Δήμο Παρανεστίου. Αν ευδοκιμήσουν οι συζητήσεις, θα προχωρήσουμε στη συνένωση».

Στην ερώτηση αν σκέφτονται να κάνουν συζητήσεις και με άλλους Δήμους, ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζει ότι «σε πρώτη φάση δεν θα υπάρξει κάτι άλλο, εφόσον με το Παρανέστι πάει καλά. Θα πρέπει να πούμε ότι είναι ένα εγχείρημα που θα πρέπει να δούμε αν έχει εφαρμογή. Και αυτό σημαίνει ότι, η εφαρμογή και τα οφέλη θα πρέπει να είναι αμφίδρομα και όχι μόνο για τη ΔΕΥΑΔ αλλά και για το Δήμο Παρανεστίου. Αν πάει καλά και τα οφέλη είναι αμφίδρομα, τότε θα είναι καλό να συνενωθούν όλες οι υπηρεσίες του Νομού».

Τόνισε ακόμα σ’ αυτό το σημείο ο ίδιος, ότι «η κατεύθυνση που μας έδωσε ο γεν. γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Γραφάκος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ήταν ότι, είμαστε το ιδανικό παράδειγμα για να ενωθούμε όλοι μαζί. Φυσικά, από εκεί και πέρα υπάρχουν αμφιβολίες, ένας προβληματισμός, αλλά το βλέπουμε».

Κλείνοντας ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, σημειώνει ότι, «πέρα από την επιδότηση που δίνει, υπάρχει και ένα ακόμα κίνητρο, ότι ρυθμίζει και την υπόλοιπη οφειλή σε βάθος τεσσάρων ετών».

Καγιάογλου: Αρνητικό προς το παρόν το Παρανέστι

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε και μίλησε επίσης με το δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, σχετικά με το ίδιο θέμα ώστε να μας πει τι σκέφτονται στο Δήμο Παρανεστίου.

Όπως σημειώνει, «δεν έχει γίνει ακόμα η πρώτη συζήτηση. Εμείς έχουμε ήδη στείλει επιστολή στο Υπουργείο ότι διαφωνούμε με τις συγχωνεύσεις. Σήμερα, η ΔΕΥΑ Δράμας ενδιαφέρεται να συγχωνευτεί και ζητάει να το κάνει μαζί μας. Προς το παρόν εμείς δεν είμαστε θετικοί, παρ’ όλα αυτά θα κάνουμε μια πρώτη συνάντηση για να βγουν κάποια συμπεράσματα απ’ αυτή τη συζήτηση».

Όπως είπε ο κ. Καγιάογλου, «εμείς προς το παρόν δεν είμαστε θετικοί, γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα, όπως το πώς θα γίνει ο έλεγχος για παράδειγμα σε μια βλάβη σε ένα χωριό όπου έχουμε μόνο δύο κατοίκους για παράδειγμα. Βέβαια θα κάνουμε μια αρχική κουβέντα και θα το δούμε».

Ερωτώμενος αν ο Δήμος Παρανεστίου έχει προχωρήσει στη σύσταση ΔΕΥΑ, απαντάει αρνητικά: «Δεν έχουμε κάνει και δεν ενδιαφερόμαστε να κάνουμε. Κι αυτό γιατί, ο Δήμος σήμερα, κάνει αυτό που κάνει και η ΔΕΥΑ. Είμαστε ένας μικρός Δήμος και για να πούμε την αλήθεια, δεν έχουμε ανάγκη σήμερα ακόμα να κάνουμε κάτι τέτοιο. Η λογική πάντως λέει ότι, σταδιακά οι συνενώσεις θα γίνουν κατά Νομό και μετά θα πάμε και περιφερειακά».