Home > Νέα > Η σκηνοθέτιδα κα. Σταυρούλα Δράμογλου μιλάει στον «Π.Τ.» Η θεατρική ομάδα DramaEffectArtTeam μας παρουσιάζει τους «Αξιόπιστους Θεατρίνους»

Η σκηνοθέτιδα κα. Σταυρούλα Δράμογλου μιλάει στον «Π.Τ.» Η θεατρική ομάδα DramaEffectArtTeam μας παρουσιάζει τους «Αξιόπιστους Θεατρίνους»

Η θεατρική ομάδα DramaEffectArtTeam

μας παρουσιάζει τους «Αξιόπιστους

Θεατρίνους» του Μαριβώ

Η σκηνοθέτιδα κα. Σταυρούλα Δράμογλου μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Οι παραστάσεις «Οι Αξιόπιστοι Θεατρίνοι» του Μαριβώ, της δραμινής θεατρικής ομάδας DramaEffectArtTeam,  σε μετάφραση και σκηνοθεσία, της Σταυρούλας Δράμογλου ξεκίνησαν.

Πρόκειται για μια κωμωδία με φρέσκια ματιά, στην οποία ο Έρωτας και η Αλήθεια αιφνιδιάζουν, καθώς το ίδιο το έργο, είναι ένα παιχνίδι θεάτρου.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές, ενώ υπάρχουν ανατροπές στις σχέσεις, ίντριγκες, καθώς τα πρόσωπα ανακαλύπτουν συνεχώς τον εαυτό τους. Ο Μαριβώ, βάζει έναν καθρέφτη στους ήρωες του, για να δουν ποιοι είναι πραγματικά, μέχρι να φτάσουν στην αυτογνωσία.

Η Δραμινής καταγωγής σκηνοθέτης Σταυρούλα Δράμογλου, έδωσε για άλλη μια φορά το στίγμα της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, σκηνοθετώντας μια υπέροχη κωμωδία, με την πολύτιμη συμβολή της θεατρικής της ομάδας DramaEffectArtTeam.

Η εφημερίδα μας με χαρά δέχτηκε να γίνει χορηγός επικοινωνίας της θεατρικής παράστασης. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν παρά να δώσουμε την ευκαιρία στην Σταυρούλα Δράμογλου να μας μιλήσει για την παράσταση, αλλά και για τη θεατρική ομάδα DramaEffectArtTeam.

dramoglou

κα. Δράμογλου, παρουσιάζετε αυτές τις ημέρες στο δραμινό κοινό την παράσταση «Αξιόπιστοι Θεατρίνοι». Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

Ναι. Πρόκειται για ένα έργο του Γάλλου συγγραφέα Μαριβώ, το οποίο, ανεβαίνει για τρίτη φορά στην Ελλάδα, αν θυμάμαι καλά. Θα παιχτεί για άλλες δυο παραστάσεις, σήμερα 20 Μαΐου στις 8.30μμ, στην Αίθουσα του Διοικητηρίου και την Δευτέρα 22 Μαΐου στις 8.30μμ, πάλι στον ίδιο χώρο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Να σας πω λίγα λόγια για το έργο.

Βρισκόμαστε στο εξοχικό της κας Αργάνδας, έξω από το Παρίσι. Όλοι οι χαρακτήρες είναι συγκεντρωμένοι για τον γάμο του Εράστ και της Αγγελικής. Η κα Αμελίν, θεία του Εράστ, κανονίζει κρυφά από την  κα Αργάνδα – τη μητέρα της νύφης μια θεατρική παράσταση για το γλέντι του γάμου. Την οργάνωση της παράστασης αναλαμβάνει ο υπηρέτης Μερλέν. Κατά την διάρκεια των προβών, γίνεται τέτοια φασαρία, που η Αργάνδα μαθαίνει την κρυφή έκπληξη. Λόγω του δύστροπου χαρακτήρα της όμως, ζητεί από την Αμελίν να ακυρωθεί η παράσταση. Μετά από αυτό, η κωμωδία αλλάζει χαρακτήρα, καθώς η θεία του γαμπρού αποφασίζει να ακυρώσει το γάμο…. για να δώσει ένα «μάθημα» στη συμπεθέρα….

Ποιο είναι το μήνυμα του έργου;

«Πως διακρίνουμε τον έρωτα από την προδοσία; Το ψέμα από την αλήθεια;». Αυτό διερωτάται σε όλο το έργο, τόσο ο συγγραφέας, οι χαρακτήρες του αλλά ταυτόχρονα και ο  θεατής.

Ο Μαριβώ έγραψε το έργο το 1757, έξι χρόνια πριν πεθάνει. Δεν πρόλαβε να το δει πάνω στη σκηνή όσο ζούσε. Ωστόσο, η μονόπρακτη αυτή κωμωδία, αποτέλεσε τη βάση ασκήσεων για ηθοποιούς, στον 20ο αι. σε γαλλικές δραματικές σχολές. Ωστόσο όλα τα έργα του αναδείχτηκαν και παίχτηκαν από πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες στον 20ο αι, τον Patrice Chereau, το Jean Vilar, τον Jacques Lasalle….

Τα χαρακτηριστικά της δραματουργίας του Μαριβώ αυτοαναιρούνται ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια της πλοκής: ο έρωτας και η προδοσία, η αλήθεια και το ψέμα, το φαίνεσθαι και το είναι, η ζωή και το θέατρο, η πίστη και η εξαπάτηση.

Ο συγγραφέας, στήνει μια μασκαράτα με πολλές μεταμφιέσεις για τους ήρωες του, πάντα με το παιχνίδι του θεάτρου. Και όλοι οι ήρωες του μέσα από τον λαβύρινθο των καταστάσεων και των συναισθημάτων του φτάνουν στην αυτογνωσία…

Πείτε μας για τη σκηνοθεσία. Έχετε κάνει και τη μετάφραση του έργου από τα γαλλικά, σωστά?

Ακριβώς. Η μετάφραση και η σκηνοθετική γραμμή που ακολούθησα, χτίστηκε με βάση το παιχνίδι της σκηνής. Βρισκόμαστε στη Δράμα, και μια παρέα αποφασίζει να πάει στο Διοικητήριο να παίξει ένα έργο… Όλοι κάποια στιγμή γίνονται σκηνοθέτες… Και όλοι γίνονται μαριονέτες – ηθοποιοί έτοιμοι να παίξουν και να διασκεδάσουν. Μετέφερα καλλιτεχνικά & μουσικά το έργο στην εποχή του 1920-1930, την εποχή της άνθισης της jazz, των Big Bands orchestras, μια εποχή της διασκέδασης, της ανεμελιάς, του χορού, των πάρτι, λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο…

DramaEffect Artteam το όνομα της θεατρικής σας ομάδας. Πως προέκυψε η δημιουργία της θεατρικής σας ομάδας; 

Η ιδέα της DramaEffectArtteam ξεκίνησε το 2013. Θεώρησα ότι έπρεπε να συνεισφέρω και γω κάτι στη θεατρική ζωή της πόλης. Και η απόφασή μου να μείνω εδώ, έχει άμεση σχέση με αυτό. Το στοίχημα είναι να δημιουργήσω κάτι ημιεπαγγελματικό. Να κάνω μεν θέατρο με ερασιτέχνες, αλλά να περνούν από τη διαδικασία διαρκούς εκπαίδευσης και συνεχούς επιμόρφωσης, που να τελειοποιήσουν σχεδόν και ίσως, να ξεπεράσουν τον ερασιτεχνισμό. Ελπίζω δηλ., να δημιουργηθεί ένα μικρό φυτώριο ηθοποιών, που θα δοκιμάζονται σε όλα τα θεατρικά είδη, με την προηγούμενη άσκηση και ανάπτυξη όλων των εκφραστικών τους μέσων. Πρόκειται για ένα συνεχές εργαστήρι δοκιμασίας.

Το όνομα της ομάδας πως προέκυψε;

Ήθελα να συνδέσω το όνομα της πόλης μας με το θέατρο. Έσπαγα το κεφάλι μου, και μετά, για να αυτοσαρκαστώ, αν σας πω ότι βρήκα την απάντηση στο επίθετό μου;!!! Drama σημαίνει θέατρο. Από το αρχαίο ρήμα δρω, εξού και η θεατρική δράση…. Και βέβαια είναι και η αγγλική ονομασία της Δράμας. DramaEffect είναι ο ορισμός των θεατρικών εφέ (όλα τα τρικ). Effect όμως σημαίνει και συνέπεια, αντίκτυπο… Κατ’ επέκταση DramaEffectArtteam σημαίνει το θεατρικό καλλιτεχνικό αντίκτυπο στην πόλη της Δράμας. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα!!!

Ποια είναι τα άτομα που την πλαισιώνουν;

Οι περισσότεροι είναι ενήλικες, επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων που τους ενώνει η αγάπη για το θέατρο. Και όχι απαραίτητα η ανάγκη μόνο να παίξουν, αλλά να εκπαιδευτούν και βέβαια να περάσουν καλά. Όλοι το έχουμε ανάγκη αυτό, ιδίως αυτούς τους καιρούς. Έχουμε επίσης  παιδιά 15 ετών – σχεδόν επαγγελματίες! – ανάμεσα τους, δυο μουσικοί, μια αθλήτρια και μπαλαρίνα, μια με φωνητική.

Έχω όμως και σταθερούς συνεργάτες, όπως η χορογράφος – ηθοποιός Εύη Παπαδοπούλου, ο Κοσμάς Γρηγοριάδης, από τα ιδρυτικά μέλη, ενώ το team συνεχίζει να αυξάνεται.

Ποιες άλλες παραστάσεις έχετε ανεβάσει με την θεατρική σας ομάδα;

Με τη φετινή συνολικά έχουμε ανεβάσει έξι παραγωγές. Η πρώτη παραγωγή ήταν το 2013. Με τον εορτασμό των Ελευθερίων για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης από την βουλγαρική κατοχή, πραγματοποιήσαμε με μαθητές μου μια Street Theatre Performance, στην Πλατεία σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Δράμας, «τα Επαγγέλματα Δρόμου 1913». Οι ήρωες, με κουστούμια της εποχής, αναβίωναν σε πραγματικό χώρο και χρόνο, επαγγέλματα της εποχής… Μπαρμπέρη, γαλατά, καλαθά, καρεκλά, λατερνατζή, ακόμη και κράχτη εφημεριδοπώλη που μοίραζε την Σκριπ, την Ακρόπολις με το ίδιο φύλλο της ακριβούς ημερομηνίας της απελευθέρωσης. Κάθε Πέμπτη, ώρες παζαριού όλο τον Ιούνιο, με προϊόντα δωρεάν από χορηγούς, η ιστορική πλατεία ζωντάνευε ξανά. Θέατρο Δρόμου, το πρώτο τέτοιας μεγάλης κλίμακας στη Δράμα. Και το λέω αυτό, γιατί ερχόντουσαν οι θαμώνες παππούδες της πλατείας, και μου έλεγαν: «Μας θύμησες τα παιδικά μας χρόνια, δεν έχουμε δει ξανά κάτι τέτοιο»… πολιτισμό. Συνεργαστήκαμε με τα Ελευθέρια, άλλες δυο φορές, το 2015, με «Τα Ελευθέρια του Θεόφιλου», μια performance installation στον Δημοτικό Κήπο, ενώ το 2016, τον «Ερωτόκριτο», του Β.Κορνάρου, σε διασκευή δική μου, σε σύγχρονο 15συλλαβο. Με την Ονειρούπολη συνεργάστηκα το 2013 & το 2014, με τα «Άγουρα Χρόνια», μεταφορά του λογοτεχνήματος του Κρόνιν σε θεατρικό, και κάτι αντίστοιχο έκανα και με την ταινία του Φρανκ Κάπρα, «η Ζωή είναι υπέροχη», όλα σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και την αρωγή της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Τι θα λέγατε στους συμπολίτες μας που γοητεύονται μεν από την ιδέα να πειραματιστούν  με την υποκριτική που ίσως κρύβουν μέσα τους, αλλά δεν το τολμούν;

Να το τολμήσουν. Να το προσπαθήσουν και να περάσουν καλά. Είναι ζητούμενο πλέον για όλους μας η έκφραση, η επικοινωνία, η «κοινωνία» του ενός με τον άλλο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να ψάξουν ομάδες, υπάρχουν πάρα πολλές στη Δράμα πλέον. Οι Δραμινοί έχουν αποδείξει πάμπολλες φορές ότι αγαπούν το θέατρο.

Κλείνοντάς θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες και με άλλες θεατρικές ομάδες. Οι άνθρωποι πρέπει να συναντιούνται. Και να προχωρούν μπροστά. Τέλος, να αναφέρω ότι είστε χορηγός επικοινωνίας, και σας ευχαριστώ θερμά για αυτό. Θα ήθελα να αναφέρω και τους συντελεστές της παράστασης, αν γίνεται.

Ναι, βέβαια.

Τα σκηνικά – video trailer, ο Ευριπίδης Πανταζής, τα κουστούμια είναι της ομάδας, χορογραφίες έχει κάνει η Εύη Παπαδοπούλου, στα φώτα – ήχο ο Κώστας Μπαξεβάνης, Make-up Artist η Σοφία Μοτσκαλίδου και βοηθός σκηνοθέτη η  Ξένια Πετμεζά. Ερμηνεύουν οι (κατά σειρά εμφάνισης): Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Κοσμάς Παπαδόπουλος, Παυλίνα Ερμείδου, Ευριπίδης Πανταζής, Κική Γεωργιάδου, Ελένη Ζαφειροπούλου, Βενετία Κουζούνη, Σταυρούλα Δράμογλου, Αναστασία Τζημαγιώργη, Αλέξανδρος Πανταζής, Όλγα Καρατζόγλου, Καλλιόπη Πανταζή, Εύη Παπαδοπούλου. Μουσικοί: Αλέξανδρος Πανταζής (βιολί), Κοσμάς Παπαδόπουλος (κιθάρα – φωνή). Τραγουδάει η Βενετία Κουζούνη.