Home > νέα > Σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή Μαμσάκου για τη μη αξιοποίηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος» Συνέντευξη Τύπου του υπ. δημάρχου Κ. Χαρακίδη

Σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή Μαμσάκου για τη μη αξιοποίηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος» Συνέντευξη Τύπου του υπ. δημάρχου Κ. Χαρακίδη

Συνέντευξη Τύπου του υπ. δημάρχου Κ. Χαρακίδη

Σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή Μαμσάκου

για τη μη αξιοποίηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου παραχώρησε χθες το πρωί, ο υποψήφιος δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης, με την παράταξη «Πόλη+Ζωή». Πρόκειται για την πρώτη πολιτική συνέντευξη Τύπου, που γίνεται επ’ ευκαιρία των Αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών για την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, τους Δήμους δηλαδή της χώρας, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται διάφορες κατηγορίες έργων.

Ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στις κατηγορίες του προγράμματος «ΦιλόΔημος», επισημαίνοντας κυρίως ότι η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου, έχασε πολλές ευκαιρίες από τις διάφορες κατηγορίες χρηματοδότησης του προγράμματος, πράγμα που θα μπορούσε να κάνει, προσδίδοντας τον χαρακτήρα της «ανικανότητάς της».

Αρχικά ο κ. Χαρακίδης έκανε μια γενική παρουσίαση του «ΦιλόΔημος», ενώ στη συνέχεια ανέλυσε μία-μία τις κατηγορίες «ενός χρηματοδοτικού εργαλείου» όπως είπε, συγκρίνοντας αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Μαμσάκος και τι δεν έκανε τελικά.

Όπως είπε, ο «ΦιλόΔημος» είναι ένα πρόσθετο εργαλείο χρηματοδότησης που χρηματοδοτεί τους Δήμους, πέρα από τα άλλα που ήδη υπάρχουν: «Δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους, να εντάξουν έργα με πιο ευέλικτο τρόπο, καθώς δεν έχουν τις δυσκολίες μιας μελέτης ΕΣΠΑ, και να χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, πρόσθετα έργα πέρα από το ΠΕΠ της Περιφέρειας».

Όπως είπε, οι προσκλήσεις του «ΦιλόΔημος» είναι 3 κατηγοριών: 1. Η μία είναι για έργα τα οποία μπορούν να εντάξουν όλοι οι Δήμοι, όπου διαιρείται το ποσό δια 325 Δήμους, ανάλογα με τη δυναμικότητα του κάθε Δήμου.

  1. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα έργα που έχουν μπει στο ΕΣΠΑ και έχουν απενταχθεί για κάποιο λόγο, όπως είναι ο ΧΑΔΑ της Δράμας και άρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από εκεί και μπορεί ή να επιστρέψει τα χρήματα πίσω στο ΕΣΠΑ, ή να κατασκευαστεί το έργο με τα χρήματα αυτά. «Εμείς όμως δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Απεντάχθηκε ο ΧΑΔΑ, προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ» σημείωσε ο κ. Χαρακίδης, λέγοντας ότι ήταν «το τελευταίο έργο που εντάξαμε πριν φύγουμε μετά που χάσαμε τις εκλογές, το καλοκαίρι του 2014».
  2. Η τρίτη κατηγορία, είναι η ένταξη, με αξιολόγηση των μελετών και κατά προτεραιότητα έργων μέχρι εξαντλήσεων των κονδυλίων που υπάρχουν. Όπου χρειάζεται προετοιμασία, ετοιμότητα, ευελιξία για να μπεις στα προγράμματα και να πάρεις χρήματα.

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Χαρακίδης, ο Δήμος Δράμας έχει μπήκε στην 1η κατηγορία για έργα με μικτές χρηματοδοτήσεις με ποσά περίπου 200-300 χιλιάδες ευρώ, δεν έχει μπει στην 2η κατηγορία που αφορά έργα που έχουν απενταχθεί. Είναι ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα, που δεν έχει εντάξει τα έργα που έχουν απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, και είναι ειδικά σχεδιασμένη γι’ αυτόν το λόγο. Όσον αφορά την 3η κατηγορία, ο Δήμος Δράμας έβαλε μόνο μία πρόταση ύδρευσης η οποία και έχει εγκριθεί και αναμένεται η υλοποίησή της.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρακίδης μίλησε για «ανικανότητα, αδιαφορία, ότι θέλετε πείτε, ό,τι χαρακτηρισμό και να βάλετε, είναι ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει απόλυτα στη δημοτική αρχή».

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε αναλυτικά για το ποια έργα ακριβώς εντάχθηκαν σε κάθε κατηγορία του προγράμματος «ΦιλόΔημος», αντιστοιχίζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής Μαμσάκου για έργα που είχε ως όραμα. Παρ’ όλα αυτά, ενώ είχε την ευκαιρία να τα εντάξει, εντούτοις δεν έγιναν σχετικές εντάξεις έργων.

Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε στην ένταξη έργων όπως τη σύνδεση στο βιολογικό καθαρισμό του Μικροχωρίου και του Μαυροβάτου. «Το πιο τραγικό είναι ότι το έργο είχε ώριμη μελέτη και θα έπρεπε να είχε υποβληθεί και να χρηματοδοτηθεί. Θα είχε λυθεί ένα πρόβλημα δυο χωριών».

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι στο ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας, όπου ο Δήμος ναι μεν κατέθεσε σχετική πρόταση για ένταξη, όμως τελικά ήταν λάθος και αναγκάστηκε να διορθώσει αρχικά το ποσό. Συνολικά, τρεις φορές κατέθεσε ο Δήμος Δράμας την πρόταση για την αγροτική οδοποιία και τις τρεις φορές ήταν λανθασμένη.

Αναφερόμενος σε άλλες κατηγορίες, μίλησε για την επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεως. Όπως είπε, αν και είναι προκαθορισμένο το ποσό χρηματοδότησης, παρ’ όλα αυτά, μπορούν οι Δήμοι αν υποβάλλουν πρόταση για χρηματοδότηση έργου και με ίδια ποσά από το Δήμο, τότε η χρηματοδότηση του «ΦιλόΔημος» ανεβαίνει.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε το ζήτημα της αποκαθήλωσης και κατασκευής νέων κερκίδων στο Δημοτικό Στάδιο δίνοντας ένα σύντομο ιστορικό. Όπως είπε, «θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει στην κατασκευή» ενώ για το θέμα του Κολυμβητηρίου είπε: «Υπάρχουν 724.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου για το νέο Κολυμβητήριο, ή για την ανακατασκευή του υφιστάμενου. Θα μπορούσαν να βάλουν αυτό το ποσό και να χρηματοδοτηθούν με επιπλέον χρήματα, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατασκευή ή την ανακατασκευή του υφιστάμενου». Όπως είπε, στο προεκλογικό πρόγραμμα ο κ. Μαμσάκος περιελάμβανε όλα αυτά τα έργα, όπως και την κατασκευή Σκοπευτηρίου.

Αναφέρθηκε επίσης σε προσκλήσεις που είχαν ως θέμα την ανακατασκευή – επισκευή σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, όπως και την κατασκευή – συντήρηση και επισκευή δημοτικών κτιρίων, όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διάφορες υπηρεσίες του Δήμου, για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι.

Τέλος, αναφερόμενος στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σημείωσε ότι από τα 62 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας δια τους πέντε Νομούς, ο Δήμος Δράμας πήρε το 9% και δεν πήρε αναλογικά το 20%! «Αυτή η δημοτική αρχή, όχι μόνο έχει το Δήμο στάσιμο, αλλά τον πηγαίνει και προς τα πίσω».