Home > Νέα > Σωρεία προβλημάτων στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία

Σωρεία προβλημάτων στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία

Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Σωρεία προβλημάτων στα Μουσικά

και Καλλιτεχνικά Σχολεία

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ προς την υπουργό Παιδείας στη Βουλή, κατέθεσε η βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στη στελέχωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Τα προβλήματα αυτά, αφορούν στο απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών εν μέσω πανδημίας, καθώς και την ανισοτιμία στην παρεχόμενη τηλεκπαίδευση χωρίς να έχει προηγηθεί αναπροσαρμογή της διδασκόμενης και της εξεταστέας ύλης.

Η κα. Κεφαλίδου, καταθέτει επιστολές και δημοσιεύσεις στον Τύπο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, καθώς και οι πρόεδροι των 15μελών Συμβουλίων των Σχολείων αυτών επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στη στελέχωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μάλιστα στη λήξη του πρώτου τετραμήνου, στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα εκπαιδευτικά κενά εξακολουθούν να υφίστανται τόσο σε αντικείμενα γενικής παιδείας όσο και σε ειδικότητες οι οποίες διδάσκονται στα σχολεία.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της η κα. Κεφαλίδου, «καταγγέλλεται ότι η πρόσληψη εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία των μαθημάτων του θεάτρου, του χορού και του κινηματογράφου γίνεται πάντα με χαρακτηριστική καθυστέρηση με αποτέλεσμα η διδασκαλία των αντικειμένων του χορού, του θεάτρου και του κινηματογράφου να ξεκινά τρεις ή και τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Αναφέρεται ότι για το σχολικό έτος 2020-2021 στο τέλος του ημερολογιακού έτους η διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικών σε πολλά μουσικά σχολεία δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί.

Θεωρούν ως απαράδεκτη την πρακτική της κάλυψης των αναγκών των σχολείων, είτε αυτές αφορούν τα αντικείμενα της καλλιτεχνικής παιδείας είτε της γενικής, με την πρακτική της πρόσληψης ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μάλιστα με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Επισημαίνουν ότι ειδικά στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων η εκπαιδευτική διαδικασία είναι πρακτικά αδύνατον να ακολουθηθεί με τη χρήση της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις περιπτώσεις των ατομικών μαθημάτων αλλά και των συνόλων. Διαμαρτύρονται επίσης τόσο για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών εν μέσω πανδημίας, όσο και για την ανισοτιμία στην παρεχόμενη τηλεκπαίδευση χωρίς να έχει προηγηθεί αναπροσαρμογή της διδασκόμενης και της εξεταστέας ύλης και οργάνωσή της ώστε να είναι προσπελάσιμη από το σύνολο των μαθητών».

Τέλος, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ούτως ώστε να προσλαμβάνετε έγκαιρα το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και να καλύπτονται άμεσα τα κενά στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας και όχι μετά παρέλευση μηνών και το χάσιμο πολλών διδακτικών ωρών, καθώς επίσης να προβλέπεται και η ενίσχυση περαιτέρω των εκπαιδευτικών μονάδων λόγω έκτακτων αναγκών όπως η πανδημία του Covid-19;

  1. Πότε προβλέπεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να παρασχεθούν τα αναγκαία μέσα για την δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων στην τηλεκπαίδευση, λαμβανομένου υπόψιν ότι έχει παρέλθει ήδη το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους 2020-2021 και υπάρχουν ακόμα ελλείψεις και κενά;
  2. Προβλέπεται από το υπουργείο σας η αναπροσαρμογή λόγω της πανδημίας του Covid- 19 της διδασκόμενης και της εξεταστέας ύλης στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία όπως έχει ήδη γίνει στις υπόλοιπες κατευθύνσεις;

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την παροχή Ενισχυτικής Διδασκαλία σε όσες περιπτώσεις κρίνεται αυτή απαραίτητη με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων;

  1. Εξετάζετε τη δυνατότητα παράτασης του τετραμήνου και αξιολόγησης των μαθητών μετά την επιστροφή τους στην τάξη και στην διά ζώσης διδασκαλία;