Home > Νέα > Σπίρτζης: «…έχει ωριμάσει στο κομμάτι των μελετών και της χρηματοδότησης το έργο της οδικής σύνδεσης Δράμας – Αμφίπολης»

Σπίρτζης: «…έχει ωριμάσει στο κομμάτι των μελετών και της χρηματοδότησης το έργο της οδικής σύνδεσης Δράμας – Αμφίπολης»

Κυβερνητικές υποσχέσεις από την Κομοτηνή

Σπίρτζης: «…έχει ωριμάσει στο κομμάτι

των μελετών και της χρηματοδότησης

το έργο της οδικής σύνδεσης Δράμας – Αμφίπολης»

Σταθάκης: «Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της ΑΜΘ»

 

Την ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένης παραγωγικής δομής, με βασικό στόχο την ανάπτυξη της χώρας, τόνισε από την Κομοτηνή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Μιλώντας στη διάρκεια των εργασιών του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να αλλάξει  κι «από χώρα των υπηρεσιών και του δίπολου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, να περάσουμε στην ισόρροπη παραγωγική ανάπτυξη της χώρας». Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να εκλείψουν πλέον όλα τα κατάλοιπα του παρελθόντος που ήθελαν τη Θράκη να είναι η εσχατιά της Ελλάδας. «Η Θράκη πρέπει και μπορεί να γίνει η αρχή της ενδοχώρας των Βαλκανίων», σημείωσε.

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι μέσα από τις υποδομές, τις συνδυασμένες μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, πρέπει να σπάσει η απομόνωση της λεγόμενης παραμεθόριας περιοχής όπως χαρακτηρίζουν ορισμένοι την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη «και να ρίξουμε γέφυρες ανάπτυξης και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας, επιτυγχάνοντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υπογραφή του συμφώνου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη σύνδεση των λιμανιών της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης με τα δυο λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και το λιμάνι του Δούναβη, όπως επίσης και στην πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Μάλιστα, ο υπουργός, σε όσους το αμφισβητούν, ανέφερε τη στήριξη που έχει το συγκεκριμένο έργο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το αίτημα της Ρουμανίας για ένταξη σε αυτό.

Η σπουδαιότητα της Εγνατίας Οδού, αλλά και η σύνδεση όλων των λιμανιών με το δίκτυό της, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της ομιλίας του  κ. Σπίρτζη.

Για το θέμα της ολοκλήρωσης όλων των κάθετων αξόνων προς την Εγνατία, ο υπουργός σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε αυτός της Ροδόπης και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ένας από τους δύο κάθετους άξονες του Έβρου, ενώ ο δεύτερος θα έχει παραδοθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2018.

Επίσης, σημείωσε ότι δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Ξάνθης.

Σημείωσε ότι προχωράει η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και ειδικότερα στον Έβρο, ενώ έχει ωριμάσει στο κομμάτι των μελετών και της χρηματοδότησης το έργο της οδικής σύνδεσης της πόλης της Δράμας με την Αμφίπολη.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στις εργασίες της πρώτης ημέρας του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα διόδια, λέγοντας με έμφαση ότι «είναι ντροπή τόσες δεκαετίες να έρχονται υπουργοί στην περιοχή και να ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να μπουν διόδια κατά μήκος της Εγνατίας».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς για το θέμα της επιβολής των διοδίων, λέγοντας ότι όσοι σταθμοί έγιναν θα λειτουργήσουν κανονικά. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι προχωράει ο διαγωνισμός για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων και ανακοίνωσε ότι ο πρώτος δρόμος όπου θα εφαρμοστούν τα αναλογικά διόδια θα είναι η Εγνατία Οδός.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι προχωράει και η υπουργική απόφαση με την οποία θα απαγορεύεται η διέλευση των βαρέων οχημάτων από το παράπλευρο οδικό δίκτυο, ώστε να μην επιβαρύνονται οι οικισμοί και να μην καταπονείται το επαρχιακό οδικό δίκτυο, κυρίως από τα βαρέα τύπου οχήματα που μεταφέρουν προϊόντα από άλλες χώρες και εισέρχονται στην Ελλάδα.

Σταθάκης «Θα προχωρήσει η επέκταση

του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της ΑΜΘ»

 

Το νέο τοπίο, που κυοφορείται στον κλάδο της ενέργειας, περιέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Καθοριστικός παράγοντας στην μετεξέλιξη του κλάδου είναι η δέσμευση της χώρας στις διεθνείς Συνθήκες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς «οι πολιτικές επιλογές στον τομέα της ενέργειας πρέπει να είναι συμβατές με το στόχο μείωσης ρύπων». Οι στόχοι, αυτοί, που εκπορεύονται και από το Χειμερινό Πακέτο προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτυπώνονται στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που εκπονείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2018.

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και στην αξιοποίηση του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Όσον αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια, ώστε να καλύψει άλλες πέντε μεγάλες πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) υπογράμμισε ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, με στόχο έως το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από αυτές. Στάθηκε, επίσης, στη σημασία που έχουν για την ανάπτυξη της περιοχής, τεχνολογίες νέων μορφών ενέργειας (γεωθερμία, αιολικά, βιοαέριο, βιομάζα), συνδυασμένες με την αγροτική παραγωγή (θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες).

Η αξιοποίηση των Α.Π.Ε. μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την περιοχή, πρόσθεσε ο Υπουργός. Το σχετικό νομοσχέδιο που σύντομα θα έλθει στη Βουλή, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να συμμετέχουν δυναμικά σε ενεργειακά εγχειρήματα αποκτώντας διττό ρόλο, ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας.

Ακόμη, σημείωσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης που συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, τόσο για τις κατοικίες μέσω του νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» το οποίο θα ξεκινήσει το Νοέμβριο, όσο και για τα δημόσια κτήρια μέσω σχετικού εργαλείου που προωθείται.

Μια ακόμη μεγάλη τομή αποτελεί η θεσμοθέτηση του νέου λατομικού νομοσχεδίου, που εκσυγχρονίζει το απαρχαιωμένο, πολύπλοκο και αποσπασματικό ισχύον θεσμικό πλαίσιο. «Η λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα (π.χ. μάρμαρα, ζεόλιθος) αποτελεί ένα από τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και σημαντικό κομμάτι της στρατηγική μας είναι η βιώσιμη περαιτέρω ανάπτυξή της», δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Υπενθύμισε, δε, ότι ο λατομικός κλάδος περιλαμβάνει περίπου 150 λατομεία, που αντιστοιχούν σε 3.000 με 3.500 τοπικές θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης:

* στην κατάρτιση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων από τους Δήμους
* στο νόμο για το Δομημένο Περιβάλλον, που διαχωρίζει τον έλεγχο από την αδειοδότηση και απλοποιεί τις διαδικασίες
* στην ανάρτηση δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, για το οποίο μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ψηφισθεί ο νέος φορέας.

Αναφερόμενος σε γενικότερα οικονομικά θέματα, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας με δίκαιο τρόπο και με ισχυρό παράγοντα την εργασία, έχει ως προϋπόθεση την θεραπεία των παθογενειών του παρελθόντος. Απαιτεί, επιπλέον, τη δημιουργία ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου, που θα εγγυάται την ασφάλεια δικαίου και θα δίνει μια νέα προοπτική στους νέους της χώρας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ