Κατάμεστο το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στη Δράμα
Στ. Κυμπουρόπουλος: «Δεν μπορεί
να ζούμε σε μια εποχή που το 1/5
των ανάπηρων παιδιών δεν φοιτούν σε σχολεία»
Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. επίσημος ομιλητής στην ημερίδα «Ίσες ευκαιρίες για όλους»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Πλήθος Δραμινών, υποδέχτηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 23 Νοεμβρίου, τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και ψυχίατρο, κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος ήταν επίσημος ομιλητής της ημερίδας με θέμα: «Ίσες ευκαιρίες για όλους», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας.
Από αριστερά ο κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ, Γ. Παπαδόπουλος, Στ. Κυμπουρόπουλος,
ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας, κ. κ. Παύλος και ο κ. Χρ. Παπαθεοδώρου
Πριν από την έναρξη της ημερίδας, σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Κυμπουρόπουλος, αναφέρθηκε στο θέμα της ημερίδας, καθώς και στις συνθήκες της κοινωνίας οι οποίες χρήζουν βελτίωσης.
«Έχω δεχτεί μια πολύ όμορφη και ζεστή φιλοξενία από την Περιφέρεια, πραγματική και ουσιαστική. Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Δράμα, που μιλάμε για ένα τέτοιο θέμα, το οποίο αναφέρεται, θεωρώ στην ουσία, στο τι σημαίνει να είσαι τουλάχιστον, όπως το ορίζει η κοινωνία, διαφορετικός, και πάνω σε αυτή τη διαφορετικότητα χρειάζεται να κτίσουμε συνθήκες, οι οποίες την εξουδετερώνουν και τελικά μιλάμε για τον άνθρωπο.
Είμαστε στο 2019, πρέπει να σταματήσουμε να λέμε για τα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Είναι ευκαιρία, είναι ώρα, είναι στιγμή και μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης, που δείχνει και θέλει πραγματικά να κάνει ένα επόμενο βήμα προς την θεσμοθέτηση υπηρεσιών, δομών και ο,τιδήποτε άλλο, έτσι ώστε να βελτιωθούν πραγματικά ζωές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.
Ακολούθως, ο κ. Κυμπουρόπουλος, μίλησε για την προσβασιμότητα των χώρων σε ότι αφορά στα άτομα με αναπηρία, ενώ όπως υποστήριξε στις δηλώσεις του αυτό το φαινόμενο της μη προσβασιμότητας δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική χώρα, η οποία βρίσκεται σε μια οπισθοδρόμηση. Δυστυχώς αυτό, γενικότερα για την προσβασιμότητα χώρων, βιώνεται και σε άλλες χώρες, όπως στις Βρυξέλλες που μένω αρκετές ημέρες την εβδομάδα. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται βήματα κι εδώ. Δεν δείχνει κάτι συγκεκριμένο, γιατί π.χ. στις Βρυξέλλες υπάρχουν καλύτερα συστήματα προσωπικού βοηθού, σε σχέση με την Ελλάδα, όπου δεν έχει τίποτα».
Στη συνέχεια, ο κ. Κυμπορόπουλος, αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, αλλά κυρίως στη λανθασμένη νοοτροπία που έχουμε στο τι σημαίνει αναπηρία.
«Είναι συνδυασμός πολλών συνιστωσών. Από τη μία είναι η νοοτροπία, το τι σημαίνει αναπηρία, το τι σημαίνουν κάποια χαρακτηριστικά που δεν τα έχει ο μέσος άνθρωπος. Κι από την άλλη είναι η οικονομία, που ναι μεν δείχνει ότι μπορεί να είναι ακριβό, αλλά με μια σωστή ανακατανομή και διανομή, μπορούν πολλά πράγματα να αλλάξουν και να βελτιωθούν. Π.χ., παιδεία για όλους. Δεν μπορεί να ζούμε σε μια εποχή που το 1/5 των ανάπηρων παιδιών δεν φοιτούν σε σχολεία και δεν μπαίνουν μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο κ. Κυμπουρόπουλος, ανέβηκε στη σκηνή καταχειροκροτούμενος, με τον τροχήλατο ανελκυστήρα που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της νέας διοίκησης της Π.Ε. Δράμας.
Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., αφού ευχαρίστησε τους Δραμινούς που παραβρέθηκαν στην ημερίδα, και τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την ζεστασιά και την θαλπωρή που ένιωσε, κατόπιν ανέπτυξε τον λόγο του μέσα από την πορεία της ζωής του, τις δυσκολίες και τις χαρές που βίωσε ως άνθρωπος. Με γλαφυρό τρόπο, περιέγραψε τα σημεία που η αναπηρία στάθηκε τροχοπέδη στη ζωή του, καθώς και τα σημεία στα οποία η αναπηρία ήταν και είναι πηγή έμπνευσης και αφετηρία για δημιουργία.
Στη συνέχεια, ο κ. Κυμπουρόπουλος, έθεσε για δημόσιο και κοινωνικό διάλογο το ερώτημα: τι σημαίνει αναπηρία, τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός; Τι σημαίνει το μήνυμα «Ίσες ευκαιρίες για όλους», τι είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει ικανό και τι είναι αυτό που σε καθιστά ανίκανο;
Όσον αφορά τις επιτυχίες του στον επαγγελματικό και πολιτικό στίβο, σημείωσε ότι ο καθένας έχει την ικανότητα να προσφέρει από το σημείο που μπορεί. Χρειάζεται ομαδικότητα, θέληση και συνεργασία. Τόνισε επίσης, ότι είχε την ευγενή καλοσύνη του Θεού να βρεθεί σε αυτήν την θέση, και ότι όλοι έχουμε δικαίωμα να γευτούμε το δώρο της ζωής. Για το πώς κατάφερε να φτάσει στην θέση του Ευρωβουλευτή, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κάποια συνταγή, δεν έγινε με ένα μαγικό ραβδί, αλλά με κόπο και προσπάθεια. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι παιδεία, όπως σημείωσε, καθώς από εκεί ξεκινούν όλα.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας, κ. Παύλος, ο βουλευτής Δράμας, κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Α.Μ., κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας, και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΑΜΘ, κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.