Στα 10 καλύτερα έργα
στο Climate Detectives 2024-2025
ο σεισμογράφος του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας
ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ σημαντική επιτυχία σημείωσε το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας με τα έργα του, στο πανελλήνιο συνέδριο της Climate Detectives 2024-2025, με την ομάδα του GeoEpal1.
Η επιτυχία του αυτή, αφορά στην απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής, σχετικά με το θέμα: «Διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας του σεισμογράφου. Από τη θεωρία στην πράξη», να καταχωρηθεί το έργο του σεισμογράφου του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, στην πρώτη δεκάδα με έργα σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα.
Αυτό που αποδείχθηκε, είναι ότι ο σεισμογράφος αυτός, αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταγραφή και ανάλυση των σεισμικών κυμάτων, επιτρέποντας την κατανόηση της σχέσης μεταξύ των σεισμών και των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην κατανόηση της λειτουργίας του σεισμογράφου και στη συσχέτιση των σεισμικών δεδομένων με την τοπική γεωλογική δομή, εστιάζοντας στις περιοχές της Δράμας και του Αγίου Όρους.
Η περιοχή παρουσιάζει ενδιαφέρον, λόγω της γεωλογικής της ποικιλομορφίας και της σεισμικής δραστηριότητας. Στόχος ήταν η διερεύνηση της λειτουργίας του σεισμογράφου και η ανάλυση των καταγεγραμμένων σεισμικών δεδομένου, με σκοπό την κατανόηση της σχέσης μεταξύ των σεισμών και των τοπικών γεωλογικών χαρακτηριστικών.
Υπεύθυνος καθηγητής αυτής της πολύτιμης εργασίας της ομάδας των μαθητών, είναι ο Φυσικός κ. Συμεών Σαχινίδης.
Το πείραμα σχεδιάστηκε με στόχο την καταγραφή των σεισμικών κυμάτων σε διαφορετικά σημεία της περιοχή. Ο τοπικός σεισμογράφος τοποθετήθηκε σε επιλεγμένες θέσεις, λαμβάνοντας υπόψη την γεωλογική ποικιλομορφία και την εγγύτητα σε γνωστά ρήγματα. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αναλύθηκαν με την χρήση ειδικού λογισμικού, επιτρέποντας την απεικόνιση και την ερμηνεία των σεισμικών κυμάτων.
Η ανάλυση των δεδομένων συνοδεύτηκε από τη δημιουργία διαγραμμάτων και χαρτών, απεικονίζοντας την τοποθεσία των σεισμών, την ένταση των σεισμικών κυμάτων και τη γεωλογική δομή της περιοχής. Αυτές οι απεικονίσεις βοήθησαν στην οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων και στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ των σεισμών και των τοπικών γεωλογικών χαρακτηριστικών.