Μιλάει στον «Π.Τ.» η Γεν. Διευθύντρια της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδας
Στα 50 εκ. ευρώ το πρόσθετο
κόστος για 90 ΔΕΥΑ
σε όλη την Ελλάδα
► Ζητήθηκε μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6%
► Σε εξέλιξη ενημέρωση για το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ με πολιτικούς αρχηγούς
► Τη Δευτέρα συνάντηση της Ε-ΔΕΥΑ με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκρέκα
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων από την Ένωση ΔΕΥΑ της χώρας, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Δήμων.
Όπως ήδη έχει γράψει ο «Πρωινός Τύπος», το ενεργειακό κόστος με τις αυξήσεις που έχουν προκύψει από τον περασμένο Αύγουστο στον ενεργειακό τομέα, έχει συμπαρασύρει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό και οι λογαριασμοί ρεύματος που πλέον καλούνται να πληρώσουν οι ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα, είναι τρομερά πολλαπλάσιο.
Παράδειγμα η ΔΕΥΑ του Δήμου Δράμας, η οποία από 1,5 εκατ. ευρώ που πλήρωνε μέχρι πρότινος στη ΔΕΗ κατ’ έτος, καλείται πλέον να πληρώσει τουλάχιστον 4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν σε πανελλαδικό επίπεδο δεν ληφθεί μια κεντρική μέριμνα για το ζήτημα του κόστους, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με μείωση της τιμής τους ΦΠΑ στους λογαριασμούς ύδρευσης από 13% στο 6%, είτε με κάποιον άλλο τρόπο, τότε οι ΔΕΥΑ θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα λειτουργίας. Το κυριότερο όμως πρόβλημα, θα είναι η μετακύλιση του κόστους αυτού στους καταναλωτές ύδρευσης, με αποτέλεσμα μετά από τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, να αναγκάζονται να πληρώνουν και υπέρογκους λογαριασμούς στο νερό.
Μην ξεχνάμε, ότι η λειτουργία των ΔΕΥΑ όπως και της Καθαριότητας άλλωστε, είναι ανταποδοτική. Πράγμα που σημαίνει ότι αναγκαστικά εφόσον δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν το ενεργειακό τους κόστος, τότε αυτό θα μετακυλιστεί αναγκαστικά στους δημότες του κάθε Δήμου αναλόγως. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει υπάρξει καμιά τέτοια κίνηση, γι’ αυτό άλλωστε γίνονται και προσπάθειες οικονομικής ενίσχυσης των ΔΕΥΑ από την πολιτεία.
Ακόμα και αν κάποια ΔΕΥΑ φτάσει στο απώτερο σημείο να κλείσει, τίποτα δεν αλλάζει, καθώς η λειτουργία της θα μεταφερθεί αναγκαστικά στον κεντρικό Δήμο, ο οποίος θα αναλάβει να αποπληρώνει τα χρέη προς τη ΔΕΗ.
Φυσικά, ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μικρότεροι Δήμοι, που ναι μεν δεν έχουν ΔΕΥΑ, παρ’ όλα αυτά, λειτουργούν αντλιοστάσια, γεωτρήσεις κτλ. και φυσικά έχουν και αυτοί αυξημένα αντίστοιχα κόστη.
Διαδικασία ενημέρωσης
Η Ένωση ΔΕΥΑ της χώρας, εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει μια μεγάλη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης, τόσο του κοινού, όσο και της πολιτικής ηγεσίας, ενώ έχει ήδη προβεί σε διάφορες πανελλαδικές συνεδριάσεις μεταξύ των ΔΕΥΑ.
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες και μίλησε με τη Γενική Διευθύντρια της Ένωσης ΔΕΥΑ κα. Όλγα Κοτσελίδου. Όπως μας ενημέρωσε αρχικά, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Μαρινάκης χθες επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα και τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Κατσώτη.
Επίσης, αύριο Παρασκευή 18 Μαρτίου, θα συμμετέχει στην έκτακτη συνάντηση δημάρχων της ΚΕΔΕ που θα γίνει στην Αθήνα. Στη συνάντηση αυτή, το αυξημένο ενεργειακό κόστος των Δήμων και των ΔΕΥΑ θα είναι πρώτο στην ατζέντα.
Όπως επισημαίνει η κα. Κοτσελίδου, «εκεί ο κ. Μαρινάκης θα κάνει μια παρέμβαση, σχετικά με το πρόσθετο κόστος που προκάλεσε η αύξηση της τιμής του ρεύματος και οι προτάσεις της Ένωσης ΔΕΥΑ. Επίσης, εισήγηση στη συνάντηση αυτή θα έχει και ο αντιπρόεδρος της Ε-ΔΕΥΑ κα. Καλογιάννης δήμαρχος Λαρισαίων».
Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Μαρινάκης μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου και δήμαρχο Τρικαίων, θα συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα.
Στα 50 εκατ. ευρώ το πρόσθετο κόστος
Σε ερώτηση αν μέχρι σήμερα η κεντρική κυβέρνηση έχει δώσει κάποιες υποσχέσεις ή κάποιες λύσεις στο ζήτημα αυτό, η κα. Κοτσελίδου σημειώνει ότι, «υπάρχει μια γενική επιδότηση 65 ευρώ ανά MW, από τον Ιανουάριο του 2022, που αφορά οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις. Μέσα σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ΔΕΥΑ. Κάτι άλλο δεν υπάρχει. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι ΔΕΥΑ είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις».
Αυτή η επιδότηση όμως όπως είναι γνωστό ξεκινάει από τον Ιανουάριο και όχι από τον περασμένο Αύγουστο οπότε έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα και η κα. Κοτσελίδου στο σημείο αυτό τονίζει ότι «το πρόσθετο κόστος για τις ΔΕΥΑ υπολογίζεται τουλάχιστον στα 50 εκατ. ευρώ από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα, για το σύνολο 90 ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα».
Ερωτώμενη για το ζήτημα των μικρών Δήμων που δεν έχουν ΔΕΥΑ, σημειώνει και εκεί υπάρχει τα ανάλογο ενεργειακό κόστος, χωρίς όμως αυτό να υπολογίζεται στο παραπάνω ποσό. «Και οι Δήμοι που δεν έχουν ΔΕΥΑ και εκεί έχουν γεωτρήσεις, αντλιοστάσια κτλ., ασχέτως αν δεν έχουν ΔΕΥΑ ως ανεξάρτητη επιχείρηση. Αλλά και αυτοί λειτουργούν ενεργοβόρες εγκαταστάσεις και έχουν τα ίδια προβλήματα».
Μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%
Ερωτώμενη αν μέχρι σήμερα κάποιος Δήμος στην Ελλάδα έχει μετακυλίσει το κόστος αυτό στους λογαριασμούς ύδρευσης, η κα. Κοτσελίδου απαντάει αρνητικά: «Μέχρι στιγμής όχι. Εμείς έχουμε ζητήσει μείωση ΦΠΑ στο νερό, από 13% που είναι να κατεβεί το στο 6% προκειμένου να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές. Ούτε αυτό έχει γίνει, αν και έχει ζητηθεί από το 2020 ακόμα όταν ξέσπασε η πανδημία μιας και από τότε ξεκίνησαν κάποια οικονομικά προβλήματα».
Ξεκαθαρίζει επίσης η ίδια ότι, «πρώτη φορά οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν τέτοιο κόστος, το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από την αύξηση του ρεύματος. Και επειδή οι ΔΕΥΑ είναι ανταποδοτικές και αν πληρώσουν το ρεύμα, τότε δεν θα πληρώσουν κάτι άλλο, που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες προς τους δημότες θα υποβαθμιστούν».
Ερωτώμενη τέλος για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν σε περίπτωση κάποια ΔΕΥΑ δεν μπορεί να αντέξει το κόστος και οδηγηθεί στην κατάρρευση, η κα. Κοτσελίδου ξεκαθαρίζει ότι «αυτό πρακτικά δεν μπορεί να γίνει. Ακόμα και αν γίνει, το κόστος αυτό θα μεταφερθεί ούτως ή άλλως στους Δήμους και δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό».
Ενημέρωση του κοινού
Τέλος, η Ε-ΔΕΥΑ, με σχετική ανακοίνωσή της προς τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, ζητάει από τους Δήμους να προβούν σε άμεση ενημέρωση των δημοτών τους και επισημαίνει: [Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένες για την κρισιμότητα της κατάστασης και για κάθε ενδεχόμενο. Η ανακοίνωση διαφοροποιείται ως προς τις προτάσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. που επικαιροποιήθηκαν με βάση τα σημερινά δεδομένα του τομέα ενέργειας και περιλαμβάνουν τόσο άμεσα μέτρα όσο και μεσοπρόθεσμα που αφορούν κυρίως στις επενδύσεις σε ΑΠΕ.]
Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, «επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό είναι αναγκαίο να συζητηθεί τόσο στο πλαίσιο των Διοικητικών Συμβουλίων όσο και των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων ώστε να λάβουν αποφάσεις με τις οποίες θα διαμαρτύρονται για το ενεργειακό κόστος και θα στηρίζουν τις προτάσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την αντιμετώπισή του».