Home > Πρώτο Θέμα > Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας η υπόθεση του Πέτρινου Θεάτρου στο Φαράγγι Πετρούσας-Από τη μια υπηρεσία στην άλλη…

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας η υπόθεση του Πέτρινου Θεάτρου στο Φαράγγι Πετρούσας-Από τη μια υπηρεσία στην άλλη…

Από τη μια υπηρεσία στην άλλη…

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

η υπόθεση του Πέτρινου Θεάτρου

στο Φαράγγι Πετρούσας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΠΛΕΓΜΕΝΗ στα γρανάζια της γραφειοκρατίας συνεχίζει να βρίσκεται η υπόθεση του Πέτρινου Θεάτρου στο Φαράγγι Πετρούσα, εδώ και περίπου 3 χρόνια.

Όπως είναι γνωστό, το Πέτρινο Θέατρο στο Φαράγγι Πετρούσας, είχε συμπεριληφθεί στους Δασικούς Χάρτες και χαρακτηρίστηκε ως δάσος, πράγμα που σήμαινε ότι δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Στον χώρο αυτό γινόντουσαν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα καθώς και μουσικές συναυλίες με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 2022, ο Δήμος Προσοτσάνης κατέθεσε αίτημα αποχαρακτηρισμού του από τους Δασικούς Χάρτες και κοντεύουν πλέον να κλείσουν τρία χρόνια, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αλλά και την αρμόδια Επιτροπή που εξετάζει τα θέματα αυτά, να μην προωθούν το αίτημα αυτό προς λύση.

Και αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι, αν για ένα Δήμο, ένας τέτοιος χώρος που είναι τόσο σημαντικός, βολοδέρνει στα γραφειοκρατικά γρανάζια των υπηρεσιών, τι γίνεται στ’ αλήθεια με τους ιδιώτες που έχουν τέτοιες διενέξεις;

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την ενέργεια των Δασικών Χαρτών ήταν πολλά σε όλη τη χώρα και για το λόγο αυτό, συστάθηκε μια σχετική Τριμελής Επιτροπή, η οποία εξετάζει όλες τις αντιρρήσεις κατά των Δασικών Χαρτών.

Αυτό σήμαινε ότι, από την στιγμή που το Δασαρχείο χαρακτήρισε το Φαράγγι Πετρούσας ως δασικό χώρο, δεν μπορούσε να γίνει εκεί καμιά εκδήλωση. Για να γίνει εκεί οποιαδήποτε εκδήλωση, θα πρέπει πρώτα να αποχαρακτηριστεί ο χώρος, να παραχωρηθεί στο Δήμο Προσοτσάνης και μετά απ’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Και είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς, για ποιο λόγο τόση γραφειοκρατία, η οποία αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας, με τις υπηρεσίας να μην βιάζονται ή να αδιαφορούν για ένα θέμα που αγγίζει το κοινωνικό σύνολο μιας περιοχής.

Χαρακτηριστικό της όλης υπόθεσης μάλιστα, είναι και το γεγονός ότι, το θέμα έφτασε στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδη στα μέσα Απριλίου, όπου μάλιστα υπήρξε και σχετική απάντηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, ο οποίος μάλιστα είχε εκφράσει τη βούληση να δοθεί στο Δήμο Προσοτσάνη και να αρχίσει και πάλι η λειτουργία του. Όπως μάλιστα είχε απαντήσει χαρακτηριστικά, «η δική μου προσωπική βούληση είναι να γίνει αποδεκτό (σ.σ. το αίτημα του Δήμου Προσοτσάνης), διότι το βρίσκω απολύτως λογικό».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, «η δική μου πολιτική θέση είναι όπου μπορούμε και μας επιτρέπεται από το νομικό δάσος να διευκολύνουμε την πραγματικότητα. Δηλαδή, εδώ έχουμε ένα καταπληκτικό θεατράκι, το οποίο είναι ένα κόσμημα».

Φαίνεται όμως, ότι, παρ’ όλα αυτά, ούτε ο ίδιος ο υπουργός μπορεί να σταθεί απέναντι στην αδυσώπητη γραφειοκρατία, η οποία θα πρέπει να ξεπεραστεί ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν δει κανείς τη δήλωση του υπουργού κ. Σκυλακάκη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Ξέρετε υπάρχει στη χώρα μας μια πανίσχυρη υπεράσπιση του νομικού δάσους, που είναι τόσο ισχυρή όσο αδύναμη είναι η υπεράσπιση του πραγματικού δάσους και έχουμε φτιάξει μία απίστευτη πανοπλία για το νομικό δάσος από το 1974 από το Σύνταγμα και μετά, αλλά το πραγματικό δάσος έχει αφεθεί, όπως έχει αφεθεί και περάσαμε σήμερα αυτό το νομοσχέδιο για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων».

Όπως είναι γνωστό, από το 2020 ο Δήμος Προσοτσάνης ξεκίνησε την προσπάθεια για παραχώρηση κατά χρήση συγκεκριμένης έκτασης του Φαραγγιού της Πετρούσας, η οποία εφάπτεται με τον οικισμό και στην οποία έχει κατασκευαστεί το Πέτρινο Θέατρο. Η παραχώρηση της χρήσης στον Δήμο Προσοτσάνης θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν εργασίες από τον Δήμο στο Πέτρινο Θέατρο σχετικά με την ασφάλεια (πυρασφάλεια και πρόσβαση ασθενοφόρου), την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων κατασκευών και ευρύτερα την αναβάθμιση του χώρου.