Home > Πρώτο Θέμα > Στα μέσα Σεπτεμβρίου η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δράμας-► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γ. Βογιατζή

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δράμας-► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γ. Βογιατζή

Ολοκληρώνεται η διαδικασία για το ζήτημα της πυρόσβεσης

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η λειτουργία

του Κέντρου Διαλογής

Ανακυκλώσιμων Υλικών Δράμας

► Δηλώσεις του διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γ. Βογιατζή στον «Π.Τ.»

► Αποκλειστικά με χαρτί χαρτόνι από τους Δήμους Δράμας

– Παρανεστίου και Καβάλας – Νέστου και μετά τμηματικά από τον μπλε κάδο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία έχουμε μπει πλέον και ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες εκείνες, οι οποίες θα επιτρέψουν τελικά τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας, μετά από ένα μεγάλο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στον «Πρωινό Τύπο» ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής, το ΚΔΑΥ Δράμας αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αρχικά θα επεξεργάζεται αποκλειστικά το ρεύμα χαρτί – χαρτόνι (μπλε κάδος με κίτρινο καπάκι) και θα δέχεται υλικό από τέσσερις Δήμους της περιοχής: Δράμας – Παρανεστίου και Καβάλας – Νέστου, ενώ στη συνέχεια, αναλόγως, αναμένεται να ξεκινήσει και το ρεύμα του μπλε κάδου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βογιατζής ήταν αρκετά αισιόδοξος στα λεγόμενά του και όπως εξήγησε στον «Π.Τ.», «εγκρίθηκε η δαπάνη του έργου αναβάθμισης της πυρόσβεσης που ήταν ένα από τα θέματα που είχε προκύψει» και διευκρινίζει ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 μέρες περίπου.

Η συνέχεια θα είναι να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το ρεύμα με το χαρτί – χαρτόνι «και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε και κάποια πράγματα από τον μπλε κάδο. Γεγονός είναι πάντως ότι δεσμεύτηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις και θα ολοκληρωθεί το έργο της πυρόσβεσης».

Στην ερώτηση αν θα λειτουργεί σε μία βάρδια, ο κ. Βογιατζής σημειώνει ότι «το χαρτί – χαρτόνι θα μπορέσουμε να το εξυπηρετήσουμε σε μία βάρδια. Από εκεί και πέρα, εάν προχωρήσουμε με τον μπλε κάδο ή με ένα κομμάτι του μπλε κάδου, εκεί θα δούμε αν χρειαστεί να μπει και δεύτερη βάρδια. Προς το παρόν πάντως θα μπορέσουμε να το χειριστούμε με μία βάρδια».

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Ο κ. Βογιατζής αναφέρεται επίσης στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, για το οποίο όπως είπε η διαβούλευσή του έχει πάρει παράταση, λέγοντας ότι «θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και από την στιγμή που θα επικαιροποιηθεί, θα ξεκινήσουμε να τροποποιήσουμε τα Περιφερειακά μας Σχέδια. Με βάση και το νέο Εθνικό Σχέδιο, θα προσαρμόσουμε τον Περιφερειακό Προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο, άρα θα υπάρξουν ούτως ή άλλως εξελίξεις».

Στην ερώτηση για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά, ο κ. Βογιατζής εξηγεί ότι, «θα αναθεωρηθεί συνολικά ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς πλέον αλλάζουν οι στόχοι. Θα πρέπει να συμβαδίσουμε με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία, γιατί υπάρχουν 4 καινούριες. Από αυτές, η κρισιμότερη είναι η 851 που αφορά την υγειονομική ταφή. Σύμφωνα μ’ αυτήν μέχρι το 2035 (το Εθνικό Σχέδιο λέει για ακόμα νωρίτερα, το 2030), θα πρέπει τα απορρίμματα που πηγαίνουν σε ταφή, να είναι λιγότερα από το 10% των παραγόμενων. Αυτό είναι μια μεγάλη τομή, ένας πολύ υψηλός στόχος και φυσικά μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ενεργειακή αξιοποίηση».

Στην ερώτηση για το ποιο είναι το ποσοστό υγειονομικής ταφής των παραγόμενων απορριμμάτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ο κ. Βογιατζής εκτιμάει ότι πρέπει να είναι περίπου στο 70%-80%. Όπως επισημαίνει επίσης, «το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) πρόκειται να αναθεωρηθεί, έχει στόχο το 26% για υγειονομική ταφή. Βέβαια, επειδή καθυστέρησαν αρκετά πράγματα, αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Και για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, η ΑΜΘ αυτή τη στιγμή έχει επεξεργασία. Είναι λίγες οι Περιφέρειες στη χώρα που έχουν επεξεργασία απορριμμάτων, είναι 3-4 μόνο. Εμείς επεξεργαζόμαστε όλα τα απορρίμματα με εξαίρεση της Π.Ε. Ξάνθης, στην οποία και εκεί υπάρχει προγραμματισμός ώστε το 2021 να ξεκινήσει επεξεργασία».

Όπως εξηγεί ο κ. Βογιατζής, «πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από το 2015 είχαμε ακόμα αρκετούς χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης. Σήμερα έχουν γίνει αρκετά βήματα, έχουν προχωρήσει αρκετά πράγματα, όχι όπως θα θέλαμε, όμως θα προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα και οι στόχοι που τίθενται είναι πάρα πολύ υψηλοί. Θα αλλάξουν πολλά πράγματα».

Αλλαγές στα ανακυκλώσιμα

Όσον αφορά τα ανακυκλώσιμα υλικά και εκεί θα υπάρχουν αλλαγές, όπως λέει απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βογιατζής, ότι «για παράδειγμα, απαγορεύονται τα πλαστικά μιας χρήσης, θα πρέπει δηλαδή να προσαρμοστούμε και να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες. Θα το δούμε όμως αυτό στο επόμενο διάστημα πώς θα γίνει. Με το που οριστικοποιηθεί το νέο Εθνικό Σχέδιο θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Το ΚΔΑΥ Δράμας

Σε ερώτηση από πού θα δέχεται χαρτί – χαρτόνι το ΚΔΑΥ Δράμας, ο κ. Βογιατζής απαντά ότι, «το ΚΔΑΥ Δράμας θα δέχεται υλικό από τον μπλε κάδο με το κίτρινο καπάκι, από το Δήμο Δράμας, το Δήμο Παρανεστίου από την ΠΕ Δράμας και από το Δήμο Καβάλας και το Δήμο Νέστου από την Π.Ε. Καβάλας».

Στην παρατήρηση ότι δεν υπάρχει σε όλους τους Δήμους της περιοχής το συγκεκριμένο ρεύμα, ο κ. Βογιατζής διευκρινίζει ότι «υπάρχει τμηματική ανάπτυξη του δικτύου χαρτί –χαρτόνι σε όλη την Περιφέρεια και κάποιοι Δήμοι θα το εγκαταστήσουν το προσεχές διάστημα. Αυτή τη στιγμή οι Δήμοι που είναι έτοιμοι και έχουν χωριστές αποκομιδές, είναι αυτοί που σας είπα παραπάνω».