Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Στα σκαριά η σηματοδότηση
και ανάδειξη των περιπατητικών
μονοπατιών της Δράμας
Χρηματοδότηση από 800.000 ευρώ για τις Κοινότητες Δράμας και Σιδηρονέρου
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΙΑ ΤΟ θέμα της χαρτογράφησης των μονοπατιών στα ορεινά του Δήμου Δράμας, είχαμε αναφερθεί σε σχετικό άρθρο μας στον «Π.Τ.» στις 17 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει βγει και χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Το έργο προσφέρει από 800.000 ευρώ στις Κοινότητες Δράμας και Σιδηρονέρου, συνολικά δηλαδή 1.600.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει μια μελέτη σε πρώτη φάση για την χαρτογράφηση περιπατητικών μονοπατιών και στη συνέχεια τη σηματοδότηση, τη συντήρηση και την ανάδειξή τους.
Το χρονικό διάστημα που δίνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι πολύ μικρό και η μελέτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου και αφορά όλους τους Δήμους που θα θελήσουν να ασχοληθούν.
Το θέμα ήρθε ως έκτακτο στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το βράδυ της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, όπου ναι μεν ψηφίστηκε τελικά ομόφωνα, παρ’ όλα αυτά υπήρξε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τα μονοπάτια στα ορεινά του Δήμου Δράμας.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, ο οποίος ζήτησε από το σώμα να ψηφίσει για την ανάθεση της υπηρεσίας για εκπόνηση μελέτης για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ, για την ανάδειξη μονοπατιών στο Δήμο Δράμας.
Οι εισηγήσεις αφορούσαν ξεχωριστά τη Δημοτική Κοινότητα Δράμας και τη Δημοτική Κοινότητα Σιδηρονέρου με χρηματοδότηση 800.000 ευρώ ανά Δημοτική Ενότητα. Οι εργασίες αφορούν σε σηματοδοτήσεις, χαράξεις, καινούριων ή παλαιότερων μονοπατιών.
Όπως είπε ο κ. Τάσσου, «με την πρόταση που θα υποβάλλουμε, θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης και κατανοητό είναι ότι με σηματοδότηση μόνο, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το σύνολο της χρηματοδότησης».
Τόνισε ακόμα ο ίδιος, ότι, «η ανάδειξη των μονοπατιών, μπορεί να αποτελέσει ένα μοχλό ανάπτυξης. Το βλέπουμε μάλιστα αυτό στο Δήμο Νευροκοπίου, στο Δήμο Παρανεστίου, όπου τα μονοπάτια έγιναν αφορμή για αγώνες πανελλήνια γνωστούς όπως το VFT, το Frozen Peaks που προσελκύουν κόσμο, αλλά είναι και μια υπηρεσία προς όλους τους δημότες, οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο προς εναλλακτικές μορφές διασκέδασης και πεζοπορίας».
«Πόλη+Ζωή»
Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Χαρακίδης σημείωσε ότι «πιθανότατα η καταληκτική ημερομηνία έχει μπει εξαιτίας της επίσπευσης των εκλογών» και σημείωσε ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα.
Τόνισε ακόμα ότι «θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή μελέτη. Αυτό που προβλέπεται στο πρόγραμμα, για να φτάσεις σε έναν προϋπολογισμό 800.000 ευρώ, είναι και έργα και δεν είναι απλά διανοίξεις, αλλά έχει παρεμβάσεις και άλλα, όπου πολλές φορές χρειάζεται και η έγκριση του Δασαρχείου, το οποίο έχει ουσιαστικό και όχι μόνο τυπικό λόγο».
Ο κ. Χαρακίδης σημείωσε ακόμα ότι, «πιστεύουμε στην ανάδειξη του ορεινού όγκου, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ευκαιρία να αναδειχθούν τα μονοπάτια, τα οποία από εκεί και πέρα χρειάζονται και συντήρηση. Ο Δήμος θα πρέπει να έχει και τη μέριμνα να τα φροντίζει στη συνέχεια». Η παράταξη ψήφισε θετικά για το θέμα τελικά.
«Project για τη Δράμα»
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης, στάθηκε θετικά απέναντι στο θέμα, επισημαίνοντας ότι είναι ένα ζήτημα «σημαντικό για Δήμους σαν τη Δράμα, που έχει ένα τεράστιο ορεινό όγκο και πολλά μέρη που μπορούμε να αναδείξουμε».
Σημείωσε ότι με τις 800.000 ευρώ «θα μπορούσαμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα και θεωρώ όμως ότι πολύ δύσκολα στο χρονικό περιθώριο που δίνεται, οι μελέτες θα μπορούσαν να φτάσουν σε τέτοια ύψη προϋπολογισμών».
Αναφορικά με την συντήρησή τους, είπε ότι «τα μονοπάτια που θα επιλεγούν, θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μπορούν να συντηρηθούν από τις Τοπικές κοινωνίες ή από συλλόγους και φορείς. Θα πρέπει από την στιγμή που θα διανοιχθούν, σηματοδοτηθούν και αποτυπωθούν ηλεκτρονικά, να μπορούν και να συντηρηθούν, χωρίς ο Δήμος να πρέπει να δίνει κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσό για τη συντήρησή τους».
Τόνισε τέλος ότι, παρ’ όλο που διαφωνούν με τις απευθείας αναθέσεις, ψηφίζουν θετικά καθώς ο χρόνος είναι πολύ μικρός για να γίνει διαγωνισμός για τη μελέτη.
«Αυτοδιοίκηση Πολιτών»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι «αυτό που γίνεται τόσα χρόνια, είναι να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι «δεν προβλέπει», εννοώντας ότι θα έπρεπε να είχε ήδη ο Δήμος αξιοποιήσει κάποια μονοπάτια όπως οι Δήμοι Νευροκοπίου και Παρανεστίου και να μην περιμένουμε κάποια ειδική πρόσκληση.
Επεσήμανε ιδιαίτερα ακόμα, ότι «επιστημονικά θα κάνει μια τρύπα στο νερό. Μέσα σε ένα μήνα, δεν μπορεί να παραδοθεί μια μελέτη όσον αφορά το τι πρέπει να κάνουμε. Και άρα δεν θα κάνουμε τίποτα σωστά από την αρχή. Είμαστε επαίτες της κάθε πρόσκλησης που βγαίνει. Δεν δημιουργούμε εμείς τις εξελίξεις, αλλά χτίζουμε παλάτια στην άμμο!»
Παρ’ όλα αυτά, ψήφισε «αναγκαστικά» το θέμα, «γιατί, η ύπαρξη μονοπατιών θα δώσει ένα διέξοδο στην περιοχή μας και από τουριστικής άποψης αλλά και να βρίσκει ο κόσμος διέξοδο προς τις ομορφιές της φύσης».
«Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου σημείωσε ότι ως έκτακτο το θέμα δεν δίνει τη δυνατότητα στους δημοτικούς συμβούλους να το αναπτύξουν και σημείωσε ότι «από θέση αρχής καταψηφίζουμε όλου του είδους τις αναθέσεις».
Τόνισε πάντως ότι, «μια μελετητική εταιρεία, δεν θα έπρεπε να πάρει υπόψη της από την κοινωνία της Δράμας και τους φορείς για το τι θέλουν;» Όπως είπε, «το κομμάτι των μονοπατιών, πέρα από τα ευρωπαϊκά μονοπάτια, νομίζω ότι και στο πεδινό κομμάτι θα μπορούσαμε να το δούμε καλύτερα. Και εκεί υπάρχει η ανάλογη ανάγκη». Το καταψήφισε πολιτικά λόγω της ανάθεσης.
«Προοπτική για τη Δράμα»
Τέλος, ο επικεφαλής της προοπτικής «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, σημείωσε «πάντα αδυνατούν οι υπηρεσίες να παράξουν έργο και πάμε σε αναθέσεις σε όλα τα θέματα. Και πάντα ευνοούν τη δημοτική αρχή». Τόνισε ακόμα ότι οι υπηρεσίες θα έπρεπε να είναι στελεχωμένες και να λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα και να μην δίνονται αναθέσεις μελετών. Στάθηκε αρνητικός και καταψήφισε, λέγοντας ότι «θα δώσουμε άλλη μια ανάθεση, σε κάποιο γραφείο, σε κάποιον κολλητό μας. Λυπάμαι!»