Στη δημοσιότητα η ανοικτή πρόσκληση
για την καλλιτεχνική διεύθυνση
του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας
Τα προσόντα, το όραμα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΝΕΑ εποχή ανοίγει από σήμερα, όσον αφορά στο ζήτημα της κάλυψης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή ή διευθύντριας, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Και αυτό, καθώς από χθες πλέον βρίσκεται στη δημοσιότητα, η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Όπως είναι γνωστό και όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» εδώ και δύο μήνες, η νέα δημοτική αρχή και η νέα διοίκηση του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, αποφάσισε να μην ανανεώσει την σύμβαση του κ. Σακαρίδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και να προχωρήσει σε αναζήτηση νέου προσώπου μέσω ανοιχτής διαδικασίας.
Πλέον, όπως είχε τονίσει μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Παρασκευαΐδης, η πρόσκληση «open call» θα έβγαινε αυτή την εβδομάδα, όπως και έγινε.
Στην αρχή της πρόσκλησης, αναφέρονται λίγα λόγια σχετικά με την ιστορία των 47 ετών του Φεστιβάλ, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί κορυφαίο σημείο αναφοράς για τις ταινίες μικρού μήκους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Με διαγωνιστικά προγράμματα εθνικού και διεθνούς επιπέδου, καινοτόμες ενότητες και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, το DISFF ενισχύει τη φωνή των δημιουργών και προωθεί την τέχνη του κινηματογράφου σε παγκόσμιο επίπεδο».
Στη συνέχεια γίνεται η περιγραφή της θέσης, η οποία ζητείται να καλυφθεί από άνδρα ή γυναίκα «που θα καθοδηγήσει την καλλιτεχνική και στρατηγική πορεία του Φεστιβάλ για τα επόμενα τρία χρόνια (με δυνατότητα ανανέωσης)».
Όπως αναφέρεται μάλιστα «ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και του Διοικητικού προσωπικού με το Καλλιτεχνικό προσωπικό του Φεστιβάλ. Ο ρόλος απαιτεί δημιουργικότητα, γνώση του κινηματογράφου, όραμα και δέσμευση στις αξίες της καινοτομίας, της συνεργασίας και της συμπερίληψης».
Στις βασικές αρμοδιότητες, περιλαμβάνονται επιμέλεια και ανάπτυξη του ετήσιου προγράμματος, συνεργασία με δημιουργούς, επαγγελματίες του χώρου και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και διασφάλιση της καινοτομίας και της υψηλής ποιότητας στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Περιλαμβάνεται ακόμα στις αρμοδιότητες η δημιουργία και ο συντονισμός προκριματικών επιτροπών επιλογής και κριτικών επιτροπών, η συνεργασία με τη διοικητική ομάδα για τον στρατηγικό σχεδιασμό, την προβολή και την ανάπτυξη του Φεστιβάλ, η εκπροσώπηση του φεστιβάλ σε εκδηλώσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας και η υποβολή ετήσιου προγραμματισμού και απολογισμού στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Όσον αφορά στα προσόντα, θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου Α.Ε.Ι., να έχει άμεση σχέση με το χώρο του κινηματογράφου και αναγνωρισμένη παρουσία και έργο στο χώρο του πολιτισμού.
Επίσης να έχει άμεση σχέση με τον χώρο του Κινηματογράφου και αναγνωρισμένη παρουσία, τουλάχιστον πενταετής εμπειρία στην οργάνωση, επιμέλεια ή διαχείριση κινηματογραφικών παραγωγών, φεστιβάλ κινηματογράφου ή πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων ρόλων όπως σκηνοθέτης, παραγωγός ή καλλιτεχνικός επιμελητής.
Αναφορικά με τα προσωπικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να διαθέτει ικανότητα διαχείρισης προκλήσεων με επαγγελματισμό και ενσυναίσθηση, δέσμευση στις αξίες της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της συνεργασίας, ενθάρρυνση ενός θετικού, συνεργατικού και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος, εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, με έμφαση στη συνεργασία με δημιουργούς, φορείς και κοινό, καθώς και στη δημόσια εκπροσώπηση του φεστιβάλ.
Τέλος, όπως αναφέρεται, η αμοιβή του ορίζεται με σύμβαση έργου 30.000 ευρώ μικτές αποδοχές ετησίως.
Οι αιτήσεις θα μελετηθούν, θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν από ανεξάρτητη Καλλιτεχνική Επιτροπή που απαρτίζεται από μέλη του καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου του κινηματογράφου και την Προϊσταμένη του Φεστιβάλ Δράμας. Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει των προσόντων, της εμπειρίας, αλλά και του οράματός του/της εκάστοτε υποψηφίου/ας.