Home > Πρώτο Θέμα > Στη Δράμα από χθες ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κύπρου κ. Πάλμας «Χρειάζεται ένα αρραγές μέτωπο του ευρύτερου Ελληνισμού, για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους…»

Στη Δράμα από χθες ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κύπρου κ. Πάλμας «Χρειάζεται ένα αρραγές μέτωπο του ευρύτερου Ελληνισμού, για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους…»

 

Στη Δράμα από χθες ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω

της Κύπρου κ. Πάλμας

«Χρειάζεται ένα αρραγές μέτωπο

του ευρύτερου Ελληνισμού, για

να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους…»

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρίσκεται από χθες, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλης Πάλμας. Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην πόλη μας, συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρο Μιλτιάδη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Δράμας κ. Ζαχαρία Κύζα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του, χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Ανάργυρο Πατακάκη, ενώ αργότερα περιηγήθηκε στο Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη στην Προσοτσάνη. Το βράδυ, συμμετείχε και εκφώνησε την κεντρική ομιλία, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Δράμας, με αφορμή την  συμπλήρωση 63 χρόνων, από το ξεκίνημα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, 1 Απριλίου 1955. Σήμερα το πρωί, ο κ. Πάλμας κατέθεσε  στεφάνι στο Μνημείο Κυπρίων, απέναντι από το κτίριο της Περιφερειακής Ένωσης Δράμας.

Ο κ. Πατακάκης υποδέχθηκε τον κ. Πάλμα και τη συνοδεία του στο γραφείο του, όπου τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του και συνομίλησαν για λίγα λεπτά, τόσο για την γενικότερη πολιτική κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών, για τις σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και για την γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πατακάκης για την περιοχή της Δράμας, αναφερόμενος στον πλούτο του πρωτογενή τομέα και όχι μόνο.

Με το τέλος της συζήτησης, ακολούθησε συνέντευξη Τύπου από τον κ. Πάλμα, ο οποίος αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και στο γενικότερο πλαίσιο που επικρατεί σήμερα στην περιοχή.

Miltiadis Palmas

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου κ. Μιλτιάδης (αρ.),

με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Πάλμα (δ.)

«Αρραγές μέτωπο…»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πάλμας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός αρραγούς μετώπου του ευρύτερου Ελληνισμού, επισημαίνοντας:

«Είναι γεγονός ότι ο Ελληνισμός σήμερα, περνά κάποιες δύσκολες στιγμές, και σε πολιτικό και σε οικονομικό και σε γενικότερο επίπεδο. Γι’ αυτό επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο του ευρύτερου Ελληνισμού, για να αντιμετωπίσουμε τόσο τους κινδύνους, αλλά και να αρπάξουμε, αν θέλετε, τις προκλήσεις που υπάρχουν – με την καλή έννοια του όρου – ούτως ώστε να καταφέρουμε να επανακάμψουμε και να πετύχουμε όλα όσα αξίζουν, στον Ελληνισμό της Κύπρου και της Ελλάδος».

Αναφερόμενος στην γενικότερη κατάσταση που ισχύει αυτή τη στιγμή, ο κ. Πάλμας τόνισε ιδιαίτερα ότι, «θα έπρεπε να έχουμε αυτοπεποίθηση και θάρρος, για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, τις οποίες κατά διαστήματα, ειδικά οι Τούρκοι, μας δημιουργούν. Εμείς έχουμε δηλώσει ως Κυπριακή Δημοκρατία, πως είμαστε αποφασισμένοι, η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης να συνεχίσει μέχρι τέλους, χωρίς να φοβόμαστε ή να δημιουργούμε αναστολές στους ίδιους μας τους εαυτούς. Διότι η Τουρκία, παρανόμως και ως κάου-μπόυ της διεθνούς κοινότητας, μη σεβόμενη κανένα διεθνή κανονισμό και καθόλου το Διεθνές Δίκαιο, προσπαθεί να επιβάλει εκφοβισμούς και πολιτικές, οι οποίες είναι έξω από κάθε λογική και έξω από κάθε διεθνή κανόνα.

Ασφαλώς και υπάρχουν δυσκολίες. Ασφαλώς και δημιουργούνται θέματα. Και αν θέλετε προσπαθούν να δημιουργήσουνε προβλήματα και στις ίδιες τις εταιρείες, με τις οποίες έχουμε υπογράψει τις συμφωνίες για εξόρυξη του φυσικού αερίου. Όμως εμείς δηλώνουμε και σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο και με οποιοδήποτε άλλο μέσο, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος της Διεθνούς Κοινότητας, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, με την συμπαράσταση και των συμμάχων μας, για να κάνουμε το καθήκον μας έναντι του κυπριακού λαού και έναντι του ελληνικού γενικότερα.

KYPRIOS PALMAS

Ο κ. Πάλμας με τον κ. Πατακάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ξεχωριστή η λύση του Κυπριακού από το ενεργειακό

Όσον αφορά το ζήτημα του ενεργειακού τομέα (υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο) και τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Πάλμας διαχώρισε τα δύο θέματα, λέγοντας ότι, η Κύπρο έχει καταθέσει ξεκάθαρες προτάσεις, ότι αυτά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη λύση του Κυπριακού και το ενεργειακό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι έτσι διασφαλίζονται και οι σχετικοί πόροι για την τουρκοκυπριακή πλευρά από τα ενεργειακά έσοδα, όταν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό:

«Σε ό,τι αφορά την απαίτηση που έχουν οι Τούρκοι, εμείς έχουμε σαφή και ξεκάθαρη θέση. Δεν συνδέουμε τη λύση του Κυπριακού προβλήματος με τα ενεργειακά. Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα ουσιαστικό διάλογο στα πλαίσια των θέσεων του κ. Γκουτέρες (ΟΗΕ), όπως καθορίστηκε πριν 10 μήνες στις συνομιλίες στην Ελβετία. Και όταν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, ο εθνικός πλούτος, οι εθνικοί πόροι οι οποίοι θα ανήκουν στο ομοσπονδιακό κράτος και μέσα σ’ αυτά είναι και τα ενεργειακά, θα διαμοιράζονται, δικαίως, στις δύο κοινότητες, στα δύο συνιστώντα κρατίδια, με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζονται και οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι και ασφαλώς το Ομοσπονδιακό κράτος το οποίο θα προκύψει από την λύση του Κυπριακού. Ως εκ τούτου, η λύση του Κυπριακού δεν συνδέεται με τα ενεργειακά.

Ακόμα και με τη μη λύση του ενεργειακού, εμείς έχουμε κατατεθειμένη πρόταση στο τραπέζι του Κυπριακού, όσον αφορά τα ενεργειακά. Να δημιουργηθεί ένα ταμείο, στο οποίο, αν και εφόσον δεν είναι λυμένο το Κυπριακό, τα έσοδα από τις εξορύξεις να κατατίθενται σ’ αυτό το ταμείο και όταν λυθεί το Κυπριακό, οι τουρκοκύπριοι να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους, οι οποίοι θα διαφυλάττονται από την παραγωγή του φυσικού αερίου και να αξιοποιηθούν όπως εκείνοι κρίνουν για την ανάπτυξη του συνιστώντας κρατιδίου, μέσα από τη λειτουργική άρα και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».