Home > Πρώτο Θέμα > Στη Δράμα δεν γίνεται διαχείριση ανακύκλωσης απορριμμάτων Παπαδόπουλος: Η μονάδα κομποστοποίησης για τον καφέ κάδο σταμάτησε και απεντάχθηκε

Στη Δράμα δεν γίνεται διαχείριση ανακύκλωσης απορριμμάτων Παπαδόπουλος: Η μονάδα κομποστοποίησης για τον καφέ κάδο σταμάτησε και απεντάχθηκε

Νέος πρόεδρος εξελέγη στη ΔΙΑΑΜΑΘ ο δήμαρχος Δράμας Γ. Παπαδόπουλος

Στη Δράμα δεν γίνεται

διαχείριση

ανακύκλωσης απορριμμάτων

Παπαδόπουλος: Η μονάδα κομποστοποίησης για τον καφέ κάδο σταμάτησε και απεντάχθηκε

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείριση Απορριμμάτων Αν. Μακεδονίας και  Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ) πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου στην έδρα της Εταιρείας στην Κομοτηνή.

Υποψήφιοι ήταν ο δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης, καθώς και ο δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, ο δήμαρχος Δράμας έλαβε 50,36%, ενώ ο δήμαρχος Καβάλας έλαβε το 49,34%.

Ο κ. Παπαδόπουλος διαδέχεται στη θέση αυτή τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ πρώην δήμαρχο  Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος δεν επανεξελέγη στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Το νέο Δ.Σ. της ΔΙΑΑΜΑΘ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΑΜΑΘ  είναι 7μελές και αποτελείται από τους:

Πρόεδρος – Γιώργος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Δράμας.

Αντιπρόεδρος – Θωμάς Μίχογλου, δήμαρχος Τοπείρου.

Μέλη: Ευστράτιος Κοντός δήμαρχος Ξάνθης, Απόστολος Ιωάννου δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών, Ελευθέριο Κυριακίδης δήμαρχος Θάσου, Φίλιππος Αναστασιάδης δήμαρχος Παγγαίου, Παναγιώτης Καλακίκος δήμαρχος Σουφλίου.

Αξίζει να πούμε εδώ, ότι, η Δράμα κατά το παρελθόν έχει να παρουσιάσει τρεις δημάρχους της που ανέλαβαν το τιμόνι της ΔΙΑΑΜΑΘ, με πρώτο τον τότε δήμαρχο κ. Κυριάκο Χαρακίδη το 2011, ενώ στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο από το 2015 έως και το 2019, τον διαδέχθηκε ο επόμενος δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος.  Στις εκλογές του 2020 ο κ. Μαμσάκος δεν επανεξελέγη και παραχώρησε τη θέση του στο δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, ενώ τώρα στη θέση του προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ επανεκλέγεται από τη Δράμα, ο νέος δήμαρχος κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.

Παπαδόπουλος: «Θα σκύψουμε με μεγάλη προσοχή στη διαχείριση»

Για την επιτυχία του αυτή, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας αρχικά «όλους τους συναδέλφους δημάρχους που με τίμησαν μ’ αυτή την εκλογή. Στάθηκαν στο πλευρό μου 15 από τους 22 δημάρχους. Πέρα από εκεί, οι εκλογές τελείωσαν και από σήμερα είναι μια άλλη μέρα, έχουμε μια νέα διοίκηση στη ΔΙΑΑΜΑΘ».

Όπως τόνισε στη συνέχεια, «Η νέα διοίκηση θα πρέπει να σκύψει με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα γύρω από την όλη διαχείριση. Τα απορρίμματα είναι ένα προϊόν που μπορεί να επιφέρει κέρδη προς τον πολίτη, με τη σωστή διαχείριση, με τον σωστό προγραμματισμό. Μπορούν να είναι προς όφελος των πολιτών, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε την ανταποδοτικότητα σε επίπεδο αυτού που πληρώνει ο πολίτης. Εκεί βρίσκεται ο στόχος μου και ο σκοπός μου, για να μπορούμε να σταθούμε ως Ευρωπαίοι στη διαχείριση. Γιατί αυτή τη στιγμή η διαχείριση μπορεί να είναι αυτό  που είναι, αλλά νομίζω ότι, εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο».

Παπαδόπουλος: «Η Δράμα δεν ανακυκλώνει…»

Ερωτώμενος γενικότερα για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη Δράμα με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε αρχικά ότι «η Δράμα δεν ανακυκλώνει. Ό,τι μαζεύει σε επίπεδο ανακύκλωσης το στέλνει στην Καβάλα και στην Ξάνθη και εδώ δεν γίνεται καμιά διαλογή. Γίνεται μόνο μια μικρή επεξεργασία του πράσινου κάδου και αυτό πάλι το προϊόν φεύγει. Όλα αυτά λοιπόν θα μπουν σε μια νέα βάση, σε νέα δεδομένα, θα δούμε γιατί σταμάτησε η διαλογή στη Δράμα και γίνεται κάπου αλλού, γιατί έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο, στερούμαστε εργατικά χέρια».

Ερωτώμενος για το τι ακριβώς γίνεται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Δράμας, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι, «στο εργοστάσιο της Δράμας γίνεται μόνο πακέτο και φεύγει στην Ξάνθη. Ο μπλε κάδος δηλαδή φεύγει αλλού. Το ίδιο και στον μπλε κάδο με κίτρινο καπάκι, όπου στο χαρτόνι γίνεται ένα παλετάρισμα και επίσης φεύγει, ενώ γίνεται μια πρώτη διαλογή του πράσινου κάδου, με τη μονάδα που έχουμε με τα σύμμεικτα, για την οποία επίσης δεν ξέουμε σε τι βαθμό δουλεύει. Θα το δούμε κι αυτό στο επόμενο διάστημα».

Απεντάχθηκε η μονάδα κομποστοποίησης

Σε ερώτηση για τη μονάδα που είχε προκηρυχθεί να ξεκινήσει σχετικά με την ανακύκλωση οργανικών υλών (υπολείμματα φαγητού) και την παραγωγή κοσμποτ (μέσω του καφέ κάδου), ο κ. Παπαδόπουλος μας πληροφορεί ότι έχει απενταχθεί από το πρόγραμμα: «Η μονάδα εκείνη απεντάχθηκε, το έργο σταμάτησε καθώς φαίνεται ότι υπήρχε πρόβλημα με την χρηματοδότηση και τον εργολάβο και θα δούμε όμως στη συνέχεια τι θα γίνει μ’ αυτό».

Οι Δραμινοί δήμαρχοι στη ΔΙΑΑΜΑΘ

Σε ερώτηση για τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνει ότι «παρ’ όλο που δύο Δραμινοί δήμαρχοι δεν ήταν στο πλευρό μου, εντάχθηκαν άλλοι δίπλα μου. Από εκεί και πέρα, η ιστορία προς τα πίσω είναι εντελώς διαφορετική απ’ αυτήν που βιώνουμε τώρα, δεν υπήρχαν τα εργοστάσια που σήμερα υπάρχουν, δεν υπήρχε αυτή η πρόοδος. Παρ’ όλα αυτά, ενώ υπάρχουν δύο εργοστάσια – το ένα λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη και για το άλλο ξεκίνησε μια δημοπρασία,  η οποία σταμάτησε για πολλούς λόγους – ο δήμαρχος Δράμας μπόρεσε να πείσει την πλειοψηφία των δημάρχων, για την αλλαγή πάνω σ’ όλη αυτή τη διαχείριση – πάλι θα πω και θα υπερτονίσω – επ’ ωφελεία των πολιτών».

Ζητώντας του να σχολιάσει το γεγονός ότι πρόεδρος στη ΔΙΑΑΜΑΘ έχουν εκλεγεί άλλοι δύο δήμαρχοι όπως ο κ. Χαρακίδης και ο κ. Μαμσάκος, ο ίδιος επισημαίνει: «Η περίοδος που πέρασε ήταν ο κ. Τσέπελης από την Ξάνθη και τώρα και πάλι η Δράμα. Εγώ συγκρούστηκα με την Καβάλα αυτή τη φορά. Ξέρω πάντως ότι έδωσα έναν αγώνα με τους δημάρχους, την πειθώ που έβγαλα , ώστε να μου δώσουν την στήριξή τους».