Στις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου
Στη Δράμα η 27η Επιστημονική
εκδήλωση για το διαβητικό πόδι
και έλκη στα κάτω άκρα
Από την Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ διεξάγεται για πρώτη φορά, η 27η Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: «Διαβητικό Πόδι – Έλκη στα κάτω άκρα – Πρόληψη ακρωτηριασμών» και συγκεκριμένα στις 15, 16 και 16 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel.
Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 13:00, μετά το πέρας του επιστημονικού προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη, από την Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π. για τους διαβητικούς ασθενείς Δράμας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού.
Είναι γεγονός ότι οι ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων ατόμων με Διαβήτη είναι μία από τις μάστιγες της εποχής μας. Αρκεί να λάβουμε υπόψιν μας τις αναφορές διεθνών οργανισμών, ότι δηλαδή κάθε 20 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο κάποιο άτομο χάνει ένα πόδι λόγω των επιπλοκών του Διαβήτη. Επιπλέον έχει υπολογισθεί ότι ο ακρωτηριασμός σε άτομα με Διαβήτη είναι 10 έως 20 φορές πιο συχνός από ό,τι σε άτομα χωρίς Διαβήτη.
Οι επιπλοκές του Διαβητικού Ποδιού, που θεωρούνται προστάδιο των ακρωτηριασμών, είναι χρόνιες και θεωρούνται πολύ σοβαρές από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Υπολογίζεται ότι οι επιπλοκές του, που αναφέρονται ως «Διαβητικό Πόδι», έχουν προσβάλει 40 έως 60 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη παγκοσμίως. Δυστυχώς πρέπει να σημειώσουμε ακόμα ότι τα χρόνια διαβητικά έλκη, η γάγγραινα και οι ακρωτηριασμοί συντελούν στη σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στα άτομα αυτά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Επισημάνσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια και ύπουλη ασθένεια, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και λειτουργεί ως κλειδί για να αφήσει τη γλυκόζη από το φαγητό, που τρώμε, να περάσει από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος για να παράγει ενέργεια κλπ. Όλες οι τροφές με υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη στο αίμα. Η ινσουλίνη βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα.
Η αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης και/ή μη αποτελεσματική χρήση της οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Μακροπρόθεσμα, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με βλάβες στο σώμα και ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών. Δυστυχώς αρχικά οι βλάβες στο σώμα κυρίως στους νεφρούς, μάτια, νεύρα, αγγεία και καρδιά δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αυτό εξηγεί γιατί ο Διαβήτης χαρακτηρίσθηκε «ύπουλη νόσος».
Η αδυναμία αντίληψης των «βλαπτικών» ερεθισμάτων π.χ. τραύματος διευκολύνει την ανάπτυξη ελκών (Διαβητικό Πόδι). Υπολογίζεται ότι στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν 240.000 – 300.000 άτομα με νευροπάθεια που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη έλκους (Διαβητικού Ποδιού). Πρώτη μέριμνα επομένως αποτελούν οι οδηγίες για την αποφυγή μικροτραυματισμών σε άτομα με νευροπάθεια.
Άλλη αιτία για την δημιουργία του Διαβητικού Ποδιού θεωρείται η γάγγραινα των κάτω άκρων. Η επιπλοκή αυτή οφείλεται σε απόφραξη αγγείου στα κάτω άκρα, που οδηγεί το πόδι ή ένα δάκτυλο, σε νέκρωση. Το άκρο γίνεται μελανό.
Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι με Διαβήτη στον κόσμο υποφέρουν από έλκη στα πόδια που δεν επουλώνονται. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 50.000 περίπου άτομα με Διαβήτη πάσχουν από τη νόσο του Διαβητικού Ποδιού.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα πόδια των ασθενών με Διαβήτη, είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση, σύσταση και λειτουργία ιατρείων Διαβητικού Ποδιού. Τα ιατρεία αυτά είναι απαραίτητα κατ’ αρχήν σε όλα τα μεγάλα Περιφερικά και Νομαρχιακά Νοσοκομεία, ενώ η ίδρυση και λειτουργία τους σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν δεύτερο στόχο για τη χώρα μας. Στα ιατρεία αυτά πρέπει να απευθύνονται τα άτομα με διαβήτη με σκοπό:
Την πρόληψη προβλημάτων των κάτω άκρων.
Την εκπαίδευση των ατόμων με Διαβήτη στη φροντίδα των ποδιών τους.