Στη Δράμα η κα. Μανωλίδου
για την παρουσίαση του βιβλίου
της «Ιχνηλάτες της Ιστορίας»
► Το πρωί παρουσίασε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας επετειακό πρόγραμμα για την 28η Οκτωβρίου μαζί με δύο φιλολόγους της «Ελληνικής Αγωγής»
► Δηλώσεις της κας Ευγενίας Μανωλίδου στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου η κα. Ευγενία Μανωλίδου, καλεσμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, προκειμένου να μιλήσει στα παιδιά για την αρχαιότητα και τα αρχαία ελληνικά.
Με την ευκαιρία αυτή, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου της «Ιχνηλάτες της Ιστορίας».
Η κα. Μανωλίδου βρέθηκε πρώτη φορά στη Δράμα, συνοδευόμενη από δύο φιλολόγους της «Ελληνικής Αγωγής», οι οποίες το πρωί μίλησαν σε μαθητές και μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, σχετικά με ένα επετειακό πρόγραμμα για την 28η Οκτωβρίου.
Στη συνέχεια η κα. Μανωλίδου ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ενώ το απόγευμα στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της.
«Ιχνηλάτες της Ιστορίας»
Μιλώντας η ίδια στα μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ότι βρέθηκε στη Δράμα, «γιατί σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό σχολείο παρουσιάσαμε με τις Φιλολόγους της «Ελληνικής Αγωγής», ένα επετειακό πρόγραμμα για την 28η Οκτωβρίου. Ήταν κάτι που το συζητούσαμε καιρό και με την ευκαιρία της επίσκεψης στο 2ο Δημοτικό σχολείο της Δράμας διοργανώθηκε και η παρουσίαση του βιβλίου».
Όπως εξήγησε, «έγινε στο χώρο του σχολείου, γιατί αυτό έχει δείξει μια ευαισθησία στα θέματα της ιστορίας και των αρχαίων ελληνικών. Έγινε ένα μάθημα στα παιδιά για την αγάπη τους στην Ιστορία και τη γλώσσα».
Αναφερόμενη στο βιβλίο της, σημείωσε ότι αυτό «πραγματεύεται την ιστορία τεσσάρων παιδιών, δύο από την Ελλάδα και δύο από την Κίνα, που έχουν μια μεγάλη περιπέτεια στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών. Μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθώ λίγο να ευαισθητοποιήσω τα παιδιά, ως προς τις επισκέψεις στα μνημεία».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβριου του 2022, έχει ήδη εξαντλήσει δύο εκδόσεις βρίσκεται στην τρίτη, ενώ έχει μεταφραστεί στην αγγλική και στην κινεζική γλώσσα.
Πρόκειται για μια ιστορία 4 παιδιών στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών, μαζί με την ξεναγό τους, την κουκουβάγια της θεάς Αθηνάς, η οποία δημιουργεί περιπέτειες σε κάθε ένα χώρο, με στόχο να λύσουν τα παιδιά ένα γρίφο.
Όπως εξηγεί η συγγραφέας, «Όλη η αγωνία των παιδιών έγκειται στην επίλυση των γρίφων και τα σημάδια που βρίσκουν σε κάθε ένα διαφορετικό μνημείο. Τα μνημεία δεν είναι μόνο τα πολύ γνωστά όπως η Ακρόπολη, η Πνύκα, η Αρχαία Αγορά, αλλά και το χοροθέατρο της Δώρας Στράτου για να μάθουν τα παιδιά πράγματα γύρω από τους παραδοσιακούς χορούς, πολλοί από τους οποίους μας έρχονται από την αρχαιότητα, την Ακαδημία Αθηνών για να δουν πώς η κλασική αρχαιότητα ενέπνευσε τους Φιλέλληνες και μας δημιούργησαν ωραία κτίσματα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε κάθε ευκαιρία υπάρχει ένας στόχος διδασκαλίας κάποιων λέξεων ή φράσεων που συνδέονται με το μνημείο, αλλά δίνουν στα παιδιά την εντύπωση ότι έστω και λίγα αρχαία ελληνικά τα γνωρίζουν, επειδή μιλούν νέα ελληνικά».
Τα αρχαία ελληνικά
Η κα. Μανωλίδου αναφέρθηκε επίσης στην «Ελληνική Αγωγή», λέγοντας ότι «ασχολούμαστε πάρα πολύ με τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών σε παιδιά από 6 έως 16 χρόνων και είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά μας να βλέπουμε και άλλα σχολεία, να θέλουν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών έστω και για επετειακούς λόγους, με αφορμή κάποιο σημαντικό γεγονός και να έρθουν και τα παιδιά λίγο πιο κοντά στα αρχαία ελληνικά».
Ερωτώμενη για το πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτές τις ιστορίες, επεσήμανε ότι «στα παιδιά αρέσει οτιδήποτε τους προσφέρεις με πάρα πολλή αγάπη. Κι εμείς αγαπούμε πάρα πολύ αυτό που κάνουμε κι έτσι η ανταπόκριση των παιδιών σ’ αυτό το εγχείρημα, είναι εξαιρετικά θετική. Θεωρώ ότι, αν το παιδί παίρνει τα ερεθίσματα τα σωστά από το σπίτι ή από το σχολείο ή και από τα δύο μέρη, είναι πάρα πολύ δεκτικά σε οτιδήποτε τους δώσεις σε σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό».
Πουλιούδη: «Γέφυρες τα μνημεία»
Σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, σημειώνει ότι «η αναφορά στο ίδιο το βιβλίο, δεν είναι μόνο προσωπική αναφορά. Θεωρώ ότι όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε αναφορά στα ίδια τα μνημεία, τα μνημεία που στολίζουν και αποτελούν γέφυρες του παρελθόντος και βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον».
Όπως τόνισε η κα Πουλιούδη, «η παρακαταθήκη κάθε λαού εγχαράσσεται στα μνημεία του, τα οποία αποτελούν το απτό τμήμα της παράδοσης και πηγή της ιστορίας του. Η αξία τους είναι ανεκτίμητη. Κι αυτό γιατί καταμαρτυρούν την αισθητική ποιότητα του λαού σε μια συγκεκριμένη εποχή και αποτυπώνουν την ιδεολογία της κοινωνίας. Γίνονται γέφυρες που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και συνεχιστές συλλογικών αξιών, ηθών και εθίμων».
Διαλεκτόπουλος: «Βοηθάει τους μαθητές…»
Με τη σειρά του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας, αναφέρθηκε στο βιβλίο, ενώ σημειώνει ότι, «είναι ένα βιβλίο το οποίο βοηθάει τους μαθητές να ενισχύσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα, διότι γνωρίζοντας τις ρίζες τους, μπορούν περαιτέρω να δομήσουν, να ενισχύσουν την ψυχοσύνθεσή τους και να μπορέσουν να νιώσουν ότι ανήκουν στον χώρο αυτό ως Έλληνες και ως άτομα τα οποία μπορούν να διαχύσουν τον ελληνικό πολιτισμό προς άλλα έθνη και φυλές, αλλά και θρησκείες».