Την Τετάρτη 1 Μαρτίου
Στη Δράμα ο Ε. Τσακαλώτος
για την παρουσίαση του βιβλίου
του «Με την Πλάτη στον Τοίχο»
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ θα βρίσκεται την επόμενη Τετάρτη 1 Μαρτίου, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο του «Με την Πλάτη στον Τοίχο».
Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου στη Δράμα, διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο «Βιβλιογνώση» και τις εκδόσεις «ΘΕΜΕΛΙΟ», και θα γίνει στις 18.30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.
Ο πλήρης τίτλος του βιβλίου είναι: «Με την Πλάτη στον Τοίχο – Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία 2015-2019».
Για το βιβλίο συζητούν: Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΖ Ν. Κιλκίς.
Άρης Στυλιανού, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ και,
Ευκλείδης Τσακαλώτος, π. Υπουργός Οικονομικών, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπο ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επιμέλεια του βιβλίου ανήκει στον κ. Τσακαλώτο, ο πρόλογος είναι του Αλέξη Τσίπρα ενώ συγγράφουν επίσης: Γιώργος Γερμανός – Αδάμ Καραγλάνης – Μαρία Κουμερτά – Βίκη Κουφορίζου – Δημήτρης Λιάκος – Δημήτρης Παπαγιαννάκος – Έλενα Παπαδοπούλου – Αντώνης Παπαζαχαρίου – Σπύρος Παπακωνσταντίνου – Γιώργος Σταθάκης – Ευκλείδης Τσακαλώτος – Χρήστος Τσίτσικας.
Το βιβλίο
Όπως αναφέρεται για το βιβλίο, αυτό δεν επιδιώκει να κάνει μια συνολική καταγραφή της πορείας αυτού του εγχειρήματος. Περιορίζεται σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Είναι ένα βιβλίο πολλών συγγραφέων, που γράφουν σε επικοινωνία μεταξύ τους, όπως ακριβώς δούλεψαν εκείνη την περίοδο. Ένας συλλογικός τόμος που καταπιάνεται με μια σειρά από ζητήματα που διαχειρίστηκε το Υπουργείο Οικονομικών: από τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα Μνημόνια μέχρι τη δημιουργία του λεγόμενου Υπερταμείου, και από τη φορολογική πολιτική μέχρι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
Οι συγγραφείς δεν καταγράφουν μόνο την εμπειρία τους, αλλά και τη δουλειά δεκάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Εμπλέκονται, επίσης, με την κριτική της διαπραγματευτικής τακτικής της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όντως χρέωσε την Ελλάδα με 80 δις επιπλέον χρέος; Ήταν η αιτία για ένα «τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο»; Σκοπίμως υπερφορολόγησε τα μεσαία στρώματα; Παρόλο το Μνημόνιο κατάφερε να μειώσει τις ανισότητες; Διαπραγματεύτηκαν πάντα με μέριμνα των προστασία των ανθρώπων που υπέφεραν από την κρίση; Πώς έπαιρναν τις κρίσιμες αποφάσεις;»