Home > Νέα > Στη Δράμα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής

Στη Δράμα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής

Στη Δράμα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής

«Πάμε στις ευρωεκλογές, με το αφήγημα ότι βγήκαμε από τα μνημόνια…»

Τα δύο μεγάλα κόμματα κρύβουν την πορεία σύμπλευσής του!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) κ Νίκος Χουντής, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στην Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες. Ο κ. Χουντής χθες το πρωί συναντήθηκε με φορείς της Δράμας, όπως τους Επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, Εργατικό Κέντρο και με κινήματα για το Περιβάλλον. Επίσης, το βράδυ της Πέμπτης χθες, παραχώρησε ανοικτή πολιτική ομιλία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και οι θέσεις της ΛΑΕ».

Ο γνωστός ευρωβουλευτής, παραχώρησε επίσης το μεσημέρι της Πέμπτης συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκε στην γενικότερη πολιτική κατάσταση.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, όπως των αγροτών, πρώτης κατοικίας και άλλα που είναι και χρονίζοντα, «οξύνθηκαν σε σημαντικό βαθμό λόγω των μνημονιακών πολιτικών, λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές είπε: «Πάμε στις ευρωεκλογές, με το αφήγημα ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, με την υπόνοια ότι αφού βγήκαμε, δεν θα έχουμε αυτά τα προβλήματα που προκύπτουν από τα μνημόνια καθώς υπάρχει μια διαδικασία ανάταξης. Η δική μας διαπίστωση και ανάλυση λέει ότι αυτά τα προβλήματα παραμένουν,  ορισμένα απ’ αυτά θα οξυνθούν, διότι υπάρχει ακόμα και η μεταμνημονιακή εποπτεία επειδή χρωστάμε το 75%, αλλά υπάρχει όπως φαίνεται κι αυτές τις μέρες και η ενισχυμένη εποπτεία που προκύπτει από τις υποχρεώσεις μας ως χώρα της ευρωζώνης».

Όπως εξήγησε ο κ. Χουντής, «η δέσμευση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο μέχρι 100 χρόνια, είναι ο μοχλός και όχι μόνο, που δίνει τη δυνατότητα στους θεσμούς και μη θεσμούς – δανειστές με διάφορες μορφές – να σε έχουν κάτω από τη μνημονιακή εποπτεία να σε υπαγορεύουν, να σ’ εκβιάζουν και να σε υποχρεώνουν να ακολουθήσεις αυτές τις πολιτικές.

Το προβληματικό και επικίνδυνο θα έλεγα, είναι που οι δύο μεγάλες δυνάμεις, (σ.σ. εννοεί ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία), αυτή την προσπάθεια, αυτή τη διαδικασία με τη συνέχιση των μεταμνημονιακών πολιτικών και της εποπτείας, το ονομάζουν ως μια προσπάθεια για το ποιος θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Δηλαδή, παραμένοντας σ’ αυτή τη λογική, θεωρούν ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στην κανονικότητα μέσω μιας μνημονιακής – αυτής ή της άλλης παραλλαγής. Επομένως, κρύβεται η ουσία της σύμπλευσης.

Εμείς επιδιώκουμε έναντι αυτής της πολιτικής ατμόσφαιρα, έναντι αυτών των πολιτικών αφηγημάτων, να πούμε ότι και η Βουλή και η Ευρωβουλή, έχουν ανάγκη από πραγματικές αντιπολιτευτικές αντιμνημονιακές δημοκρατικές συσπειρώσεις και μέτωπα, ούτως ώστε αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί από καλύτερους όρους και στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας και απαντώντας και στο δεύτερο αφήγημα που διαμορφώνει την προεκλογική ατμόσφαιρα, ότι η ενίσχυση αυτών των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Λαϊκής Ενότητας στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα, δυνάμεων της Ανυπότακτης Γαλλίας στη Γαλλία και αλλού, είναι η καλύτερη απάντηση στο αφήγημα ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακροδεξιά στη συνέχεια, σημείωσε ότι, «η ακροδεξιά,  έτσι όπως την έχουμε δει και όπως τη ζούμε, καλλιεργείται και ενισχύεται από το θερμοκήπιο των νεοφιλελευθέρων πολιτικών, που δημιουργούν λιτότητα,  εξαθλίωση, φτώχεια, αυξημένο αίσθημα αδικίας και αγανάκτησης, μειωμένη αξιοπρέπεια, την οποία ακροδεξιές δυνάμεις και κυβερνήσεις την υπερασπίζονται, λέγοντας ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού και του τόπους τους έναντι της καθολικής κυριαρχίας υπερεθνικών πολιτικών. Σε τελική ανάλυση, αυτές οι ακροδεξιές δυνάμεις, όταν νομοθετούν για ζητήματα που έχουν να κάνουν με δικαιώματα των εργασιακών σχέσεων, όπως έγινε και στην Ιταλία και στην Ουγγαρία, ακολουθούν τις ίδιες συνταγές».