Home > νέα > Στη Δράμα ο υπ. Εθνικής Άμυνας της Κύπρου κ. Γιωργάλλας «Να δανειστούμε από την ανδρεία και το θάρρος των πολεμιστών που κράτησαν την Κύπρου ελεύθερη»

Στη Δράμα ο υπ. Εθνικής Άμυνας της Κύπρου κ. Γιωργάλλας «Να δανειστούμε από την ανδρεία και το θάρρος των πολεμιστών που κράτησαν την Κύπρου ελεύθερη»

Στη Δράμα ο υπ. Εθνικής Άμυνας της Κύπρου κ. Γιωργάλλας

«Να δανειστούμε από την ανδρεία

και το θάρρος των πολεμιστών

που κράτησαν την Κύπρου ελεύθερη»

Κατέθεσε στεφάνι στο Πάρκο Αγωνιστών Κυπρίων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκε το Σάββατο 8 Ιουλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κύπρου, κ. Μιχάλη Γιωργάλλας, προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση μνήμη και τιμής, για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Δράμας, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Δράμας και  περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Δράμας, Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο και κατάθεση στεφάνων στο Πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών, επί της οδού Εθνικής Αμύνης απέναντι από το Διοικητήριο Δράμας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Δράμας κ. Ζαχαρίας Κύζας, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Μιχάλης Γιωργάλλας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κεντρική ομιλία του υπουργού στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Δράμας.

Γιωργάλλας: Με συγκίνηση και τιμή

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κύπρου κ. Γιωργάλλας, σημείωσε: «Με αισθήματα συγκίνησης και τιμής βρέθηκα στη Δράμα, για να συμμετέχω στις εκδηλώσεις για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολές. Θέλω πρώτα-πρώτα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του κυπριακού λαού στο δραμινό λαό και να ευχαριστήσω τόσο το Δήμο, όσο και το δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη και όλους όσοι έχουν οργανώσει αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής».

Όπως τόνισε ο κ. Γιωργάλλας, αυτές οι εκδηλώσεις  «μας είναι πολύ χρήσιμες, γιατί σε χαλεπούς καιρούς και καιρούς όπου οι αρχές και αξίες του ελληνισμού αμφισβητούνται, επιβάλλεται εμείς να γυρίσουμε, όχι απλά την μνήμη πίσω, αλλά να παραδειγματιστούμε και να δανειστούμε από την ανδρεία και το θάρρος των πολεμιστών της Ελλάδος και της Κύπρου που κράτησαν την Κύπρου ελεύθερη έστω και τη μισή κατεχόμενη. Για να μπορέσουμε μέσα απ’ αυτή την ιστορική μας υποχρέωση, να ανταποκριθούμε στο καθήκον που η πατρίδα μας επιβάλλει, για να απελευθερώσουμε τα κατεχόμενα εδάφη μας, και να διασφαλίσουμε το μέλλον του ελληνισμού στην Κύπρο».

Αναφορικά με το κυπριακό ζήτημα, σημείωσε ότι, «το κυπριακό βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση. Η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, με την εντολή που έχει στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, έχει δρομολογήσει μια προσπάθεια, που βασικός της στόχος είναι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ειδικό απεσταλμένο, προκειμένου η ίδια η Ένωση – της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος – να συμβάλλει καθοριστικά στο περιεχόμενο της λύσης, ώστε οι αρχές, οι αξίες, οι λειτουργίες της Ε.Ε., να αποτελούν μέρος της λύσης του κυπριακού. Η προσπάθεια συνεχίζεται  και ευχόμαστε ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί, προκειμένου να υπάρξει αυτό το πλαίσιο του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, που θα μας οδηγήσει στη λύση του κυπριακού».

Κατά την ομιλία του ο κ. Γιωργάλλας τόνισε ιδιαίτερα ότι «η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο δεν ήταν απλά μια στρατιωτική επιχείρηση κατάληψης. Ήταν μια εγκληματική ενέργεια που άφησε πίσω όλεθρο, καταστροφή, θάνατο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τη σύληση των εκκλησιών, την αλλαγή των τοπωνυμίων, την καταστροφή των εκκλησιών και την αλλοίωση ό,τι ελληνικού υπάρχει στα Κατεχόμενα».

Κύζας: Κύπριος εθελοντής στην απελευθέρωση της Δράμας το 1913

Κατά την ομιλία του μπροστά από το Πάρκο Αγωνιστών Κυπρίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Δράμας κ. Ζαχαρίας, αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό γεγονός. Όπως είπε, κατά την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913 από το Νικόλαο Μιχαλόπουλο – Αρκαδικό, πρώτος μπήκε στη Δράμα, ο ανιχνευτής Ευάγγελος Περιστιάνης, μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης. Ήταν Κύπριος εθελοντής που ανήκε στο Τάγμα του Συνταγματάρχη Νικόλαου Μιχαλόπουλου – Αρκαδικού.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Κύζας, «πολλοί Κύπριοι ήρθαν εθελοντές στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και ένας απ’ αυτούς ήταν ο Ευάγγελος Περιστιάνης».

Σχετικά με την εκδήλωση, ο κ. Κύζας σημείωσε ότι πραγματοποιείται για «να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που έπεσαν για να κρατήσουν όρθια τη δημοκρατία μας στην Κύπρο, αλλά και σε αυτούς που έπεσαν στο πεδίο της μάχης για να κρατήσουν την Κύπρο ελεύθερη. Πολλοί Δραμινοί βρέθηκαν στην Κύπρο την περίοδο εκείνη του διπλού Ιούλη του ’74. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για όσα προσέφεραν. Το μόνο που τους λέμε είναι ότι ο αγώνας τους εκείνος συνεχίζεται με σκοπό την επανένωση του νησιού. Δεν πρέπει να έχουμε ξανά στον 21ο αιώνα κι άλλες χαμένες πατρίδες».