Home > νέα > Στη Δράμα τίμησαν τη Μνήμη των Ελλήνων Θρακών Θ. Μαλκίδης: «Είναι χρέος μας να απαιτήσουμε και να προσπαθήσουμε να μην επαναληφθούν άλλες Γενοκτονίες…»

Στη Δράμα τίμησαν τη Μνήμη των Ελλήνων Θρακών Θ. Μαλκίδης: «Είναι χρέος μας να απαιτήσουμε και να προσπαθήσουμε να μην επαναληφθούν άλλες Γενοκτονίες…»

 

Στη Δράμα τίμησαν τη Μνήμη των Ελλήνων Θρακών

Θ. Μαλκίδης: «Είναι χρέος μας

να απαιτήσουμε και να προσπαθήσουμε

να μην επαναληφθούν άλλες Γενοκτονίες…»

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Διήμερες εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Θρακών, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή, στη Δράμα στη μνήμη των Ελλήνων Θρακών που έχασαν τη ζωή τους το μαύρο Πάσχα του 1914.

Η διοργάνωση, έγινε από την Θρακική Εστία Δράμας, την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, το Ίδρυμα Χαριλάου Κ. Κεραμέως, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τον Δήμο Δράμας.

Ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Απριλίου, με θέμα: «Η Γενοκτονία των Θρακών και οι Θράκες στη Γενοκτονία», ήταν ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών, συγγραφέας, κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Μαλκίδης αναφέρθηκε στις Γενοκτονίες που έχουν σημαδέψει τους Έλληνες, οι οποίες είναι η 19η Μαΐου που αποτελεί την κορύφωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο, η 14η Σεπτεμβρίου της Γενοκτονίας των Ελλήνων στη Σμύρνη και την Μικρά Ασία, και η 6η Απριλίου, η οποία αποτελεί το μαύρο Πάσχα του 1914, της Γενοκτονίας των Ελλήνων στη Θράκη.

«Πρόκειται για ένα μαζικό έγκλημα το οποίο κατέληξε σε Γενοκτονία και στοίχησε την ζωή σε πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά. Χάθηκαν περισσότεροι από 250.000 Έλληνες στην Θράκη, πάνω από 350.000 στον Πόντο, και πάνω από 350.000 στη Μικρά Ασία.

Αν αυτό το έγκλημα τιμωρούνταν, δεν θα επαναλαμβανόταν δυο δεκαετίες αργότερα από τον Χίτλερ, ο οποίος είπε: ¨Ποιος θυμάται τους Αρμένιους;¨

DSC02549

Το σημερινό μήνυμα της εκδήλωσης, αλλά και κάθε εκδήλωσης που αφορά στην ιστορία και την μνήμη, συνδέεται κυρίως με νέες γενιές, με τις επόμενες γενιές. Κυρίως όμως, συνδέεται με το καθήκον που έχουμε με τις προηγούμενες γενιές. Θεωρώ ότι και η σημερινή πρωτοβουλία, αλλά και γενικότερα οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από προσφυγικούς συλλόγους και σωματεία εντός και εκτός Ελλάδας, είναι προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της ιστορίας, και κυρίως προς την καταδίκη των εγκλημάτων που δεν πρέπει να επαναληφθούν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μαλκίδης, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός αποκατάστασης της ιστορίας, καθώς και της καταδίκης των εγκλημάτων.

Στην εισήγησή την οποία ανέπτυξε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Μαλκίδης, μίλησε για τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον Θρακικό Ελληνισμό, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση της Γενοκτονίας και την δικαίωση των θυμάτων, εντός και εκτός Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δυστυχώς, δεν έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο σε ότι αφορά στην ιστορία και την αποκατάσταση, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Γενοκτονίας. Συνεπώς, προέχει αυτό και κυρίως να καταδικαστεί ο θύτης έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα, τα οποία δυστυχώς επαναλαμβάνονται είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας.

Αν μπορώ να δώσω μια είδηση, είναι αυτό το οποίο περιμένουμε από τον Καναδά, όπου εδώ και δυο μήνες βρίσκεται στην γερουσία προκειμένου να αναγνωριστεί. Συνεπώς σε όλο αυτό το πλαίσιο, θα έχουμε και περεταίρω νίκες. Αν μπορούμε να πούμε κάτι αυτή τη στιγμή, είναι ότι κάνουμε αποκατάσταση της ιστορίας. Αυτό προέχει, κυρίως σε ότι αφορά στο καθήκον της μνήμης σε αυτούς που χάθηκαν. Εμείς είμαστε διασωθέντες των θυμάτων. Κυρίως όμως προς τις επόμενες γενιές,  που δεν πρέπει να συνωστιστούν άλλο στην ιστορία», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μαλκίδης.

Στην εκδήλωση, συμμετείχαν η παραδοσιακή χορωδία της Θρακικής Εστίας Σερρών, η παραδοσιακή χορωδία της Θρακικής Εστίας Δράμας, και η παραδοσιακή ορχήστρα της Θρακικής Εστίας Δράμας.

DSC02548

Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Θεοφάνη Μαλκίδη

«..Το “Μαύρο Πάσχα”  τον Απρίλιο του 1914, είναι η κορύφωση της Γενοκτονίας για τους Έλληνες της Θράκης. Είναι η  αντίστοιχη στιγμή κορύφωσης της μαζικής δολοφονίας, όπως έγινε την 24 Απριλίου του 1915 με τους Αρμένιους, όπως έγινε την 19η Μαΐου στον Πόντο, τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο του 1922 στην Σμύρνη , στη “Νύχτα των Κρυστάλλων” τον Νοέμβριο του 1938 στη Ναζιστική Γερμανία.
Το έγκλημα δηλαδή, από τους δασκάλους και μαθητές Γενοκτόνους που επειδή δεν τιμωρήθηκε επαναλήφθηκε με μεγαλύτερη αγριότητα και διαστροφή.
Τα συμφέροντα, πάντοτε βεβαίως είχαν τη δική τους βαρύτητα στην ατιμωρησία των ενόχων. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Μικρασιατικό μέτωπο το 1922, η αλλαγή των προσανατολισμών και της πολιτικής έναντι των Κεμαλικών από τις μεγάλες δυνάμεις, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπογραφεί η συνθήκη ανακωχής των Μουδανιών, με την οποία ο ελληνικός στρατός διατάχθηκε να εκκενώσει όχι μόνο την Μικρά Ασία, όπου εκεί γραφόταν ο τραγικός επίλογος μιας παρουσίας  αιώνων, αλλά μέσα σε 15 μέρες και την Ανατολική Θράκη, εκεί όπου υπήρχαν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις του και εύρωστο ελληνικό στοιχείο.
Η Γενοκτονία αποσιωπήθηκε και ο Ελληνισμός εκδιώχθηκε.
Έτσι, τα συμφέροντα κάλυψαν την αλήθεια και το έγκλημα εναντίον των Ελλήνων, δεν τιμωρήθηκε και επαναλήφθηκε μετά από λίγα χρόνια από τους Ναζί και το καθεστώς του Χίτλερ ως Ολοκαύτωμα και εκατοντάδες μαρτυρικά χωριά και πόλεις.
Στις 6 Απριλίου του 1914, κορυφωνόταν η Γενοκτονία στη Θράκη, στις 6 Απριλίου του 1941 οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα. Οι συμβολισμοί του φασισμού σε πλήρη αρμονία.
Σήμερα, η αναγνώριση της Γενοκτονίας  των Ελλήνων στη Θράκη, στην Ιωνία, στον Πόντο, στην Καππαδοκία είναι ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα: Ο θύτης αποδέχεται το έγκλημά του, και προχωρά σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για την πρόληψη και την Καταστολή της  Γενοκτονίας, ενώ το θύμα γνωρίζει ότι δεν μένουν ατιμώρητες οι μαζικές δολοφονίες των προγόνων του.
Εμείς, ως απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας οφείλουμε όπως έχουμε το καθήκον να απαιτήσουμε και να προσπαθήσουμε να μην επαναληφθούν άλλες Γενοκτονίες. Εγκλήματα, που δε συμβαδίζουν με το Δίκαιο, την Ιστορία, τη Μνήμη και τον Άνθρωπο…».

Ακολούθως, την Κυριακή 2 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία Μνημοσύνου, στον Ιερό Ναό Δώδεκα Αποστόλων Δράμας. Στη συνέχεια, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δράμας, κ.κ. Παύλου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβα, Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονος.

Στη συνέχεια, το πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μοναδικό μνημείο της Γενοκτονίας των Θρακιωτών στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού.