Όταν οι Δραμινοί επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό
Στην 10η θέση παγκοσμίως ο Δραμινός
επιστήμονας Αλέξανδρος Νικήτας
για το έργο του στις Συγκοινωνίες
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Αλεξ. Νικήτας για το έργο του στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες αλλά και για τη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Νικήτας, είναι ένας νέος Δραμινός επιστήμονας, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό, έχοντας ως επιστημονικό αντικείμενο την Κινητικότητα (Μεταφορές και Συγκοινωνίες).
Εδώ και πολλά χρόνια ο κ. Νικήτας, ζει και εργάζεται στην Βρετανία ως Τακτικός Καθηγητής Βιώσιμων Μεταφορών του Μέλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield. Ο «Π.Τ.» έχει παρουσιάσει πολλές φορές τη δουλειά του, αλλά και τις εξαιρετικές του επιτυχίες, καθώς είναι ένας από τους Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται πολύ ψηλά στην περίφημη λίστα το Stanford παγκοσμίως.
Πέρα όμως από αυτή τη λίστα στην οποία έχει τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια, πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε ότι, έχει τοποθετηθεί και στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων της τελευταίας πενταετίας, βρίσκεται δηλαδή στο 0.05% των πιο επιδραστικών ερευνητών παγκοσμίως στην επιστημονική περιοχή της Κινητικότητας (Μεταφορές και Συγκοινωνίες με άλλα λόγια) σύμφωνα με το έγκριτο GPS Scholar.
Πιο συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με την ανεξάρτητη έρευνα της πλατφόρμας ScholarGPS, ο κ. Νικήτας βρίσκεται στο νούμερο 10 στον κόσμο για την τελευταία πενταετία στην έρευνα για την Κινητικότητα και φυσικά πρόκειται για μια σπουδαία αναγνώριση.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο κ. Νικήτας εργάζεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield στην Μεγάλη Βρετανία ως Τακτικός Καθηγητής Βιώσιμων Μεταφορών του Μέλλοντος, ενώ είναι και πρόεδρος όλων των Ακαδημαϊκών Συγκοινωνιολόγων σε Η.Β. και Ιρλανδία.
Ο ίδιος, ευγενώς δέχτηκε να μιλήσει στον «Π.Τ.» σχετικά με το αντικείμενό του και να μας μιλήσει για την αστική βιώσιμη κινητικότητα, για τη σημασία των μεταφορών, καθώς και στη βοήθεια που έχει προσφέρει στη Δράμα μέσα από το έργο του.
Να υπενθυμίσουμε ότι, έχει ασχοληθεί προσωπικά με το πρόγραμμα για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα σε σχολεία της Δράμας, τα οποία εντάχθηκαν και ολοκλήρωσαν προγράμματα, όπως για παράδειγμα τα λεγόμενα «Πεζοπόρα Σχολικά Λεωφορεία» σε Νηπιαγωγεία και άλλα προγράμματα. Παρακάτω μια σύντομη συνέντευξη στον «Π.Τ.»
Ποδηλατικές και πεζοπόρες επενδύσεις
Τι είναι η αστική βιώσιμη κινητικότητα κ. Νικήτα;
«Η βιώσιμη αστική κινητικότητα είναι ο θεμέλιος λίθος μιας λειτουργικής, προσβάσιμης και ανθρωποκεντρικής πόλης που σέβεται τον πολίτη και το περιβάλλον και δημιουργεί προϋποθέσεις για υψηλό βιοτικό επίπεδο. Είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το πώς θα σχεδιάσεις και θα λειτουργήσεις μια πόλη στην οποία οι πολίτες της θα μπορούν να φέρουν εις πέρας τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης τους χωρίς να εξαρτώνται σε απόλυτο βαθμό, όπως πολύ συχνά βλέπουμε στην Ελλάδα, από το Ι.Χ. τους, που κακά τα ψέματα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, είναι ρυπογόνο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν αξιόπιστες και ελκυστικές λύσεις μετακίνησης εναλλακτικής του αυτοκινήτου με προμετωπίδα τους ένα λειτουργικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς συνεπικουρούμενο από ποδηλατικές και πεζοπόρες επενδύσεις σε υποδομές αλλά και υπηρεσίες. Η ισορροπία στο πώς κινούμαστε σε μια πόλη για να αποφευχθεί η κυκλοφορική συμφόρηση ειδικά σε ώρες αιχμής είναι το κλειδί και η ειδοποιός διαφορά για να γίνει ένα αστικό περιβάλλον καλύτερο».
Η οδική και σιδηροδρομική απομόνωση της Δράμας
Κύριε Νικήτα, ποια είναι γνώμη σας για τις μεταφορές και τη σημασία τους σήμερα;
«Το άλλο κομμάτι του γνωστικού πεδίου μου οι μεταφορές, εν γένει, είναι ένας από τους πιο νευραλγικούς τομείς σε μια ευνομούμενη κοινωνία. Είναι κομβικές για την οικονομία, για την προσβασιμότητα, για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, για την εύρυθμη λειτουργία όχι μόνο μιας πόλης αλλά ενός κράτους εν συνόλω.
Δεν πρέπει να είναι μονοσήμαντες και να βασίζονται αποκλειστικά στο οδικό δίκτυο, που για τη Δράμα μας, παραμένει ένα ζήτημα υψίστης σημασίας ελλείψει Εγνατίας ή σωστής πρόσβασης σε αυτή, αλλά να δίνουν δυνατότητες για μέσα σταθερής τροχιάς. Πρέπει για παράδειγμα το επίκαιρο και καυτό θέμα των σιδηροδρόμων να επανεξεταστεί ολιστικά και να δοθούν οι πρέπουσες λύσεις αναπτυξιακής πνοής που θα δώσουν άλλη δυναμική στην επαρχία κυρίως με βάση τους ένα σύγχρονο και ελκυστικό τρένο.
Για την δική μας περιφερειακή ενότητα η άρση της σιδηροδρομικής απομόνωσης, που είναι ένα καίριο πλήγμα για τον τόπο μας, είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να είναι μονίμως και αδιακρίτως πολύ ψηλά στη λίστα των διεκδικήσεων μας από το κράτος».
Αν και δύσκολο λόγω της επαγγελματικής σας απασχόλησης στο Εξωτερικό ως Καθηγητής Πανεπιστημίου, έχετε κάνει προσπάθειες για να βοηθήσετε στο κομμάτι αυτό τη Δράμα. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;
«Προσπαθώ έστω και από μακριά, από το μετερίζι του Τακτικού Καθηγητή των Βιώσιμων Μεταφορών του Μέλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield στο Ηνωμένο Βασίλειο, να βοηθάω τη Δράμα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις συγκοινωνίες της και τη διαμόρφωση της στρατηγικής στο θέμα της αστικής βιώσιμης κινητικότητας.
Από εθελοντική βοήθεια στην συγγραφή και αποκωδικοποίηση των αναγκών μας για το Ευρωπαϊκά προαπαιτούμενο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της πόλης μας μέχρι την διαμεσολάβηση για να πάρουμε κρατική επιχορήγηση για ένα υπερσύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικών κοινόχρηστων ποδηλάτων, που περιμένω με ανυπομονησία να δω να λειτουργεί σωστά, δίνω παρασκηνιακά το παρών και βοηθώ τις Τοπικές μας διοικήσεις σε ότι μου ζητηθεί.
Στο Δήμο Δοξάτου εδώ και καιρό με άξιους συμπαραστάτες τους Διευθυντές του 2ου Δημοτικού και 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμπακίου και το προσωπικό τους αλλά και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων έχουμε αναπτύξει ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα Πεζοπόρων Σχολικών Λεωφορείων που έχει πάρει τα εύσημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει πανελλήνια τηλεοπτική κάλυψη σαν μια εξαιρετική ιδέα που αλλάζει το ήθος των σχολικών μεταφορών στην Ελλάδα. Με χαρά θα συνεχίσω να βοηθώ όπου και όπως χρειαστεί».