Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου
Στην ανάπτυξη των Θερμιών
και του θερμαλιστικού τουρισμού
στοχεύει ο Δήμος Παρανεστίου
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου η παρουσίαση της μελέτης για τις ιαματικές πηγές στο Παρανέστι
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της ανάπτυξης του θερμαλιστικού τουρισμού και των ιαματικών πηγών στα Θερμιά, έχει να παρουσιάσει ο Δήμος Παρανεστίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος ολοκληρώνει ήδη τη διάνοιξη και αναβάθμιση του δρόμου που οδηγεί στα ιαματικά λουτρά του Δήμου Παρανεστίου, ενώ έχει ήδη ετοιμάσει μια μελέτη για την στρατηγική ανάπτυξη στην περιοχή.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, εξηγεί ότι στόχος της δημοτικής αρχής, είναι να προχωρήσει στην ανάδειξη της περιοχής, ενώ σημειώνει ιδιαίτερα ότι, αν και έχει αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια, «τώρα περνάει σε πράξεις».
Το ένα μέρος αφορά στις παρεμβάσεις που έχουν ξεκινήσει τις ημέρες αυτές και σύντομα θα ολοκληρωθούν, στο δρόμο που οδηγεί από το Παρανέστι στα Θερμιά. Πρόκειται για ένα έργο που είχε ξεκινήσει από το 2023 με χρηματοδότηση από το Υπ. Εσωτερικών, όμως στην πορεία τα διέκοψε με παρέμβασή ο ΟΦΥΠΕΚΑ που εδρεύει στην περιοχή.
Όπως λέει ο κ. Καγιάογλου, «ο εργολάβος είχε ξεκινήσει το έργο από το 2023, αλλά τον διέκοψε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, που είναι ένα καλό μεν εργαλείο που βρίσκεται στο Δήμο μας και προστατεύει την περιοχή. Εμείς θέλουμε ανάπτυξη στο Δήμο μας και πρέπει να προχωρήσουμε».
Όπως σημειώνει μάλιστα, «μιλάμε για μια Δράμα η οποία σβήνει και καλύτερα θα είναι να εστιάσουμε περισσότερο στον στόχο μας. Να στρέψουμε το βλέμμα μας σε αναπτυξιακά σχέδια και να τα κάνουμε πράξη».
Οι προσπάθειες για το Παρθένο Δάσος
Εδώ και τρία χρόνια περίπου, ο Δήμος Παρανεστίου είχε προχωρήσει το αίτημά του, με την κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου, να ενταχθεί στη μεγάλη εθνική λίστα για την UNESCO το Παρθένο Δάσος Φρακτού, ως μνημείο φυσικής κληρονομιάς. Παρ’ όλες τις υποσχέσεις από το Υπ. Πολιτισμού, η λίστα αυτή ακόμα δεν έχει ανοίξει.
Όπως λέει ο δήμαρχος, «σήμερα βλέπουμε το Φαλακρό, που θέλουμε να το αναπτύξουμε και να το αξιοποιήσουμε χωρίς όμως να έχουμε χιόνι. Εμείς εδώ στο Παρανέστι έχουμε πράγματα πολλά, έχουμε πολλή φυσική ομορφιά. Δεν χρειάζεται να έχουμε χιόνι. Έχουμε όλη τη φύση συγκεντρωμένη στο Παρανέστι και μάλιστα μπορεί να φέρει τουρισμό για 12 μήνες το χρόνο».
Εξηγεί ότι στο Παρανέστι, «μπορεί κανείς να συνδυάσει το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό πόλο έλξης. Ο κόσμος πάει να δει το Πήλιο, όπου φυσικά υπάρχουν υποδομές. Και εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε υποδομές. Αν δεν ξεκινήσουμε, αν δεν κάνουμε την αρχή, δεν θα γίνει ποτέ».
Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι, «δεν μπορεί μόνος του ο δήμαρχος Παρανεστίου να παλεύει να ανοίξει τον κατάλογο στην Ελλάδα, για να γραφτεί στη δυνητική λίστα το Παρθένο Δάσος Φρακτού ως μνημείο κληρονομιάς φυσικής ομορφιάς. Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούμε. Και για το θέμα αυτό, έχουμε κανονίσει μέσα στο Νοέμβριο να συναντηθούμε με την υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη. Θα πρέπει να μπούμε σ’ αυτόν τον κατάλογο για να πάμε μπροστά».
Αυτό που σημειώνει ιδιαίτερα εδώ, είναι ότι «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά όλοι, και εμείς εδώ από τη Δράμα και η κυβέρνηση και να αξιοποιήσουμε όσα έχουμε στο Νομό. Και το Παρανέστι έχει. Το Παρθένο Δάσος, τα ιαματικά λουτρά».
Η ανάπτυξη των ιαματικών πηγών
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο κομμάτι του οδικού δικτύου προς τα Θερμιά, μας λέει ότι στο δρόμο έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις. «Είναι ένας δρόμος που εξυπηρετεί στις ανάγκες των υλοτόμων, τους εμπόρους που κατεβάζουν την ξυλεία, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τον αγροτουρισμό στην περιοχή, ακόμα και το ίδιο το Δασαρχείο. Σύντομα θα γίνουν ακόμα περισσότερες βελτιώσεις».
Αυτό που αποκαλύπτει στο σημείο αυτό, είναι ότι ο Δήμος έχει ήδη ετοιμάσει μια στρατηγική μελέτη για την ανάπτυξη του θερμαλιστικού τουρισμού όπως λέγεται, ο τουρισμός γύρω από τα ιαματικά λουτρά.
Και μας αποκαλύπτει ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου, η μελέτη αυτή θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Παρανεστίου και στους δημότες καθώς και στην Περιφέρεια και τονίζει ότι «πρέπει να το πιστέψουν όλοι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό».
Εξηγεί ότι ο Δήμος είχε αναθέσει σε μια εταιρεία με εξειδικευμένους επιστήμονες, να συντάξουν μια μελέτη για τον στρατηγικό σχεδιασμό όσον αφορά στον θερμαλιστικό τουρισμό στην περιοχή του Δήμου Παρανεστίου. «Εκεί υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να πετύχει αυτό που σχεδιάζουμε και να μην πάμε από το ένα στο άλλο και να κάνουμε πισωγυρίσματα», λέει και συνεχίζει: «Όλο αυτόν τον καιρό, είμαστε σε συζητήσεις, σε συσκέψεις και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε πράξεις. Αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό, θα παρουσιάσουμε σύντομα στους δημότες του Δήμου Παρανεστίου και στην Περιφέρεια ώστε να τους πείσουμε. Η Περιφέρεια δεν ξέρει πολλά για το Παρανέστι».
Ο κ. Καγιάογλου εξηγεί ότι σήμερα πλέον «πολλά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, οι πηγές έχουν αναγνωριστεί και τα λουτρά στα Θερμιά ενδείκνυνται για διάφορες θεραπείες. Η έκταση ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου. Εμείς έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ώστε να κάνουμε έρευνα για πόσιμο νερό για να καλύπτει τις ανάγκες για περισσότερο κόσμο».
Επισημαίνει ότι όλο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) Ροδόπης της Περιφέρειας ΑΜΘ και ότι η Περιφέρεια προς το παρόν δεν έχει φέρει κάποια αντίρρηση.
Όπως λέει ο κ. Καγιάογλου, «με τα μονοπάτια, με τον πεζοπορικό τουρισμό, με τους μηχανόβιους που ανεβαίνουν στην περιοχή, με τους λάτρεις της φύσης, είναι ο μοναδικός τρόπος να δώσουμε ζωή στο Νομό Δράμας που έχει ανάγκη».
Και όπως σημειώνει, υπάρχει δρόμος που μπορεί να συνδέσει το Παρανέστι με το Σιδηρόνερο. Αν και είναι κακός, μπορεί όμως να αναβαθμιστεί, καθώς το θέλει και ο Δήμος Δράμας.