Στην κορυφή του κόσμου
στο Έβερεστ στα 8.848 μ.
ο Δραμινός Μάριος Γιαννάκου
ΤΟ ΠΡΩΙ της Παρασκευής 19 Μαΐου, έφτασε τελικά στην κορυφή του κόσμου στο Έβερεστ, τα 8.848 μέτρα, ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων, Μάριος Γιαννάκου, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή «Eco Everest Expedition 2023».
Πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή, η οποία ξεκίνησε με την παραπάνω ομάδα στις αρχές Απριλίου και αισίως μέχρι στιγμής, έφτασε στο υψηλότερο σημείο. Και τα κατάφεραν, φτάνοντας στις 06.10 το πρωί τοπική ώρα στην κορυφή. Πάτησαν στην κορυφή του κόσμου!
Η ομάδα ξεκίνησε τη διαδρομή της ανάβασης από το απόγευμα της Πέμπτης 17 Μαΐου στο Camp 4 στα 8.000 μέτρα, και σκαρφάλωσαν στα συν 800 μέτρα. Η τελική διαδρομή τους πήρε περίπου 12 ώρες, μέσα στο κρύο, στο χιόνι και τον πάγο με θερμοκρασίες -45°C.
Το κρύο, το υψόμετρο και ο αέρας τους εξάντλησε κυριολεκτικά, ενώ μάλιστα είχε χαθεί και η επαφή με το δορυφορικό τηλέφωνο για αρκετές ώρες.
Όλα καλά ως εδώ, παρ’ όλα αυτά η αποστολή δεν έφτασε στο τέλος της. Τώρα άρχισε ήδη η διαδρομή της επιστροφής. Και όπως αναφέρουν στελέχη της ομάδας, χρειάζεται συγκέντρωση, επαγρύπνηση και ασφάλεια για να κατέβουν.
Η ελληνική σημαία στην ψηλότερη κορυφή
Ο Μάριος Γιαννάκου, είναι ο μοναδικός Έλληνας που συμμετέχει σ’ αυτή την ομάδα μαζί με άλλους αθλητές απ’ όλο τον κόσμο.
Πρόκειται για μια αποστολή, η οποία έχει και «πράσινο χαρακτήρα». Που σημαίνει ότι, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που καταθέτουν οι ίδιοι, πηγαίνει με σκοπό να γίνει διαχείριση σκουπιδιών σε δεύτερη φάση στην περιοχή του Έβερεστ. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν μαζευτεί περίπου 10 τόνοι σκουπιδιών.
Είναι γνωστό σε όλους, ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Μάλιστα, λίγο καιρό πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα ο Μάριος Γιαννάκου, είχε συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος του δώρισε τα λάβαρα του ΓΕΕΘΑ και της ΔΕΠ, τα οποία θα καρφώσει μαζί με την ελληνική σημαία στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.
Ο Μάριος Γιαννάκου, υπηρέτησε ως καταδρομέας στον Ελληνικό Στρατό και κάποια στιγμή μετά τη θητεία του, ξεκίνησε δρόμους αντοχής και υπεραποστάσεων.
Στο ενεργητικό του, έχει να δείξει μεγάλα κατορθώματα, όπως το ότι έχει διασχίσει 500 χιλιόμετρα στον Αρκτικό Κύκλο, μια διαδρομή με απίστευτο ψύχος, ενώ επίσης έχει διασχίσει και την έρημο Αλ Μαρμούρ στο Ντουμπάι, όπου έγινε και κάτοχος ηλικιακού ρεκόρ, όπως και στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής στην Κόστα Ρίκα και αλλού.
Μην ξεχνάμε, ότι ο Μάριος Γιαννάκου είναι ο άνθρωπος που κουβάλησε στην πλάτη του τη Δραμινή Ελευθερία, άτομο με ειδικές ανάγκες, καταφέρνοντας να ανέβει μαζί της στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 2.918 μέτρων. Για την προσπάθειά του αυτή μάλιστα, συναντήθηκε αργότερα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τους συνεχάρη για την απίστευτη προσπάθειά τους.