Home > Πρώτο Θέμα > Στην παγκόσμια λίστα επιστημόνων του 2% δύο Δραμινοί επιστήμονες για τις έρευνές τους Ο Αλέξανδρος Νικήτας και ο Γεώργιος Κύζας μιλάνε στον “Πρωινό Τύπο”

Στην παγκόσμια λίστα επιστημόνων του 2% δύο Δραμινοί επιστήμονες για τις έρευνές τους Ο Αλέξανδρος Νικήτας και ο Γεώργιος Κύζας μιλάνε στον “Πρωινό Τύπο”

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Στην παγκόσμια λίστα επιστημόνων

του 2% δύο Δραμινοί επιστήμονες

για τις έρευνές τους

Ο Αλέξανδρος Νικήτας και ο Γεώργιος Κύζας μιλάνε στον “Πρωινό Τύπο”

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια φορά και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δύο Δραμινοί επιστήμονες, βρίσκονται στην παγκόσμια λίστα του 2% των επιστημόνων, που δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο του Stanford.

Πρόκειται για μια λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται  επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο και εντάσσονται στη λίστα του 2%, καθώς έχουν δημοσιεύσεις σε επιστημονική περιοδικά και έχουν τις περισσότερες αναφορές από άλλες εργασίες. Αυτό σημαίνει ότι, οι εργασίες τους χρησιμοποιούνται από πολλούς συναδέλφους επιστήμονες ανά τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία και οι έρευνες τις οποίες καταθέτουν, είναι έγκυρες και αξιόπιστες.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από τότε που η λίστα του Πανεπιστημίου του Stanford εκδόθηκε για πρώτη φορά, το 2021, δύο Δραμινοί επιστήμονες διαπρέπουν ανάμεσα στο 2% της παγκόσμιας κοινότητας των επιστημόνων.

Είναι ο κ. Αλέξανδρος Νικήτας στον τομέα των συγκοινωνιών και μεταφορών, και ο κ. Γεώργιος Κύζας, στον τομέα της χημείας και συγκεκριμένα για τις έρευνές του με το γραφένιο, υλικό το οποίο έχει εφαρμογές σε πάρα πολλά καθημερινά αντικείμενα και μηχανήματα.

Νικήτας: Μεταφορές και συγκοινωνίες

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Νικήτας, εκφράζει τη χαρά του, που για μια ακόμα χρονιά συμπεριλαμβάνεται στην έγκυρη λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες τους κόσμου για το 2022.

Ο κ. Νικήτας, κατατάσσεται στη λίστα αυτή, με το γνωστικό του αντικείμενο που δεν είναι άλλο από τις μεταφορές και τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό. Όπως μας εξηγεί, «με κατατάσσει στο 2% της λίστας και συγκεκριμένα στη θέση 55.632 ανάμεσα στους κορυφαίους 210.000 επιστήμονες του κόσμου. Πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στη λίστα αυτή, είμαι πολύ κοντά στο 0,5%!»

Τονίζει ιδιαίτερα ακόμα ο ίδιος, ότι, «αυτό έγινε με σκληρή δουλειά, εξαιρετικές συνεργασίες και πολύ ταλαντούχους και υπέροχους συνεργάτες και δείχνει μια σταθερότητα, μια συνέπεια και μια εγκαθίδρυση στην επιστημονική αριστεία. Και μάλιστα σε έναν τομέα όπως αυτό των μεταφορών και συγκοινωνιών, που είναι πολύ σημαντικός για τις βάσεις και τα θεμέλια κάθε κοινωνίας».

Ο κ. Νικήτας, είναι Καθηγητής στο Βιώσιμο Μέλλον των Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield (Huddersfield Business School).

Κύζας: Έρευνες για το γραφένιο

Μιλώντας στον «Π.Τ.», ο κ. Κύζας σημειώνει ότι βρίσκεται στην ίδια λίστα του 2% των επιστημόνων, όπου καταγράφεται «η επίδραση που έχουν οι επιστημονικές εργασίες των ερευνητών, σε όλη την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα».

Το θέμα με το οποίο ασχολείται ο κ. Κύζας, «είναι ως επί το πλείστον το γραφένιο, ένα νανοϋλικό». Ερωτώμενος σχετικά με το γραφένιο, σημειώνει ότι «η εξέλιξη είναι αλματώδης και μάλιστα από τότε που πρωτοανακαλύφθηκε – σχετικά πρόσφατα – έχουν γίνει αμέτρητες έρευνες που δείχνουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει το συγκεκριμένο νανοϋλικό και μάλιστα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Όπως είναι το περιβάλλον, η ηλεκτρονική, τηλέφωνα και τηλεπικοινωνίες, μέσα μαζικής μεταφοράς, αεροπλάνα και αλλού».

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «η δική μου έρευνα στοχεύει περισσότερο στη εφαρμογή συγκεκριμένου τύπου νανοϋλικού στο περιβάλλον» και αυτό βέβαια σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κ. Γεώργιος Κύζας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γραφενίου. Συγκαταλέγεται 9ος μεταξύ των 667 Ελλήνων επιστημόνων της λίστας Stanford. Το επιστημονικό του έργο έχει ευρεία αναγνώριση από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην παραγωγή νέων υλικών και χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ασχολήθηκε με τον λειτουργικό μετασχηματισμό του άνθρακα, μία εμβληματική εφαρμογή του οποίου είναι η παραγωγή γραφενίου από λιγνίτη.