Στην Προσοτσάνη Δράμας θα πραγματοποιηθεί
το 1ο Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού
«Τα πνευστά μουσικά όργανα του Πόντου – Η πολιτιστική κληρονομιά της Νικόπολης»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ πραγματοποιείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 21 και 22 Απριλίου, το 1ο Ποντιακό Πολιτιστικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα: «Τα πνευστά μουσικά όργανα του Πόντου – Η πολιτιστική κληρονομιά της Νικόπολης».
Το Συνέδριο, διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, το Δήμο Προσοτσάνης και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Προσοτσάνης.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος» κ. Παντελής Παπαδόπουλος, μας λέει ότι επιλέχθηκε το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των Ποντίων της Προσοτσάνης είναι από την περιοχή της Νικόπολης του Πόντου. «Επίσης, εκεί στη Νικόπολη, έπαιζαν τα διάφορα πνευστά όργανα, τα οποία είχαν οξύ ήχο σε αντίθεση με τη λύρα. Τα μεγάλη γλέντια σε εξωτερικούς χώρους γινόντουσαν κυρίως με τον δυνατό και οξύ ήχο των πνευστών οργάνων, ενώ η λύρα ήταν περισσότερο για κλειστούς χώρους καθώς είχε πιο ήπιο ήχο. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι τότε βέβαια δεν υπήρχαν μικροφωνικές».
Όπως λέει ο κ. Παντελής Παπαδόπουλος, «οι πρόγονοί μας έζησαν πολλά. Έζησαν μια δύσκολη πορεία από τον Πόντο μέχρι την Ελλάδα, είτε με τα πλοία στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, του Πειραιά και τελικά βρέθηκαν στον τόπο μας. Ο χώρος που εγκαταστάθηκαν τελικά, επίσης δύσκολο. Τελικά τα κατάφεραν. Έχτισαν τα σπίτια τους, πέρασαν από την Βουλγαροκρατούμενη περίοδο, έζησαν τον Εμφύλιο στην Ελλάδα. Τα κατάφεραν και σ’ εκείνο το κομμάτι. Αργότερα δημιούργησαν Συλλόγους και μπόρεσαν να αναδείξουν τον πολιτισμό τους».
Το πρόγραμμα του συνεδρίου
Σάββατο 21 Απριλίου
16.30 Προσέλευση Συνέδρων – εγγραφές.
17.00 Έναρξη – Χαιρετισμοί.
17.15 Παρουσίαση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών – Γάππας Ι. Χαράλαμπος – Έδρα Ποντιακών Σπουδών – Msc Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας ΑΠΘ.
17.30 Ο ζουρνάς (οξύαυλος) παρά τοις ελλησιν του Πόντου – Πολατίδης Βασίλειος – Ερευνητής Ιστορίας και Λαογραφίας του Πόντου.
18.00 Το κλαρίνο στην ποντιακή μουσική. – Ασλιχανίδης Σαμουήλ. – Μουσικός.
18.30 Ακούγοντας τα πνευστά του Πόντου – Η περίπτωση του αγγείου – Σαρρής Χαρίδημος. Δρ. Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
19.00 Διάλειμμα.
19.30 Bagpipe (Tulum) of Black Sea Region Today – Onur Senturk. – Καθηγητής μουσικής.
20.00 Το αγγείον του Πόντου – Θέματα κατασκευής και τεχνικές παιξίματος. – Μαρμαρίδης Σεραφείμ. Καθηγητής μουσικής.
20.30 Συζήτηση.
21.00 Δεξίωση.
Κυριακή 22 Απριλίου
11.30 Προσέλευση συνέδρων.
12.00 Έναρξη – Χαιρετισμοί.
12.15 Αναδρομή στην Ιστορία της Νικόπολης του Πόντου – Γάππας Ι. Χαράλαμπος – Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.
12.50 Προσέγγιση του λαϊκού πολιτισμού των χωριών Λιτσάσα και Κείλικα Νικοπόλεως, μέσα από μαρτυρίες πρώτης και δεύτερης γενιάς προσφύγων στα Κασσιτερά Ν. Ροδόπης. – Νικολάου Στέλιος. – Δικηγόρος, ερευνητής, χοροδιδάσκαλος.
13.25 Οι ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου. – Διαμαντίδου Μαρία. Χοροδιδάσκαλος, ενδυματολόγος, ερευνήτρια Ποντιακού Πολιτισμού, Ιστορίας Τέχνης και Ενδυμασίας Universita di Parma.
14.00 Διάλειμμα.
14.30 Παναγία Σουμελά – Το Βάεμαν – ο Ναείχας… – Εκπαιδευτικοί και μαθητές. Από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης.
15.00 Αγγίζοντας τις ρίζες μας. – Βασιλειάδου Δέσποινα. Διευθύντρια Β΄ Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης.
15.00 Συζήτηση και στη συνέχεια λήξη.