Από τη Δημοτική Επιτροπή Δήμου Δράμας
Στην τελική ευθεία για το έργο της
αναβάθμισης του Δημοτικού Ωδείου
και του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΑ
Σύντομο ιστορικό του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΑ
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ η υπόθεση του έργου της αναβάθμισης του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΑ έχει καθυστερήσει αρκετά, εντούτοις φαίνεται ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να πάρει το δρόμο του.
Πρόκειται για ένα έργο, οι διαδικασίες του οποίου ξεκίνησαν ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σήμερα φτάσαμε επιτέλους ώστε να δοθεί η έγκριση της δημοπράτησής του από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Δράμας και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση.
Να σημειώσουμε αρχικά ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 764.243,00 ευρώ με τον ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πλέον, με την έγκριση των όρων δημοπράτησης του έργου, σύντομα θα δούμε την προκήρυξη να δημοσιεύεται ώστε να προχωρήσουμε στην ανάδειξη του αναδόχου το επόμενο διάστημα.
Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού για την αντικατάσταση των υφιστάμενων ηχητικών και φωτιστικών συστημάτων, των δαπέδων και των καθισμάτων του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου Ολύμπια Δράμας, καθώς και τις υπηρεσίες τοποθέτησής τους.
Το έργο αφορά στην προμήθεια, μεταφορά και τοποθέτηση του ειδικού εξοπλισμού συστήματος προβολής εικόνας, κινηματογραφικού ήχου, προστασίας εξοπλισμού, φωτισμού και ήχου στο ωδείο και στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ.
Επίσης, προμήθεια και αντικατάσταση 133 νέων καθισμάτων με αναλόγιο για το Δημοτικό Ωδείο, 138 καθισμάτων χωρίς αναλόγιο και 24 τερματικών μπράτσων και αντικατάσταση των υφιστάμενων και για τον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ, προμήθεια και εγκατάσταση 275 νέων καθισμάτων και 22 τερματικών μπράτσων με αντικατάσταση των υφιστάμενων.
Επίσης, για το Δημοτικό Ωδείο, θα γίνει εγκατάσταση LVT δαπέδου στο αμφιθέατρο και για τον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ προμήθεια για την εφαρμογή 300 m2 ομοιογενούς δαπέδου βινυλικού PVC. Το δάπεδο θα είναι πάχους 2,00mm, βαριάς επαγγελματικής χρήσης, υψηλής αντοχής και θα αποτελείται από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.
Στο πλαίσιο των παραπάνω εργασιών περιλαμβάνεται και η αποξήλωση του υφιστάμενου εξοπλισμού, καθισμάτων και δαπέδων με μέριμνα και δαπάνες του αναδόχου ο οποίος θα διαθέσει και όλα τα τυχόν απαιτούμενα για την εργασία τεχνικά μέσα και εργαλεία. Η αποκομιδή και μεταφορά των παλαιών υλικών θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα, δαπάνες και μέσα του αναδόχου σε χώρο που θα υποδείξει η αναθέτουσα αρχή ο οποίος θα βρίσκεται σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων από το σημείο αποξήλωσης.
Επίσης, το έργο περιλαμβάνει πλήρη αλλαγή συστημάτων εξαερισμού, καθώς και προμήθεια μουσικών οργάνων, και μουσικού εξοπλισμού για τις ανάγκες διδασκαλίας και εκδηλώσεων του Ωδείου και άλλα.
Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας
Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας, ιδρύθηκε το 1993 με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού από τον τότε δήμαρχο Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζίμα. Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας στεγάζεται από το 1999 στο ιδιόκτητο ειδικών προδιαγραφών και απαιτήσεων κτήριο που βρίσκεται επί της οδού Βεργίνας 218α (πρώην Ρούσβελτ).
Λειτουργούν δεκαέξι αίθουσες με ειδική μόνωση και ειδικά εξοπλισμένες για τη διδασκαλία των μουσικών μαθημάτων (ομαδικών και ατομικών), δύο αμφιθέατρα συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων χωρητικότητας 300 και 100 θέσεων αντίστοιχα, κυλικείο, χώρος αναμονής και άλλοι βοηθητικοί χώροι.
Στο Ωδείο λειτουργούν 16 αίθουσες για τη διδασκαλία των μουσικών μαθημάτων, 2 αμφιθέατρα συναυλιών και εκδηλώσεων 300 και 100 θέσεων αντίστοιχα. Το Ωδείο συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης με την παιδαγωγική του προσφορά, αλλά και με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κυρίως στη μεγάλη αμφιθεατρική. Στην τελευταία πραγματοποιούνται ετησίως επιστημονικά και ιατρικά συνέδρια, θεατρικές και παιδικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικά αφιερώματα και κάθε είδους πολιτιστική δράση της πόλης. Το 2ο 10ήμερο κάθε Σεπτέμβρη η αίθουσα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ΦΤΜΜ), στις τελετές έναρξης-λήξης και στην προβολή ταινιών. Αποτελεί τον κατ’ εξοχήν χώρο πολιτιστικής δράσης και ανάπτυξης της περιοχής της Δράμας και του Νομού. Ο ενεργός του ρόλος και η ποιότητα των ποικίλων εκδηλώσεών του, τον αναδεικνύει σε μια από τις πλέον σημαντικές εστίες πολιτισμού. Φυσικά και ως χώρος διεξαγωγής του ΦΤΜΜ, καθίσταται πολύ σημαντικός για τα πολιτιστικά δρώμενα της ΑΜΘ, αλλά και όλης της Ελλάδας.
Κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΑ
Ο κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΑ, είναι ο πρώτος κινηματογράφος που χτίστηκε στην πόλη στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980 λειτουργούσε ως κινηματογράφος οπότε και σταμάτησε και είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί.
Το 1991, ο Δήμος της Δράμας αγόρασε το ακίνητο από την Ισραηλιτική Κοινότητα Δράμας, στην οποία ανήκε, και ενέταξε το πρόγραμμα αποκατάστασης του κτιρίου στο B΄ ΚΠΣ. Με κόστος περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, η ανάπλαση του κτιρίου ήταν ριζική. Το εσωτερικό του κτιρίου ανακατασκευάστηκε με σκοπό να λειτουργεί ως κινηματογραφική αίθουσα αλλά και ως θεατρική σκηνή.
Όπως αναφέρεται σε ένα ιστορικό που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» από τον Νίκο Βατόπουλο το 2002 «Το κτίριο χτίστηκε από την ανθούσα, τότε, εβραϊκή κοινότητα, που, όπως σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, είχε ισχυρή παρουσία. H αρχιτεκτονική του κτιρίου φανερώνει τις επιρροές από τη σχολή της Βιέννης, με απαλές αλλά έκδηλες τις αναφορές στο Jugendstil, την αυστριακή αρ νουβό. Άλλωστε, οι πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις των Εβραίων των Βαλκανίων με την Κεντρική Ευρώπη ήταν πάντα στενές. Παρατηρεί, όμως, κανείς και την επιρροή του όψιμου κλασικισμού που αποτυπώνεται στις παραστάδες κατά μήκος της πρόσοψης του κτιρίου.
Τα «Ολύμπια» με την επανένταξή τους στη ζωή της Δράμας μας θυμίζουν την άνθηση του αστικού πολιτισμού σε όλα τα κέντρα της Μακεδονίας και της Θράκης στην περίοδο του μεσοπολέμου. H Δράμα, όπως και οι γειτονικές πόλεις των Σερρών, της Καβάλας και της Ξάνθης, γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη την περίοδο 1910-1940, με συγκέντρωση πλουσίων αστών, Ορθόδοξων Χριστιανών και Εβραίων. Σε όλες αυτές τις πόλεις, η συμμετοχή της εβραϊκής κοινότητας στην οικονομική και πολιτιστική ζωή ήταν σημαντική και σήμερα, με την κατεδάφιση ή την καταστροφή πολλών μνημείων (ιδιωτικών και κοινοτικών κτιρίων, συναγωγών και νεκροταφείων) τα λίγα εβραϊκά κατάλοιπα έχουν μία διπλή αφηγηματική δύναμη».