Στις 22 Απριλίου η Ολυμπιακή
Φλόγα διασχίζει την ΑΜΘ
Τις λεπτομέρειες για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία «Παρίσι 2024» που θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 26 Απριλίου 2024, παρουσίασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε εκδήλωση στην έδρα της.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης, πρώτος Λαμπαδηδρόμος θα είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος, ενώ την Φλόγα θα μεταφέρει τελευταία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών με αρχηγό τον ασημένιο ολυμπιονίκη του Τόκιο 2020, Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος θα την παραδώσει στον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο για να την μεταλαμπαδεύσει στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».
Η Αφή της Φλόγας θα γίνει στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και θα ξεκινήσει ένα ταξίδι έντεκα ημερών. Περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, διανύοντας πάνω από 5000 χιλιόμετρα σε 41 Δήμους και καταλήγοντας στις 26 Απριλίου 2024, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι Αγώνες.
Η Ολυμπιακή Φλόγα στη Δράμα το 2017 πρίν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Νότιο Κορέα
Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στην Θεσσαλονίκη, ενώ την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη, θα περάσει από τους Φιλίππους Καβάλας και θα κατευθυνθεί στην Καβάλα. Η Φλόγα, στη συνέχεια θα πάει στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και θα διανυκτερεύσει στην Αλεξανδρούπολη.
Την επόμενη ημέρα, θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη, στην Βέροια με ενδιάμεση στάση την Ελευθερούπολη.
Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί σε τέσσερις βασικές φιλοδοξίες:
Να περιηγηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνδέοντας τα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της χώρας, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο.
Να προβάλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους μας, αναδεικνύοντας τους θησαυρούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας (Αρχαία Ήλιδα, Μυκήνες, Κνωσσός, Δελφοί, Αρχαίοι Φίλιπποι, Βεργίνα, Σούνιο, Ακρόπολη).
Να προβάλει τα εμβληματικά τοπία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας (Μεθώνη, Ναύπλιο, Σαντορίνη, Μετέωρα).
Να τονίσει τους προαιώνιους δεσμούς φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας. Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, το Μεσολόγγι ως αναφορά στο Έργο του Eugène Delacroix, Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου και η Πύλος για την περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι και πάλι έτοιμη να φέρει εις πέρας με επιτυχία αυτήν τη σημαντική αποστολή. Προβάλλουμε έτσι τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην πατρίδα μας και εμείς, οι νεότεροι Έλληνες, παραμένουμε άξιοι θεματοφύλακες της βαριάς αυτής κληρονομιάς».
Για την ύψιστη τιμή που του έγινε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ο Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το γεγονός ότι θα είμαι πρώτος Λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Είμαι μεγάλη τιμή τόσο για μένα προσωπικά όσο και για την ελληνική κωπηλασία και ανυπομονώ να έρθει αυτή η ώρα».