Αναγκαιότητα άμεσης κάλυψης της θέσης
Στις 22 Ιανουαρίου αποφασίζει
ο Άρειος Πάγος για την τρίτη
θέση εισαγγελέως στη Δράμα
► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος
► Ομαλή η μετάβαση των συγχώνευσης του Ειρηνοδικείου με το Πρωτοδικείο στη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ της πλήρωσης της τρίτης θέσης εισαγγελέως βρίσκεται η Δράμα, καθώς όπως είναι γνωστό, μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα αποφασιστεί το όνομα του εισαγγελέα που θα αναλάβει.
Αναλυτικότερα και όπως είναι γνωστό, αυτή την ώρα η Δράμα έχει δύο μόνιμες θέσεις εισαγγελέων, ενώ αιτήθηκε και μία τρίτη, καθώς είναι αναγκαία από τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης και μετά.
Πλέον, η λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας, και αυτή την ώρα φιλοξενεί 400 κρατούμενους.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2024, δημοσιεύτηκε και επίσημα στο ΦΕΚ η θεσμοθέτηση της τρίτης θέσης εισαγγελέα από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη, δικαιώνοντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της Δράμας.
Στις 22 Ιανουαρίου η απόφαση
Πλέον, όπως ενημερώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Τάσος Πούλιος, στις 22 Ιανουαρίου συνεδριάζει το αρμόδιο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, για να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τη θέση αυτή.
Όπως σημείωσε «η θέση πλέον υπάρχει, έχει θεσμοθετηθεί και ο Άρειος Πάγος αποφασίζει ποιος θα την αναλάβει από τους ήδη εν ενεργεία εισαγγελείς».
Διευκρινίζει μάλιστα ο κ. Πούλιος, ότι, «το πρόβλημα είναι εάν η υλοποίηση της τοποθέτησης του τρίτου εισαγγελέα, γίνει μέσα σ’ αυτή τη δικαστική χρονιά (σ.σ. 2024 – 2025) μέχρι τον Ιούνιο ή θα πάει από την επόμενη. Όπως είναι γνωστό, το δικαστικό έτος αρχίζει τον Σεπτέμβριο. Αν αναλάβει από την επόμενη δικαστική χρονιά, αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα».
Ερωτώμενος αν όντως υπάρχει ή όχι η δυνατότητα ο νέος εισαγγελέας να αναλάβει στη μέση της δικαστικής χρονιάς, σημείωσε ότι, «σαφώς και υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και γι’ αυτό το λόγο πιέζουμε ώστε να μην ανακοινώσουν μόνο το όνομα, αλλά να πουν ότι η τοποθέτησή του θα υλοποιηθεί».
Όπως εξηγεί, «το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου μπορεί να αποφασίσει άμεσα και την υλοποίηση της απόφασής του, όμως βέβαια στη συνέχεια μπορούμε κι εμείς να πιέσουμε ώστε καλυφθεί άμεσα η θέση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τρίτη θέση εισαγγελέως στη Δράμα θα καλύψει ζητήματα που αφορούν στους κρατούμενους του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νικηφόρου, γι’ αυτό το θέμα επείγει.
Σήμερα, στις Φυλακές βρίσκονται 400 κρατούμενοι, ενώ μόλις ολοκληρωθούν και ορισμένα έργα που γίνονται σε κάποιες πτέρυγες, η δύναμη αυτή θα ανέλθει στα 600 άτομα τουλάχιστον.
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η Δικαιοσύνη στη Δράμα
Ρωτήθηκε επίσης ο κ. Πούλιος, σε ποια κατάσταση είναι η λειτουργία της Δικαιοσύνης στη Δράμα, μετά από την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, σχετικά με την κατάργηση των Ειρηνοδικών και τη συγχώνευσή τους στα Πρωτοδικεία.
Από το νέο δικαστικό έτος τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταργήθηκαν άμεσα τα Ειρηνοδικεία και συγχωνεύτηκαν στα Πρωτοδικεία, όπως και στη Δράμα. Στο Νομό μας όμως, είχαμε μόνο το Ειρηνοδικείο Δράμας, ενώ τα Ειρηνοδικεία Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου είχαν ήδη καταργηθεί από το 2014.
Όπως εξηγεί ο κ. Πούλιος, «στη Δράμα ο νέος δικαστικός χάρτης δεν άλλαξε και πολλά πράγματα, γιατί τα περιφερειακά Ειρηνοδικεία είχαν ήδη καταργηθεί από το 2014 με τα μνημόνια. Το σοβαρό πρόβλημα που έχουνε όμως άλλα μέρη της Ελλάδας, είναι ότι τα Ειρηνοδικεία που διατηρήθηκαν όπως αυτό του Ροδολίβους, έγινε περιφερειακό Πρωτοδικείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μπλέξιμο στις αρμοδιότητες – γιατί έχει και στις Σέρρες Πρωτοδικείο».
Παραμένοντας στη Δράμα, σημειώνει ο ίδιος ότι, «από μια άποψη καλύτερα που είχαν καταργηθεί το 2014 τα δύο Ειρηνοδικεία, τώρα δεν έχουμε μεγάλα τεχνικά προβλήματα. Είχαμε ένα ζήτημα όσον αφορά στις αρμοδιότητες. Επειδή αυτό έγινε σε μια νύχτα, ξαφνικά συγχωνεύτηκαν αρμοδιότητες και οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου έγιναν υπάλληλοι Πρωτοδικείου και εδώ υπήρξαν κάποια προβλήματα. Πρόβλημα υπήρξε επίσης στο ότι η Δράμα συν το 90% της Περιφέρειας δεν έχει ηλεκτρονικές βάσεις και όλα είναι χειρόγραφα και αποθηκευμένα σε υπολογιστές στην καλύτερη περίπτωση, οπότε έπρεπε να γίνει πολλή χειρόγραφη δουλειά και αντιμετωπίστηκαν».