Στις 30 Απριλίου η 22η Γιορτή Σπόρων
στο Πελίτι στο Παρανέστι Δράμας
ΑΝ ΚΑΙ πέρασε ένα μεγάλο διάστημα δίχως τη διοργάνωση της ετήσιας μεγάλης Γιορτής Σπόρων που διοργανώνει το Πελίτι εξαιτίας της πανδημίας, η φετινή διοργάνωση αναμένεται να δώσει μεγάλη χαρά στους ενδιαφερόμενους.
Όπως ανακοίνωσε η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, η Γιορτή Σπόρων φέτος θα διοργανωθεί το Σάββατο 30 Απριλίου από τις 10 πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.
Πρόκειται για την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και για τα 27 χρόνια Πελίτι (1995-2022).
Η διανομή παραδοσιακών σπόρων θα γίνει από τις 11:00 π.μ -14:00 μ. μ.
Υποστηρίζεται από γυναίκες και άντρες απ’ όλο τον κόσμο που είναι ενθουσιασμένοι με τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.
Την εκδήλωση στηρίζουν ο Δήμος Παρανεστίου, το Κ.Π.Ε. Παρανεστίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Βροντούς Σερρών, η Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων, το Κίνημα Navdanya από την Ινδία, η Ένωση Κυπρίων Αγροτών και άλλες οργανώσεις από όλο τον κόσμο.
Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από αυτή τη γιορτή εμπνευστήκαν οι αντίστοιχες γιορτές σπόρων στην Ελλάδα στη Βουλγαρία στην Κύπρο και αλλού.
Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι η πρώτη δημόσια γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών που έγινε στη χώρα μας και στην Ευρώπη το 1999 και συνεχίζει ως σήμερα. Το 2013 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι χαρακτηρίστηκε από την οργάνωση www.seedsavers.net από την Αυστραλία ως «η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως».
Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων είναι μια Διεθνής Συνάντηση με θέμα τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων που δυναμώνει τα θετικά οράματα για τον πλανήτη.
Ως σήμερα έχουν οργανωθεί τρεις Ολυμπιακές Γιορτές Σπόρων, 2017, 2018, 2019, οργανώθηκαν από το Πελίτι, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, με χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και απ όλο τον κόσμο. Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές των σπόρων και της τροφής, επιστήμονες κ.λ.π από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία, κ.α.