Ετοιμάζουν συνάντηση με το νέο περιφερειάρχη ΑΜΘ
Στις 30 Νοεμβρίου απολύονται
και οι τελευταίοι εργαζόμενοι
της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας
Μιλάει στον «Π.Τ.» η εκπρόσωπος των εργαζομένων κα. Πίτσα Δρανόβαλη
Του Θανάση Πολυμένη
ΩΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ εν αιθρία είχε πέσει στις αρχές του 2023, το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας, ή σωστότερα της Olympus Bank, μετά τη συνένωση με την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου.
Μέσα σε μια νύχτα και μάλιστα Σαββατοκύριακο, χωρίς οι 42 συνολικά εργαζόμενοι να γνωρίζουν τίποτα απολύτως, η κεντρική διοίκηση της Olympus Bank από την Αθήνα, ανακοίνωσε ότι κλείνει και ότι θα μετέφερε όλα τα οικονομικά της στοιχεία στην Εθνική Τράπεζα. (Από τους εργαζόμενους οι 14 από το κατάστημα της Δράμας, 2 στο κατάστημα Αγίου Αθανασίου Δράμας και 24 από την Αλεξανδρούπολη).
Ακολούθησαν κάποιες συναντήσεις με πολιτικά και αιρετά πρόσωπα, κυβερνητικούς παράγοντες, υπήρξαν κάποιες υποσχέσεις, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα.
Οριστικό τέλος στις 30 Νοεμβρίου
Αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλιο, η Olympus Bank άρχισε να απολύει 6 άτομα κάθε μήνα, με τους τελευταίους να απολύονται πλέον την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και από 1 Δεκεμβρίου να βρίσκονται στην ανεργία.
Στα πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με εκπρόσωπο των εργαζομένων, την κα. Πίτσα Δρανόβαλη, οι οποία επισημαίνει αρχικά ότι «οι απολύσεις γίνονται τμηματικά, καθώς υπόκειται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς ανάλογα με τους εργαζόμενους αποδεσμεύεται και το προσωπικό, απολύοντας έξι άτομα κάθε μήνα, ξεκινώντας από τον περασμένο Ιούλιο».
Ερωτώμενη σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η υπόθεση αυτή και αν μέχρι σήμερα έχει γίνει κάτι, η ίδια σημειώνει «έχουμε βιώσει έναν κυβερνητικό εμπαιγμό. Θεωρούμε ότι όλοι μας έχουν κοροϊδέψει. Δεν μας άφηναν να δώσουμε έμφαση στο θέμα, μας έλεγαν να περιμένουμε. Η τελευταία ενημέρωση ήταν ότι ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας είχε κάνει κάποιες συναντήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε τίποτα και από εκεί. Αναλωθήκαμε στο ότι έδωσαν τα βιογραφικά μας στην Εθνική Τράπεζα και ότι αυτοί θα μας καλούσαν ανάλογα με το πόσα άτομα θα χρειάζονται. Τελικά η Εθνική Τράπεζα δεν ήρθε σε επαφή με κανέναν, δεν έχει γίνει τίποτα».
Όπως η ίδια σημειώνει και απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, εξηγεί ότι οι τελευταίοι εναπομείναντες συμμετείχαν μέχρι σήμερα σε διάφορες εργασίες εκκαθάρισης και πληρωνόντουσαν κανονικά.
Συνάντηση με το νέο περιφερειάρχη
Ερωτώμενη για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, η κα. Δρανόβαλη εξηγεί: «Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μια συνάντηση με το νέο περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδη επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε επίπεδο Περιφέρειας και επειδή μιλάμε για 40 άτομα καταρτισμένο προσωπικό που έχει τόσο καταρτισμένες γνώσεις σε πολλά επίπεδα αλλά είναι και πανεπιστημιακού επιπέδου, θεωρούμε ότι θα ήταν σκόπιμο να βγει ένα πρόγραμμα με 8 συν 8 μήνες μέσω της ΔΥΠΑ.
Οι προσπάθειές μας τώρα θα στραφούν προς τα εκεί αν και εκεί δεν έχουμε και πολλές ελπίδες. Η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία λένε».
Συμπληρώνει ακόμα η ίδια, ότι είναι η μοναδική συνεταιριστική τράπεζα, της οποίας το προσωπικό δεν έχει ακολουθήσει την πορεία της εκκαθάρισης. «Δηλαδή, δεν μας πήρε η Εθνική Τράπεζα όπως σε άλλες περιπτώσεις εκκαθάρισης τραπεζών. Όλοι οι συνάδελφοι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όλοι έχουν απορροφηθεί.
Και αυτό θεωρούμε ότι επειδή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πίεση ήδη στους συναδέλφους των Τραπεζών για αποχωρήσεις, πέσαμε και σ’ αυτή την συγκυρία. Βέβαια θα μπορούσε να γίνει κάτι να μας απορροφήσουν με κάποιο καθεστώς σε κάποια τράπεζα, αλλά δεν έγινε ούτε καν αυτό».
Σημειώνει ακόμα η ίδια, ότι, «δεν θα αφήσουμε τις προσπάθειές μας, παρ’ όλα αυτά δυστυχώς δεν έχουμε και πολλές ελπίδες και όσο περνάει ο καιρός εξανεμίζονται ακόμα περισσότερο για το αν μπορεί να γίνει κάτι. Κάναμε προσπάθειες και με τους Συλλόγους της Εθνικής, με την ΟΤΟΕ που έχει βγάλει κάποιες ανακοινώσεις, ούτε όμως και από εκεί υπήρξε κάποια θετική ανταπόκριση στα αιτήματά της».