Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
Στο 5ο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας
η υφυπουργός Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη
Σ. Ζαχαράκη: «Είμαστε εδώ για να πούμε όλοι, ένα μεγάλο όχι στη βία, στο φόβο, και σε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ανασφαλείς»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Στις εκδηλώσεις τις τρίτης και τελευταίας ημέρας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του 5ου Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας, που πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί, στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, παραβρέθηκε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Σοφία Ζαχαράκη.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, αρχικά τον λόγο πήρε, ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής, ο οποίος ευχαρίστησε την υφυπουργό για την ανταπόκρισή της, σε άλλη μια εκδήλωση του Σχολείου. Παράλληλα, ο κ. Σαλπιγκτής αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, όπου όπως επεσήμανε μέσα από τις δράσεις του σχολείου οι μαθητές βιωματικά γνωρίζουν την διαφορετικότητα του ενός με τον άλλο.
Ακολούθως, τον λόγο πήρε η υφυπουργός κα. Ζαχαράκη, η οποία μιλώντας στους μαθητές υποστήριξε ότι θα πρέπει να αφήνουν πίσω τους οτιδήποτε τους κάνει να αισθάνονται ανασφάλεια και παράλληλα πώς να μάθουν να αγαπούν τους συμμαθητές τους, καθώς όλοι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους.
«Θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα σε οτιδήποτε μας φοβίζει και σε οτιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε στο σχολείο λίγο ανασφαλείς. Θέλουμε να είμαστε δυνατές και δυνατοί. Το σχολείο, είναι ένας χώρος που μαθαίνουμε, είναι ένας χώρος που γινόμαστε μια οικογένεια. Τα παιδιά τα οποία είναι οι διπλανοί σας στο σχολείο, θα είναι οι κολλητές και οι κολλητοί σας, για όλα τα χρόνια και αυτό πρέπει να κρατάτε στο μυαλό σας.
Ακόμα και αν κάτι σας στεναχωρεί, ακόμα κι αν μαλώσετε μια ημέρα με την καλύτερή σας φίλη, ακόμα κι αν ένα παιδάκι στο σχολείο σας φαίνεται διαφορετικό από εσάς, μιλάει διαφορετικά, τρέχει λίγο πιο αργά ή λίγο πιο γρήγορα, μπορεί να μαθαίνει τα πράγματα διαφορετικά από εσάς, μπορεί να έχει διαφορετικά μαλλιά, μπορεί να έχει λίγα περισσότερα κιλά, είναι ακριβώς το ίδιο με εσάς˙ είναι πιθανότατα οι καλύτεροι φίλοι μας στο μέλλον».
Συνεχίζοντας την ομιλίας της προς τους παρευρισκόμενους μαθητές, η κα. Ζαχαράκη υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Είμαστε εδώ για να πούμε όλοι, ένα μεγάλο όχι στη βία, στο φόβο, και σε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ανασφαλείς».
Μάλιστα, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που επισκέπτεται την πόλη μας η κα. Ζαχαράκη, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Η προηγούμενη επίσκεψή της, ήταν στις 8 Νοεμβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής του βραβείου Γκίνες για το ομαδικό παιχνίδι «Γκρινιάρης», στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης, ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη σχολική κοινότητα η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας, ενώ στη συνέχεια ανέγνωσε το ψήφισμα που του είχαν παραδώσει πέρυσι οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.
«Εμείς οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, καταδικάζουμε κάθε μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας που ασκείται από άτομο σε άτομο, και καλούμε την επίσημη πολιτεία, να λαμβάνει τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά και κοινωνικά μέτρα για την προστασία των παιδιών» (Δράμα, 6 Μαρτίου 2019). Όπως ανέφερε στη συνέχεια, ο κ. Σαλπιγγίδης, η επίσημη πολιτεία με την παρουσία της στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, ανταποκρίνεται, τόσο στο ψήφισμα των μαθητών, όσο και στα μέτρα τα οποία έχουν προταθεί και θα ψηφιστούν για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.
Τέλος, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Σπύρος Κιουλάνης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ως εκπαιδευτική κοινότητα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, νιώθει ιδιαίτερη χαρά και πολύ μεγάλη τιμή, με την επίσκεψη της υφυπουργού κα. Ζαχαράκη. Παράλληλα, ο κ. Κιουλάνης, συνεχάρη τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αποτελούν παράδειγμα με τις δράσεις τους για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της χθεσινής ημέρας, οι μαθητές του 1ου και του 7ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας τραγούδησαν τραγούδια, και στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε βιωματική δραστηριότητα από ομάδα επιστημόνων της Ένωσης Κυριών Δράμας, με το «Mobile school».
Στη συνέχεια, ακολούθησε συγγραφή και επίδοση ψηφισμάτων από τους μεγαλύτερους μαθητές του Σχολείου προς την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Σοφία Ζαχαράκη, αναφορικά με την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων του παιδιού.
Ακολούθως, έγινε παρουσίαση ενός βιωματικού θεατρικού παιχνιδιού από το σύνολο των μαθητών του σχολείου με τίτλο: «Πες μου μια συγγνώμη για να αλλάξω γνώμη».
Αξίζει να σημειώσουμε μάλιστα, ότι το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε μουσικά από μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Δράμας, μέσω της Ιδιωτικής Σχολής Modern Music Academy, υπό την καθοδήγηση του μουσικού τους, κ. Μάρκου Φαϊτά.
Στις εκδηλώσεις, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ., κ. Κ. Μπλούχος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γ. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Δράμας, κ. Χρ. Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο τέως βουλευτής Δράμας της Ν.Δ., κ. Δ. Κυριαζίδης, η αντιδήμαρχος Αθλητισμού του δήμου Δράμας, κα. Αν. Τόλιου, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δράμας, κα. Ευ. Αθανασιάδου, η συντονίστρια κα. Κική Χαραλαμπίδου, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ.ΚΕ.Σ. ΑΜΘ., Δρ. Κατερίνα Σαραφίδου, η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας, κα. Αλ. Τσιαμούρα, ο διευθυντής της Α’βαθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Ανδρ. Σαλπιγγίδης, ο διευθυντής της Β’θμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Σπ. Κιουλάνης κ.α.