Δηλώσεις του προέδρου Ζυθεστιατόρων Δράμας κ. Τοπαλίδη στον «Π.Τ.»
Στο 50% έχει μειωθεί ο τζίρος
των καταστημάτων εστίασης
► Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης την Τρίτη 16 Νοεμβρίου
► Τοπαλίδης: Είμαστε υπέρ της υγειονομικής φροντίδας, αλλά κατά των παράλογων μέτρων
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ των καταστημάτων εστίασης σε όλη τη χώρα, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), για την επόμενη Τρίτη 16 Νοεμβρίου.
Οι εστιάτορες αλλά και τα συναφή επαγγέλματα, όπως καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και άλλοι, διαμαρτύρονται για τα άκρως αυστηρά μέτρα, καθώς η εφαρμογή τους έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την πελατεία τους. Πράγμα που σημαίνει άμεση μείωση του τζίρου τους, δύσκολη αντιμετώπιση των υποχρεώσεών τους, καθώς και τη μείωση των ωρών εργασίας και εσόδων του προσωπικού τους, το οποίο αναγκάζεται πλέον να εργάζεται μόνο Σαββατοκύριακο και όχι καθημερινά.
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Δράμα αλλά και για τις κινητοποιήσεις στις 16 Νοεμβρίου, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο», ο νέος πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας κ. Ανέστης Τοπαλίδης.
Όπως διευκρινίζει εξ αρχής ο ίδιος, οι εστιάτορες της Δράμας θα συμμετέχουν στην πανελλαδική διαμαρτυρία, καθώς πλέον η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι η καλύτερη δυνατή.
«Στη διαμαρτυρία θα συμμετάσχουμε τα εστιατόρια, τα καφέ, τα κέντρα διασκέδασης, ενώ κάνουμε μια προσπάθεια να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία μας και το λιανεμπόριο, τα ΤΑΞΙ και άλλοι», τονίζει ο κ. Τοπαλίδης.
Ερωτώμενος αν είναι εφικτό να συμμετάσχουν όλοι μαζί στην πανελλαδική διαμαρτυρία, σημειώνει ότι «μπορεί να γίνει αυτό και ήδη τα σνακ μπαρ, συμφωνούν να παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι και νομίζω ότι θα επεκταθεί και για όλη την ημέρα. Επίσης, σε επαφές που είχα με το λιανεμπόριο, αρκετοί από το Δ.Σ. συμφωνούν να ανοίξουν μόνο το απόγευμα».
Πτώση του τζίρου στο 50%
Όπως λέει ο κ. Τοπαλίδης, «όλοι πιστεύουν και αφουγκράζονται, ότι πρόκειται για μια αλυσίδα, η οποία αργά ή γρήγορα χτυπάει την πόρτα όλων των επιχειρήσεων» ενώ σημειώνει ότι «υπάρχει μια πτώση με τους εσωτερικούς χώρους σχεδόν στο 50% του τζίρου και τώρα με τα rapid test τα οποία είναι υποχρεωτικά και στους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Αυτή η νομοθεσία με τα rapid test στους εξωτερικούς χώρους, γονατίζει τα καταστήματα. Εμείς αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να βάλουμε στους εξωτερικούς χώρους πελάτες ειδικά το βράδυ, θα πρέπει να το έχουμε κλεισμένο γύρω –γύρω στο 1,30 ύψος χωρίς σκέπαστρο. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χώρο 50 τ.μ. θα πρέπει να βάλουμε 6-7 μανιτάρια θέρμανσης. Δυστυχώς δεν βγαίνουν τα έξοδα και δεν μπορούμε να ζεστάνουμε το μαγαζί. Έχουν δεθεί τα χέρια μας, κυριολεκτικά».
Υπέρ των ελέγχων
Απαντώντας στην ερώτηση αν γίνονται έλεγχοι από κλιμάκια, ο κ. Τοπαλίδης σημειώνει ότι «γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι καθημερινά, πρωί, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ και μάλιστα έρχονται κλιμάκια και από άλλες πόλεις».
Όπως διευκρινίζει, «είμαστε υπέρ των ελέγχων, ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, αλλά είμαστε κατά αυτών των παράλογων μέτρων τα οποία έχουν παρθεί και έχουν γονατίσει την εστίαση. Δεν νοείται σε υπαίθριο εξωτερικό χώρο, με αποστάσεις δύο μέτρων σε κάθε τραπέζι, να υπάρχει rapid test υποχρεωτικό».
Χωρίς συγκέντρωση προς αποφυγή συνωστισμού
Ερωτώμενος αν υπάρξει κάποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Τοπαλίδης διευκρινίζει: «Εμείς, επειδή είμαστε υπέρ της υγειονομικής φροντίδας, δεν θέλουμε να κάνουμε συγκέντρωση στην πλατεία. Γιατί αν κάνουμε συγκέντρωση, δεν θα κατεβούμε μόνο εμείς, αλλά και το προσωπικό μας, που τους έχουν γίνει περικοπές από τα μεροκάματα των παιδιών. Ένα παιδί που δούλευε και καθημερινές, τώρα δουλεύει μόνο Σαββατοκύριακο. Τα παιδιά είναι αγανακτισμένα. Εκεί που θέλαμε τρία άτομα την Τετάρτη ας πούμε, σήμερα βάζουμε ένα. Αυτό σημαίνει ότι, εκεί που ένας εργαζόμενος έπαιρνε 600 ευρώ το μήνα, τώρα έχει μείνει στα 300 ευρώ. Είναι θέμα επιβίωσης πια. Μιλάμε πλέον για θέμα επιβίωσης, να πληρώσουμε τα έξοδα μας, και προσωπικό μας να πληρώσει τις ανάγκες του. Η κατάσταση πλέον αγγίζει την αθλιότητα».
Ο κ. Τοπαλίδης σημειώνει ότι, «προς το παρόν συζητάμε το θέμα αυτό, ότι ο κάθε επιχειρηματίας θα κάνει μια διαμαρτυρία τις πρωινές ώρες στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από τα καταστήματά μας. Να μην συγκεντρωθούμε και γίνει συνωστισμός στην πλατεία, γιατί είμαστε υπέρ της υγειονομικής φροντίδας, αλλά είμαστε κατά των παράλογων μέτρων».
Μέτρα στήριξης
Σύμφωνα πάντως με την ΠΟΕΣΕ, η εστίαση χρειάζεται άμεσα μέτρα στήριξης για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας, τα οποία είναι:
– Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
– Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
– Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
– Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
– Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
– Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
– Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.