Τρεις πρωινές τάξεις υποδοχής στη Δράμα
Στο 6ο, στο 13ο και στο 16ο Δημοτικό Σχολείο
Δράμας θα δημιουργηθούν τάξεις
υποδοχής για τα προσφυγόπουλα
Ακόμα βέβαια δεν έχουν προσληφθεί οι εκπαιδευτικοί!
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ τακτική θα εκπαιδευτούν φέτος τα 27 προσφυγόπουλα μαθητές Δημοτικού, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Δομή Φιλοξενίας της Δράμας, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης.
Έτσι, για τη σχολική χρονιά 2017-2018, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, αποφάσισε να δημιουργήσει τρεις πρωινές τάξεις υποδοχής σε τρία αντίστοιχα Δημοτικά σχολεία της πόλης, όπου αναμένεται να φοιτήσουν τα 27 παιδιά ηλικίας Δημοτικού σχολείου. Κάθε τάξη θα δεχθεί από 9 μαθητές, ενώ θα δημιουργείται νέα τάξη υποδοχής σε άλλο σχολείο, αν υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των προσφυγόπουλων. Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των παιδιών αλλάζει εύκολα, καθώς οι οικογένειες των προσφύγων μετακινούνται λόγω των διαδικασιών μετεγκατάστασής τους.
Τα σχολεία που αυτή τη στιγμή έχουν επιλεγεί, είναι το 6ο, το 13ο και το 16ο Δημοτικά σχολεία, όπως τονίζει ο κ. Σαλπιγκίδης ενώ διευκρίνισε ότι, «δεν θα αναμειχθούν με τα ελληνόπουλα. Οι τάξεις υποδοχής θα είναι ξεχωριστές, χωρίς να επηρεαστούν οι υπόλοιποι μαθητές των σχολείων». Όπως εξήγησε επίσης ο κ. Σαλπιγκίδης, το 14ο Δημοτικό σχολείο θα παραμείνει ως σχολείο επιλογής Δομής Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για απογευματινές ώρες, σε περίπτωση που έρθουν παιδιά τα οποία δεν έχουν περάσει από καμιά μορφή σχολείου στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα θα ξεκινάει στις 08.30 το πρωί και θα κλείνει στις 12.30 το μεσημέρι, ενώ θα δίνεται βάση κυρίως στην ελληνική γλώσσα. Τα παιδιά, θα διδάσκονται επίσης μαθηματικά, αγγλικά, φυσική αγωγή και καλλιτεχνικά μαθήματα.
Όσον αφορά τα νήπια, θα λειτουργήσει Νηπιαγωγείο εντός της Δομής Φιλοξενίας στην παλιά αποθήκη της Βιομηχανικής Περιοχής, εφόσον πρώτα βέβαια προσληφθεί νηπιαγωγός.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι, στον προσφυγικό πληθυσμό της Δράμας, υπάρχουν επίσης 12 παιδιά τάξεων Γυμνασίου και 6 παιδιά τάξεων Λυκείου, τα οποία θα μπορούν να εκπαιδευτούν κυρίως σε τάξεις του 2ου Λυκείου Δράμας, όπως είχε γίνει και πέρυσι.
Χωρίς εκπαιδευτικούς
Όλα αυτά βέβαια, είναι επί της ουσίας ένας σχεδιασμός που δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις προσλήψεις των αντίστοιχων εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα.
Όπως σημείωσε ο κ. Σαλπιγκίδης, η Δράμα είναι «από τους πρώτους Νομούς που έχουμε πλήρη αποκρυσταλλωμένη άποψη για το πού θα πάνε τα παιδιά», παρ’ όλα αυτά δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία των τάξεων, καθώς δεν έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί.
Εξηγώντας ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, τονίζει ότι, «πέρυσι είχαν γίνει ξεχωριστές αιτήσεις εκπαιδευτικών για τους πρόσφυγες, ενώ φέτος αναμένεται να ενταχθούν στο πακέτο των προσληφθέντων για τις τάξεις υποδοχής σε όλη τη χώρα. Πέρυσι υπήρχε η ευκολία ότι, όσους εκπαιδευτικούς ζητούσαμε, τόσους μας έστελναν», καταλήγει ο κ. Σαλπιγκίδης.