Home > Πρώτο Θέμα > Στο Δασαρχείο Καβάλας η ευθύνη της στασιμότητα των μελετών του οδικού άξονα Ε61 Σέρρες – Δράμας – Καβάλας

Στο Δασαρχείο Καβάλας η ευθύνη της στασιμότητα των μελετών του οδικού άξονα Ε61 Σέρρες – Δράμας – Καβάλας

Απάντηση Σπίρτζη στην βουλευτή Δράμας, Χ. Κεφαλίδου

 

Στο Δασαρχείο Καβάλας η ευθύνη

της στασιμότητα των μελετών του οδικού άξονα Ε61 Σέρρες – Δράμας – Καβάλας

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ μέσω της αναδόχου εταιρείας έδωσε για μία ακόμα φορά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κος Χρήστος Σπίρτζης σε ερώτηση της βουλευτή Νομού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαράς Κεφαλίδου σχετικά με τη νέα καθυστέρηση στη μελέτη για τον οδικό άξονα Ε 61 Σέρρες – Δράμα – Καβάλα.

Στο απαντητικό έγγραφο της αναδόχου εταιρείας αναφέρεται ότι δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από το αρμόδιο Δασαρχείο στο προ οκτώ μηνών περίπου αίτημά της, με αρ. πρωτ. 25588/18.05.2016, σχετικά με τη χορήγηση άδειας επέμβασης για την πραγματοποίηση διερευνητικών γεωτρήσεων σε δασικές εκτάσεις της περιοχής Σταυρού (μεταξύ των οποίων και σε τμήμα του Αισθητικού Δάσους).

Στη συνέχεια του εγγράφου επισημαίνεται ότι η διαδικασία υποβολής μελετών είναι σε εξέλιξη και μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα ολοκληρωθεί το σύνολο των υποβολών των μελετών και των αντιστοίχων εγκρίσεων και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου. Η εκτιμώμενη διάρκεια για την υλοποίηση του οδικού τμήματος «Δράμα-Καβάλα» είναι 30 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου θεωρείται εξασφαλισμένη μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) για την εκπόνηση των μελετών ενώ για την υλοποίηση του έργου, μετά τη μελετητική ωρίμανση, η ανάδοχος εταιρεία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους από σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα ή το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Σε αναμονή είναι η απάντηση από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (στο οποίο διαβιβάστηκε η ερώτηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών).

 

Η απάντηση της «Εγνατίας Οδού ΑΕ»

Στην απάντηση που δίνει η «Εγνατία Οδός ΑΕ», επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

[1. Το αίτημα χορήγησης άδειας επέμβασης για την πραγματοποίηση διερευνητικών γεωτρήσεων σε δασικές εκτάσεις της περιοχής Σταυρού (μεταξύ των οποίων και σε τμήμα του Αισθητικού Δάσους) κατατέθηκε στο Δασαρχείο Καβάλας στις 18/05/2016 (αρ. πρωτ. 25588). Έκτοτε και μετά από σχετική αλληλογραφία με το Δασαρχείο, η «Εγνατία Οδός ΑΕ», κατέθεσε όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που της ζητήθηκαν (Διευκρινήσεις ως προς τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης από ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ, Απόφαση 702/24.10.2016 Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Σύμφωνη γνώμη ιδιοκτήτη, Επικαιροποιημένη χάραξη και Τεχνική έκθεση).

Παρ’ ότι ακολούθησε γραπτή παρέμβαση της Δ/νσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να αποσαφηνιστούν θέματα που πιθανώς κωλυσιεργούσαν την απόφαση και να διευκολυνθεί η διαδικασία χορήγησης της άδειας επέμβασης, η «Εγνατία Οδός ΑΕ», δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα (οκτώ μήνες μετά το αρχικό αίτημα) καμία απάντηση από το Δασαρχείο.

  1. Η διαδικασία υποβολής μελετών (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τοπογραφικές μελέτες, γεωλογικές – γεωτεχνικές μελέτες, μελέτες οδοποιίας, υδραυλικές μελέτες, μελέτες τεχνικών, μελέτες σήμανσης – ασφάλισης και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες) είναι σε εξέλιξη. Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, θα ολοκληρωθεί το σύνολο των υποβολών των μελετών και των αντιστοίχων εγκρίσεων και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου.

Η εκτιμώμενη διάρκεια για την υλοποίηση του οδικού τμήματος «Δράμα – Καβάλα» είναι 30 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.

  1. Από πλευρά ΕΟΑΕ υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007-2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013), για την εκπόνηση των μελετών.

Όσον αφορά την υλοποίηση του έργου, μετά την μελετητική ωρίμανση, η ΕΟΑΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους από σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα ή το Π.Δ.Ε.]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *