Από την Κ.Ο.Μ.Α.Θ. για δέκατη χρονιά η καταμέτρηση
Στο Δάσος Φρακτού ένας από
τους μεγαλύτερους πληθυσμούς
αγριόγιδου στην Ελλάδα
Οι καταμετρήσεις του αγριόγιδου στο Δάσος του Φρακτού Δράμας, πραγματοποιήθηκαν για δέκατη συνεχόμενη χρονιά από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (Κ.Ο.Μ.Α.Θ.)
Η Κ.Ο.Μ.Α.Θ., πραγματοποίησε στις 7 Δεκεμβρίου 2018, με μεγάλη ομάδα παρατηρητών, καταμέτρηση του αγριόγιδου (Chamois, Rupicapra rupicapra balcanica) στην περιοχή του Φρακτού Δράμας. Οι καταμετρήσεις αυτές πραγματοποιούνται εδώ και δέκα συνεχή χρόνια και έχουν δώσει πολύτιμα στοιχεία για την πληθυσμιακή κατάσταση του είδους, την αναλογία θηλυκών αρσενικών και ενήλικων/ανήλικων.
Για το έργο αυτό, χορηγείται κάθε χρόνο ειδική άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος -Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος για λεπτομερέστερη καταγραφή του αγριόγιδου στην ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας, με επίκεντρο το Δάσος του Φρακτού, όπου απαντά ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς του είδους στην Ελλάδα.
Η άδεια δίνεται στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης ώστε να κάνει τις μετρήσεις, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Άγριας Πανίδας του Τμ. Δασοπονίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Η μελέτη των θηλαστικών και ιδιαίτερα των αγριόγιδων είναι μια διαδικασία αρκετά δύσκολη, λόγω της συμπεριφοράς τους και της ιδιαιτερότητας της δομής του ενδιαιτήματός τους. Η συμπεριφορά τους μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου, τις κλιματικές συνθήκες, τη διαθεσιμότητα της τροφής, αλλά και την όχληση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Για την επίτευξη του σκοπού αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της «ταυτόχρονης καταγραφής (flash point) με περιοδικές μετρήσεις (periodic itinerary) από μόνιμες θέσεις πανοραμικής θέας (fixed panoramic observation site) (Altmann 1974, Berducou 1982, 1985).
Η επιλογή των θέσεων επόπτευσης στην περιοχή του Φρακτού, έχει γίνει λαμβάνοντας ως βάση τις θέσεις (με ακριβή προσδιορισμό των συντεταγμένων) που είχαν επιλεγεί κατά τη διάρκεια των καταμετρήσεων προηγούμενων μελετών (Γιαννακόπουλος και Γκούμας 1998), με σκοπό να μπορούν τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα. Στις άλλες περιοχές, δηλαδή αυτές του Φαλακρού και των λοιπών της Δυτικής Ροδόπης οι θέσεις παρατήρησης επελέγησαν με κριτήριο την πανοραμική θέα προς τα ενδιαιτήματα για τα οποία υπήρχαν μαρτυρίες ενδιαίτησης του είδους. Παράλληλα έγινε αδρομερής αποτύπωση των ενδιαιτημάτων.
Η καταγραφή και αποτύπωση των ενδιαιτημάτων του είδους στο νομό Δράμας έγινε με τα εξής κριτήρια:
- Παρατήρηση ατόμων αγριόγιδου κατά τις προγραμματισμένες καταμετρήσεις από την ομάδα εργασίας.
- Παρατήρηση βιοδηλωτικών ιχνών από τις ομάδες εργασίας (περιττώματα και ίχνη οπλής).
- Ύπαρξη του είδους από μαρτυρίες διαφόρων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο (κυνηγών, ορειβατών, κτηνοτρόφων, κ.α.)
- Φυσιογνωμία της περιοχής (ισχυρό ανάγλυφο και μεγάλες κλίσεις του εδάφους, βραχώδεις εξάρσεις).
Για τις εργασίες έρευνας ενημερώνεται η τοπική δασική υπηρεσία και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Στις μετρήσεις του Δεκεμβρίου 2018, συμμετείχαν η Διευθύντρια Δασών Δράμας και στελέχη του Δασαρχείου Δράμας, το επιστημονικό δυναμικό της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (5 Δασολόγοι και 4 Δασοπόνοι), Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες και ο θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας και εθελοντές παρατηρητές.
Υπενθυμίζεται ότι, το είδος είναι αυστηρά προστατευόμενο (παράρτημα 4 της οδηγίας 92/43) και τα ευρήματα της έρευνας θα συμβάλλουν στην ορθότερη διαχείρισή του.