Home > νέα > Στο έργο 150 νέων συνδέσεων στη Ζώνη 1 προχωράει η ΔΕΥΑ Δράμας -Δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΔ στον «Π.Τ.»

Στο έργο 150 νέων συνδέσεων στη Ζώνη 1 προχωράει η ΔΕΥΑ Δράμας -Δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΔ στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΔ στον «Π.Τ.»

Στο έργο 150 νέων συνδέσεων στη

Ζώνη 1 προχωράει η ΔΕΥΑ Δράμας

Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Θερμοπυλών, Ελ. Βενιζέλου, Ιουστινιανού, Γούναρη & Καποδιστρίου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ βρίσκεται ένα έργο το οποίο ουσιαστικά μέχρι σήμερα έχει μεν ολοκληρωθεί, όμως δε λειτουργεί. Πρόκειται για ένα έργο που η λειτουργία του ταλαιπωρεί τόσο τη ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας, όσο και τους καταναλωτές του παλαιού δικτύου το οποίο παρουσιάζει συνεχείς βλάβες. Αναφερόμαστε στο δίκτυο ύδρευσης της Ζώνης 1 του Δήμου Δράμας, στη βόρεια πλευρά της πόλης, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από 10 – 12 χρόνια περίπου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, το δίκτυο αυτό παραμένει ακόμα σε αδράνεια, καθώς το τότε κονδύλιο που δόθηκε μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δεν προέβλεπε τις συνδέσεις του νέου δικτύου ύδρευσης με τους καταναλωτές. Ενώ δηλαδή είχε κατασκευαστεί ένα νέο δίκτυο ύδρευσης, δεν είχε προβλεφθεί το κονδύλι, ώστε να συνδεθούν πολυκατοικίες και επιχειρήσεις της περιοχής της Ζώνης 1, με το κεντρικό δίκτυο από το δρόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΥΑ Δράμας, ζήτησε, από πέρυσι ακόμα, την οικονομική βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο τον Απρίλιο του 2024, ενέκρινε οριζόντια για πολλούς Δήμους της χώρας, για το ίδιο πρόβλημα, ένα κονδύλι 90.000 ευρώ.

Πλέον, όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης, «το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει 90.000 ευρώ και η ΔΕΥΑΔ βάζει άλλες 20.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσουμε σε 150 συνολικά νέες συνδέσεις με το νέο δίκτυο. Πρόκειται για το νέο δίκτυο της Ζώνης 1, βόρεια της πόλης της Δράμας, το οποίο ακόμα και σήμερα παραμένει σε αδράνεια, εδώ και 10 -12 χρόνια και υδροδοτείται από το παλιό δίκτυο. Το έργο αυτό αφορά σε ένα μέρος του δικτύου και όχι στο σύνολό του».

Οι νέες συνδέσεις που θα μπουν στο νέο δίκτυο, περικλείονται από τις οδούς Θερμοπυλών, Ελ. Βενιζέλου, Ιουστινιανού, Γούναρη, Καποδιστρίου και πλέον το έργο έχει προκηρυχθεί και σύντομα θα έχουμε την ανάδειξη εργολάβου.

Ερωτώμενος σχετικά με τις εργασίες, ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζει ότι οι καταναλωτές δεν θα πληρώσουν τίποτα για τις συνδέσεις στο νέο δίκτυο, ενώ μετά απ’ αυτό αναμένεται να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό και οι συχνές βλάβες στην περιοχή, καθώς δε θα χρησιμοποιείται πλέον το παλιό δίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το δεύτερο δίκτυο της Ζώνης 3 στη νότια πλευρά της πόλης (Προάστιο, Αμπελόκηποι και άλλες περιοχές), ολοκληρώθηκε ήδη και έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2024, καθώς εκεί μέσα από το κονδύλιο του ΕΣΠΑ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, είχαν προβλεφθεί και οι σχετικές εργασίες των συνδέσεων των καταναλωτών με το νέο δίκτυο της Ζώνης 3.

Αυτό που απομένει από εδώ και πέρα, είναι η κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης της Ζώνης 2, που αφορά κατά κύριο λόγο στο κέντρο της πόλης, όπως οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ελευθερίας, Εθνικής Αμύνης και γενικά όλο το εμπορικό κέντρο, όπως και προς τις οδούς Εφ. Αξιωματικών, Ηπείρου, Βεργίνας και άλλες μέχρι και την οδό 1ης Ιουλίου.

Πάντως, μέρος του δικτύου της Ζώνης 2, αναμένεται να γίνει με την έναρξη των εργασιών της νέας Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) στο κέντρο της πόλης, όταν ξεκινήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι, γενικά υπάρχουν αρκετά και σημαντικά προβλήματα στο παλαιό κυρίως δίκτυο κι αυτό λόγω της παλαιότητά του. Όπως σημειώνει μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης, ήδη τις επόμενες ημέρες βγαίνει σε δημοπράτηση και το έργο της αλλαγής του αγωγού επί της οδού Μακεδονίας ο οποίος θα αντικατασταθεί με νέο.

Επίσης, σε πρόσφατη δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, έχει επισημάνει την εύρεση κονδυλίου 200.000 ευρώ, για αντικατάσταση του μεγάλου κεντρικού αγωγού επί της οδού 19ης Μαΐου (στο χώρο της παλαιάς λαϊκής αγοράς), καθώς είναι αρκετά παλιός και παρουσιάζει συχνές βλάβες.