Μιλάει στον «Π.Τ.» η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ κα. Χατζοπούλου
Στο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής
θα ενταχθούν τα Κέντρα Υγείας
Παρανεστίου και Προσοτσάνης
Εντάσσονται επίσης το Πολυδύναμο Ιατρείο Δοξάτου και το Περιφερειακό Ιατρείο Καλλιφύτου
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ μας φύλλο και συγκεκριμένα στο άρθρο μας για το Δήμο Παρανεστίου και υπό τον κεντρικό τίτλο: «Την έγκριση της 4ης ΥΠΕ για την υπηρεσία της τηλεϊατρικής αναμένει ο Δήμος Παρανεστίου», αναφερόμασταν στο θέμα ενός προγράμματος INTERREG που είχε ξεκινήσει ο Δήμος για τηλεϊατρική.
Το δημοσίευμά μας έφτασε μέχρι το Υπουργείο Υγείας αλλά και τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, εκ μέρους της οποίας επικοινώνησε μαζί μας η υποδιοικήτρια κα. Χατζοπούλου, η οποία μας ενημέρωσε ότι ήδη το Υπ. Υγείας υπό την ευθύνη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο project που αφορά όλη την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της τηλεϊατρικής.
Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Χατζοπούλου, «ο σχεδιασμός αυτός αφορά όλη την Ελλάδα και αναπτύσσεται μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής. Που σημαίνει ότι, σε πάρα πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα, θα υπάρχει ένα – υποστηριζόμενο από πάρα πολλούς φορείς δίκτυο, το οποίο θα είναι σε θέση να καλύπτει υπηρεσίες τηλεϊατρικής κυρίως σε περιοχές που είναι πιο απομακρυσμένες. Θα είναι ένα δίκτυο που θα συνδέει Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, μεμονωμένα γιατρούς σε κάποια Περιφερειακά Ιατρεία αλλά και πολίτες».
Όπως μας εξηγεί η κα. Χατζοπούλου, «ήδη αυτό το project έχει ξεκινήσει, ήδη ο ανάδοχος που έχει αναλάβει την περιοχή της 4ης ΥΠΕ έχει ξεκινήσει εκθέσεις αυτοψίας συγκεκριμένων χώρων που έχουν υποδειχθεί και έχουν ολοκληρωθεί».
Αναφερόμενη στην περιοχή της Δράμας, η ίδια τονίζει ότι «έχει συμπεριληφθεί και το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου και το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης και όχι μόνο, όπως και το Πολυδύναμο Ιατρείο Δοξάτου και το Περιφερειακό Ιατρείο Καλλιφύτου».
Ερωτώμενη για το ποιες ομάδες ασθενών ή πολιτών θα αφορά το Εθνικό Δίκτυο Τηλεïατρικής, διευκρινίζει ότι «αφορά κάθε πολίτη. Το δικαίωμα στην Υγεία – ή να το πούμε διαφορετικά – το πρόβλημα στην Υγεία δεν έχει ηλικία. Δεν είναι ένα project το οποίο έχει ηλικιακά όρια. Αναφέρεται σε κάθε πολίτη που θα έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα και θα χρειαστεί η ταυτόχρονη αντιμετώπιση και με ειδικούς άλλων ειδικοτήτων από άλλα σημεία».