Home > Πρώτο Θέμα > Στο καθεστώς «Απάτητα Βουνά» εντάσσεται το Φαλακρό Δράμας► Μιλάει στον «Π.Τ.» το μέλος της ομάδας Frozen Peaks κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου

Στο καθεστώς «Απάτητα Βουνά» εντάσσεται το Φαλακρό Δράμας► Μιλάει στον «Π.Τ.» το μέλος της ομάδας Frozen Peaks κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου

Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο από το Υπ. Περιβάλλοντος και ενέργειας

Στο καθεστώς «Απάτητα Βουνά»

εντάσσεται το Φαλακρό Δράμας

► Απαγόρευση αδειών για ΑΠΕ που ακόμα και αν έχουν δοθεί θα αναιρεθούν!

► Μιλάει στον «Π.Τ.» το μέλος της ομάδας Frozen Peaks κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς, κάνοντας γνωστό ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με τον κεντρικό τίτλο, «Απάτητα Βουνά».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο καθεστώς, στο οποίο θα ενταχθούν διάφορα βουνά της Ελλάδας, με στόχο την υψηλή προστασία των περιοχών αυτών.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο κ. Αμυράς από τη Λάρισα το απόγευμα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου, καθώς μίλησε σε ένα συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το σπουδαίο στην όλη υπόθεση, είναι ότι σ’ αυτό το καθεστώς των «Απάτητων Βουνών» θα ενταχθεί και το Φαλακρό Όρος, ενώ το σημαντικό είναι ότι, εντός της σχετικής οριοθέτησης των περιοχών, θα απαγορεύεται πλήρως η δημιουργία πάρκων ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά).

Οι ΑΠΕ στον Γρανίτη

Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα, στις αρχές του 2022, είχε δημιουργηθεί ένα θέμα με την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου στην περιοχή Άγιος Παύλος στον Γρανίτη. Πρόκειται για ένα ενεργειακό πάρκο 9 ανεμογεννητριών στη σειρά από ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα το έστηνε επάνω ακριβώς στο πιστοποιημένο μονοπάτι που περνάει από την περιοχή του Γρανίτη. Πρόκειται για το δεύτερο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα με ευρωπαϊκή αναγνώριση μετά από τα Κύθηρα.

Βέβαια, προς το  παρόν δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η υπόθεση, ούτε όμως και πώς θα οριστούν τα όρια του Φαλακρού Όρους, που θα ενταχθούν στο θεσμικό πλαίσιο «Απάτητα Βουνά». Ελπίζουμε ότι θα πιάνει μια ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή, ώστε τουλάχιστον να αποφευχθεί μέρος της καταστροφής ενός από τα σπανιότερα μονοπάτια της περιοχής, για το οποίο διοργανώνονται επίσης αγώνες δρόμου, αλλά και το επισκέπτονται αρκετοί περιπατητές απ’ όλη τη χώρα και το εξωτερικό για ταξιδιωτικούς λόγους.

Συλλογή στοιχείων

Όπως εξήγησε ο κ. Αμυράς, το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής στοιχείων σχετικά με τις υφιστάμενες άδειες ΑΠΕ σε μια ομάδα βουνών της χώρας, προκειμένου να εξετάσει την ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο των «Απάτητων Βουνών».

Χαρακτηριστικό είναι  πάντως, ότι, η ύπαρξη στις περιοχές αυτές αδειοδοτημένων έργων, θα αποτελέσει παράγοντας ώστε να μην ενταχθούν ορισμένα από αυτά τα βουνά στο νέο πλαίσιο.

Και το Φαλακρό στο πλαίσιο!

Σύμφωνα πάντως με όσα ανάφερε ο κ. Αμυράς, στην ομάδα των «Απάτητων Βουνών», αναμένεται να ενταχθούν το Φαλακρό Όρος, ο Κόχυλας, ο Ερύμανθος, το Μαίναλο, ο Πάρνωνας και η Δίκτη.

Μιλώντας στην σχετική ημερίδα στη Λάρισα ο κ. Αμυράς, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη, θεσμοθέτησε τα «Απάτητα Βουνά», μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου κάποια βουνά έχουν ενταχθεί σε καθεστώς υψηλότερης προστασίας, όπως η απαγόρευση διάνοιξης δρόμου ή τεχνητής επιφάνειας. Τέτοια είναι ο Σμόλικας, η Τίμφη, ο Ταΰγετος, τα Λευκά Όρη, το όρος Χατζή στη Θεσσαλία, μία μεγάλη περιοχή στα Άγραφα και το Σάος στη Σαμοθρακη.

Σας ενημερώνω σήμερα ότι, επιπλέον θα μπουν και το Φαλακρό Όρος στη Δράμα, το όρος Κόχυλας στη Σκύρο, ο  Ερύμανθος στην Αχαΐα, το Μαίναλο στην Αρκαδία, ο Πάρνωνας σε Αρκαδία και Λακωνία και το όρος Δίκτη στο Λασίθι».

Υπενθυμίζεται ότι στη δημιουργία κατηγορίας «Απάτητα Βουνά» προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιανουάριο, προσδιορίζοντας τις περιοχές εκείνες όπου απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία τεχνητών επεμβάσεων, που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Οι εν λόγω περιοχές υπάγονται σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ στις εν λόγω περιοχές, αφενός μεν απαγορεύεται στο εξής να εκδοθούν άδειες, αφετέρου το ΥΠΕΝ υποδεικνύει ότι όσες άδειες έχουν εκδοθεί στις συγκεκριμένες περιοχές θα ανακληθούν.

Χατζηκωνσταντίνου: Σημαντική πρωτοβουλία

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου, μέλος του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου και από τους κύριους εμπνευστές της ομάδας Frozen Peaks, αναφερόμενος στο ζήτημα που του κάναμε γνωστό, σημειώνει αρχικά ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ενέργεια.

Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε υπέρ των επενδύσεων, ώστε μια περιοχή να είναι αυτάρκης σε ενέργεια. Είναι πολύ σημαντικό αυτό τα τελευταία χρόνια.

Εδώ όμως θα πρέπει να μπαίνει και ένα «αλλά», ώστε να μην θίγονται κάποιες καταστάσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο τουρισμός. Γιατί και ο τουρισμός αποφέρει έσοδα σε μια περιοχή και είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Επίσης, απαραίτητό είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Όταν μια ανεμογεννήτρια για παράδειγμα, καταστρέψει ένα παραδοσιακό μονοπάτι που επισκέπτεται κόσμος απ’ όλη την Ελλάδα, που γίνονται προσπάθειες να μπει στον παγκόσμιο χάρτη, που επενδύουν κάποιοι ιδιώτες από μόνοι τους όπως ένας Σύλλογος, αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι, η κίνηση αυτή του κ. Αμυρά, εφόσον περιλαμβάνει την περιοχή που μας ενδιαφέρει περισσότερο και έχουμε πάρει αποφάσεις και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου, είμαστε ικανοποιημένοι».

Ερωτώμενος για το πώς βλέπει το θεσμικό πλαίσιο «Απάτητα Βουνά» στο οποίο πρόκειται να ενταχθεί στο Φαλακρό Όρος, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου τονίζει: «Προφανώς με τον χαρακτηρισμό ως Απάτητο Βουνό, εννοεί ότι δεν θα γίνουν κάποιες επενδύσεις που θα μπορούσαν να το καταστρέψουν περαιτέρω.

Βέβαια έχουμε και τα λατομεία στην περιοχή αυτή και δεν μπορείς να ορίσεις μια περιοχή μόνο για μάρμαρα. Το λατομείο μπορεί να βρίσκεται σε ένα πυκνό δάσος, σε ένα άλλο σημείο που δεν έχει δάσος κτλ. Οπότε, κατανοούμε εδώ ότι, τα λατομεία έχουν κάποια προτεραιότητα. Αλλά, όταν βάζεις αυτό τον όρο «απάτητο», οριοθετείς και κάποια σημεία που έχουν περιβαλλοντική σημασία και τουριστικό ενδιαφέρον, αυτό είναι σημαντικό. Τουλάχιστον να απαγορεύεις κάποιες επενδύσεις σ’ αυτό το κομμάτι».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου κάνει λόγο και για τα φωτοβολταϊκά πάρκα που ήδη έχουν στηθεί αρκετά απ’ αυτά, στο εύφορο κάμπο του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου.

Όπως λέει, «το μέτρο αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί ίσως και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στα χωράφια. Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο να στήνονται φωτοβολταϊκά πάρκα σε παραγωγικά χωράφια με πατάτες. Η αγρότες μας είναι οικονομικοί παράγοντες στο Νευροκόπι. Το Νευροκόπι ζει από τις πατάτες και από τα λατομεία. Και παρ’ όλα αυτά, περιορίζονται με τον τρόπο αυτόν εκτάσεις με την παραγωγή της περίφημης πατάτας Νευροκοπίου, με το να στήνονται φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή».